středa 8. února 2017

O božickém sportu včera, dnes a zítra. Sportovci Božic

Božickému sportu se věnujeme docela dost. Samozřejmě prioritou je fotbal, ale čas od času upozorňujeme i na další úspěšné sportovce i zajímavá sportovní odvětví. Jedno však se v Božicích nedělalo - až na jednu výjimku - nikdy: Nikdy se zde veřejně nevyhlašovali a neoceňovali ti nejlepší nebo ti, kteří si to za svou činnost věnovanou sportu, zasloužili.


A tak mě napadlo, že bychom si našich sportovců - současných, bývalých, trenérů, funkcionářů i jiných činovníků spojených se sportovními aktivitami - přeci jenom měli víc považovat, vážit a ocenit je. Třeba i in memoriam. Pár námětů, které mě přitom napadly, dávám v plén.
Nebýt Zdeňka Jandáska, nebylo by možná fotbalu v Božicích. Hráč, trenér, funkcionář, organizátor a do posledních chvil velký fanda božického fotbalu. Kdyby nebylo jeho pravé ruky, organizačního pracovníka Antonína Hančla (později výborného novináře v Rovnosti a publicisty, který se věnoval cirkusům a varieté), neměli bychom o počátcích božické kopané takové podrobné informace, které jsem osobně zužitkoval v brožuře k 60 letům božického fotbalu.
Nejvýraznější a nejúspěšnější sportovní osobností v celé historii Božic asi navždy zůstane Jaroslav Peřinka. Všestranný sportovec - atlet, hokejista, volejbalista, hokejový rozhodčí, průkopník triatlonu na Znojemsku ("železný muž" a zpočátku i "dřevěný muž"), funkcionář, organizátor - a taky učitel tělocviku na božické škole, vedoucí nezapomenutelných lyžařských kurzů.
Mezi osobnostmi božického sportu by určitě neměla chybět obětavá cvičitelka, trenérka a funkcionářka Anna Jandásková. Začínala na sokolských sletech, pokračovala přes spartakiády až k přípravě mladých gymnastek a cvičitelka sportu pro všechny. Nadšených cvičitelů a obětavých funkcionářů TJ Sokol Božice bychom našli desítky, počínaje vloni zesnulou Marií Pištěckou, přes Annu Hříbkovou, M. Škrabalovou, M. Novotnou (Švancarovou), R. Škrabala až třeba po současnou Jitku Kročilovou (Griebaumovou). 
Mezi nejlepší sportovce na Znojemsku se dostal počátkem 90. let i Jirka Hanzlík v triatlonu a známou osobností spojenou s ženským fotbalem byl desítky let trenér a organizátor Mirek Jandásek. Mezi božickými fotbalisty byl pojmem Josef Cabák, v Božicích končili svoji kariéru výborní hráči jako Břeťa Beníček nebo Bohoušek Petr. Až do svých 54 let hrál okresní fotbalové soutěže Honza Kudlička st... A kdo by nepamatoval fotbalového funkcionáře Albína Urbana, hráče i funkcionáře Mirka Bernata nebo obětavého hráče a později vedoucího a pokladníka, pořadatele zábav i lajnovače Ivana Mareka...? Zapomenout nelze ani na Karla Halu st. (výborný fotbalový střelec i cvičitel) i Karla Halu ml. (fotbalista, volejbalista, trenér, činovník, současný dlouholetý předseda TJ Sokol ...).
A napadají mě desítky dalších jmen nadšených a obětavých sportovců či organizátorů, jakými byli třeba Mirek Strnad (volejbal), Pavel Procházka (automobilismus),  Pepa Griebaum (automobilismus jako jezdec i pořadatel plecháčů), Laďa Egner st. (šachy), Laďa Egner ml. (atletika), sestry Zdeňka Jandásková a Anna Pavlíková (obě fotbal), Vladimír Moro (Svazarm) ... Klidně doplňte jména dalších ...

Měli jsme v Božicích i sportovce - rarity. Sám jsem s jedním takovým kdysi dělal profilovou reportáž pro deník Rovnost. Proslavil se jako horolezec (v polovině 90. let byl dokonce v desítce nejlepších sportovců Znojemska), ale známý byl i jako námořní kapitán, kvalifikovaný průvodce a organizátor luxusních plaveb po světových mořích (Silver Line). Ještě pořád nevíte, o kom je řeč? Tento zajímavý pán pracoval jako nádražák a jmenoval se Lubor Šimek. Že Šimkovi bydleli v Českých Křídlovicích směrem k Tulipánce (pod Tomáškovými), určitě všichni víte.

Jediná výjimka týkající se ocenění přišla v roce 2015, kdy došlo k ocenění zasloužilých členů fotbalového oddílu  TJ Sokol Božice při příležitosti 60 let božické kopané. Máme o čem přemýšlet, co říkáte?

                        (lan)





Žádné komentáře:

Okomentovat