středa 22. února 2017

Znáte Bělbožice?

Názvy sídel v celém Česku,  které  znějí podobně jako Božice, známe asi všichni. Já třeba dneska objevil Bělbožice. A tak jsem se jal hledat, co o této vísce říká internet.


Základní informace je strohá: Vesnice Bělbožice (dříve i Belbovice nebo Velbovice) je částí obce Šípy ležící v okrese Rakovník ve Středočeském kraji. Při sčítání obyvatel v roce 2011 zde žilo ve 26 domech plných 38 občanů. Takže taková trošku větší božická Kolonka. Ze známějších míst v okolí bych připomněl zříceninu hrad Krakovec spojenou s posledním působením M. Jana Husa.
Zaujaly mě však i názvy okolních vesnic. Najdeme mezi nimi Břežany, Šanov nebo Petrovice. Při pohledu na mapu jsem zjistil, že jsem kdysi poměrně nedaleko sloužil na vojně. Akorát už jsme byli v kraji Západočeském (dnes Plzeňském).
Pokud se do Bělbožic někdy při svých toulkách dostanete, za povšimnutí stojí kamenné zdivo roubených lidových staveb. Tyto stavby mají výrazný horizontální charakter, který je dán plochým tvarem použitého kamene pokládaného ve zdivu důsledně naležato.
Osada Bělbožice byla založena na počátku 15. století a v moderní době (po roce 1848) byla vždy součástí obce Šípy. V roce 2011 uspěla obec Šípy i se svými místními částmi v soutěži Vesnice roku a obdržela oranžovou stužku v krajském kole. Mj. se pochlubili opravenou kapličkou-zvoničkou na návsi, božími muky a vyčištěným rybníkem. Taky opravili a využili budovu u zemědělské váhy. Slouží zčásti jako garáž, malá hasičská zbrojnice a zastávka autobusu. Komisi též zaujala upravená zeleň, zpevněné cesty a komunikace.
A pěkná je i pohlednice, kterou Bělbožice mají. To naše Božice už dlouho dobu žádnou novou pohlednici nevydaly ...

P.S. Příště se podíváme do obce Zbožice.

      (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat