úterý 14. února 2017

Podpora památek místního významu

Podpora památek místního významu v Jihomoravském kraji v roce 2017 je jedním z titulů dotačního portálu Jihomoravského kraje, o něž bude možné v období 14.2.-28.2.2017 požádat. Jak informoval na posledním zasedání zastupitelstva starosta Karel Hala, bude u tuto dotaci žádat i obec Božice.


V Božicích máme s touto formou oprav veřejně přístupných drobných památek místního významu velmi dobré zkušenosti.
V uplynulých letech tak byla provedena oprava, popř. celková rekonstrukce Bílého kříže při výjezdu z obce směrem na Mackovice, oprava Pašijového neboli Kohoutího kříže při výjezdu na Borotice, oprava výklenkové kapličky v Zámlýní, oprava výklenkové kapličky sv. Isidora na poli za Tulipánkou (též Klíčova kaplička) a úprava prostranství kolem Pfisterova kříže u Tulipánky. Dlouhodobá péče je věnována výklenkové kapličce u bývalého smeťáku (chtělo by to vymyslet nějaké vhodnější pojmenování tohoto místa, co říkáte?), která patří mezi nejmladší božické kapličky (má 90 let) a je evidovaná jako kulturní památka Božic.
Je moc dobře, že zachraňujeme, opravujeme či obnovujeme drobné stavby a objekty nebo jejich části s nepopiratelnou kulturněhistorickou hodnotou, které nejsou prohlášeny kulturními památkami a neměly by tudíž nárok na nějakou finanční injekci na údržbu. I tak se v praxi pozná, že máme rádi místo, kde žijeme.
                                                                   (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat