pondělí 20. února 2017

Pohostinství u nádraží láká

Nejen kvalitním jídelníčkem, ale i příjemným interiérem zve návštěvníky Pohostinství u nádraží v Božicích. Navíc se v objektu neustále "maká", aby již při nadcházející turistické sezoně měli hlavně cykloturisté nejen kde se občerstvit, ale i kde hlavu složit.


Plány jsou velmi zajímavé a já je momentálně nehodlám prozrazovat. To je věcí poskytovatele této služby a až přijde čas, určitě se vše dozvíme.
Mě tentokrát do tohoto pohostinství přivedla informace od spokojených hostů, které zaujala čelní stěna vyzdobená fotografiemi z historie Božic. Osobně jsem všechny fotografie znal, řadu z nich najdete i na tomto blogu, ale jedna mě přeci jenom zaujala více. Je to prostřední fotografie na druhém snímku, na níž je zachycen mlýnský náhon u křídlovického mlýna v dnešním Zámlýní (na mapách najdete ještě dříve používaný název Mlýnské Domky, což je překlad původního názvu Mühlhäuseln) a za ním se rýsující bývalý "zájezdní hostinec" v Zámlýní (spíš asi takový bufet a stáje), kde čekali rolníci, kteří sem přijeli mlít svoje obilí. Z náhonu jsou ruiny, ale patrný tam ještě je, "zájezdní hostinec" už je taky po smrti a čeká pouze na zbourání a odstranění.
Možná že si všimnete též původní podoby pomníku u kostela, který je zde rovněž vidět a na dalších obrázcích najdete mnoho jiných zajímavých pohledů na Božice i ze života Božic. Mladé hasiče s jejich vedoucím Viktorem Sedlákem, ukázky divadla i třeba žáky nejstarší české státní menšinové školy z roku 1921 s panem řídícím Kvasničkou uprostřed. Školu tenkrát otevřeli v bývalé průmyslovce (původně to byla klášterní mateřská škola, po ní tedy česká menšinová škola, potom orlovna, potom sokolovna, pak průmyslovka, pak vietnamský market, dnes to majitel nabízí k pronájmu za 15 000 Kč měsíčně) a teprve po založení české Kolonie u Hoja Dvora byla postavena známější česká státní menšinová škola na křižovatce u sýpky, kterou na snímcích také určitě poznáte.

tak nezbývá, než si zajít na něco dobrého do Pohostinství u nádraží (jídelní lístek na tento týden připojuji) a přitom si prohlédnout i zajímavou fotogalerii.

                   (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat