středa 11. dubna 2018

Co nového u sousedů a trošku i u nás

Projížděl jsem ráno Branišovicemi ve chvíli, kdy na ČRo Brno říkali, že se můžeme zrovna v Branišovicích podívat do místní kapličky na opravené a právě usazené sousoší. Možná se podívám, ale raději budu vidět opravenou sochu sv. Antonína v božickém Zámlýní u vily. A ještě raději budu, když zvěsti o bourání celé nádherné funkcionalistické stavby jsou jenom nedoložené drby a zprávy agentury JPP a Rádia Jerevan!


Kvalitou životního prostředí a různými skládkami v obci se zabývat nebudu, to je záležitost obecních a státních orgánů a tady to nevyřešíme. Jedno ale je pravda: V Česku jsme se zákony a vyhláškami papežštější než papež, a buď je nejsme schopnosti zpracovat a přijmout, nebo je máme zpracované tak striktně, že se obtížně dodržují, sankce se špatně vymáhají a ještě ke všemu ztrpčují lidem život.
Dneska třeba píše primátor Olomouce A. Staněk o nebezpečném paskvilu (ještě k tomu oblíbeném přílepku k navrženému zákonu o odpadech) z díly hnutí ANO a Ministerstva životního prostředí, který by znemožnil vyvážení jímek a septiků do čističek odpadních vod. To by potom nevyvážel kejdu na pole jenom pan Rada z bioplynky, ale každý, kdo není připojený na obecní kanalizaci. Taky se kdysi mluvilo o tom, že v obcích, kde bude veřejná kanalizace, budou muset všichni prokazovat, jak likvidují svoje "tekuté" odpady - a skutek utek!!! Dělá se v celé republice, že o problému nevíme!!!
Kuřáky striktně  vyženeme před hospody - a tak je to podle Ministerstva zdravotnictví a současné vlády v demisi jediné správné a nejlepší řešení!!! Ale pozor: Možná pana ministra napadne zakázat kouření úplně, abychom byly ještě zdravější. Pak se kuřáci budou scházet v katakombách jako kdysi první křesťané!
Raději se podívejme, co se kde v nadcházejících dne děje. Kromě fotbalu, který na našem hřišti máme prakticky každý týden, nás v Božicích může zlákat bazén (když už se jeho provoz každoročně dotuje částkou kolem milionu korun, měli bychom ho aspoň jednou ročně využít), jóga v sále kulturního domu, cvičení žen (v tělocvičně), fotbálek nebo tenis na umělce, badminton v tělocvičně, řada aktivit božické knihovny a akce pro děti. Dospělí si musí vystačit sami - zazpívat si při kytaře, harmonice nebo karaoke! :-)))
V Božicích se taky ukáže Vínobus. Kdy přesně teď nevím.
Pálení čarodějnic bude jak u nás, tak i v okolí v pondělí 30.4.2018. Nejvíc se po letech snaží opět v Pravicích, kde by rádi postavili opět vatru v rekordní výšce. U nás bude tradiční dvoumetrová a děti si na ohníčku opečou zdravý špekáček.
A tak nejlepší a nejoriginálnější akcí budou v sobotu 5.5.2018 Rybářské závody na Božickém rybníku v Údolí lásky a v neděli 6.5.2018 na témže místě "Nedělní dorybná", posezení a nesoutěžní chytání ryb, kopání otužilců a projížďka na loďce.

Některé naše akce v Božicích:







Některé akce v okolí:

6 komentářů:

  1. 30. dubna je pondělí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se musíte obrátit na pořadatele. Pondělí 30.4. je běžný pracovní den a večer se pálí odjaktěživa čarodějnice! A tak tomu bude i letos! .-))) Chybička se vloudila....

      Vymazat
    2. A druhý den svátek... Kolikrát to tak vyšlo..

      Vymazat
    3. Na plakátu je chyba!!!!

      Vymazat
    4. Obec by měla vytisknout jako Přílohu Božického zpravodaje "List", kde bude na jedné straně opravený plakát na Pálení čarodějnic a na druhé zapomenutý plakát na 8. rybářské závody 5.5.2018. A tento "List" dodat do každé domácnosti jako dává zpravodaj. To je snad schůdné.

      Vymazat
  2. Osud vily v Zámlýní má v rukách stavební úřad. Když ukáže palcem dolu, půjde k zemi...

    OdpovědětVymazat