pondělí 30. dubna 2018

Neděje se nic, ale k vidění je leccos

Těch akcí na přelomu dubna a května a během května bude v Božicích i okolí hafo. Každý si může vybrat podle zájmu i podle času a okolností. Pondělní pálení čarodějnic nabralo v posledních letech směr pod pergolami na hřišti a všechny další ohně už jsou spíš záležitostí sousedů a přátel. Proč ne?


Program pod pergolami bude taky tradiční i s lampioňákem a ohňovou show. Kvalitní připečený špekáček už k tomu koloritu taky tak nějak patří. jestli se budou vyhodnocovat nejoriginálnější čarodějnice a čarodějové, nevím, každopádně jsou každoročně k vidění hodně zajímavé masky a malůvky.
V úterý na prvního máje budou lidi hodně vyspávat filipojakubskou čarodějnou noc, proslulé prvomájové průvody už v Božicích skoro 30 let nepotkáváme. Rozhlas nebude od božího rána nikoho svolávat ryčnou pochodovou písní na shromaždiště u křídlovické Jednoty a na hřišti nebudou k dostání ani jablka, ani banány, ani si tady nikdo nedá párek s hořčicí.
Po hřišti se teď aktuálně nejčastěji prochází čáp, na což mě upozornila řada spoluobčanů. Jak se zalévá, jsou zde žížaly a tudíž je tady nejen čapí ráj, ale možná zde někde bude v dostupné vzdálenosti vybudováno i nové Čapí hnízdo. Budu muset vznést nesmělý dotaz na Andreje Babiše. Ten už bude vědět, jestli to bude s evropskou dotací nebo za vlastní...
Mizí betonová podezdívka bývalého drátěného plotu kolem vznikajícího parčíku u Lípy svobody u bývalé české státní menšinové škole. Pan řídící Kerndl by měl jistě radost z této úpravy, podobně jako školáci z Kolonky, Starého Karlova, božického nádraží a z božických a křídlovických rodin, jejichž rodiče pracovali ve státních službách u četnictva či na poště.
Taky terénní úpravy před sklepy ve sklepní uličce u Borotic se chýlí ke svému závěru, pokud už náhodou neskončily.
I na polích kolem nás se to žlutí, ale přeci ne tak, jak jsme viděli v sobotu v okolí Starého Petřína. Tam to teda byla jedna Babišova řepka.
Nejkatastrofálnější je však pohled na naše silnice při průjezdu od Mackovic k nádraží. Zvláště v kopci pod sýpkou se to doslova drolí pod koly těžkotonážních vozidel. Kdo tady zjedná brzkou nápravu, bůh ví. Ví, ale ten nepomůže. Musí to zařídit Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje
příspěvková organizace kraje, oblast Západ, Kotkova 3725/24, 669 02 Znojmo, tel. 515 211 211, GSM    737 237 027; e-mail: zapad@susjmk.cz. Dvě aktuální dopravní informace: Dneska mají skončit práce na novém kruháku v Suchohrdlech a zítra už by měl být průjezdný. Kruhák v Hrádku má termín až do 31.7.20018.

Nové prodejní místo na propanbutanové lahve najdete u obchodu POTRAVINY pod kostelem. A zahajuje pokračování opravy naší kulturní památky - božické fary - druhá část farské střechy. Křídlovická náves se dál proměňuje do dávné krásy. Jednou to zase bude centrum kulturního a společenského života jako třeba v roce 1880, kde probíhaly velké vinařské trhy, nebo v polovina 50. let, kdy zde přestavbou vznikl divadelní sál a jídelna. 

A  božická příroda je kouzelná. Jen si jí víc všímat...
                                   (lan)






2 komentáře:

  1. Občan J.J. byl o víkendu rozpálený doběla. Prý kvůli špatnému parkování na veřejném parkovišti u Pastelek. Dneska jsem si ale všiml, že je dobré se zklidnit. Parkuje tam v prvním pruhu motocykl - a pak už se to všechno veze.... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje
    příspěvková organizace kraje, oblast Západ, Kotkova 3725/24, 669 02 Znojmo
    stále buduje komunizmus.

    OdpovědětVymazat