pondělí 16. dubna 2018

Půjdou Božice do projektu JmK Poskytování bezplatné stravy?

Dnes jsme dostali do schránek měsíčník Noviny Jihomoravského kraje (duben 2018) a v něm na titulní straně září titulek Školy poskytnou obědy zdarma. Pět znojemských škol se podle tohoto článku zapojí od září do projektu Jihomoravského kraje Poskytování bezplatné stravy dětem ohroženým chudobou ve školách.


Cílem projektu je zajistit pravidelnou kvalitní stravu ve školních jídelnách mateřských a základních škol dětem z rodin se složitou rodinnou situací. Škola poskytne dítěti možnost zůstat v odpoledních hodinách, účastnit se zájmových aktivit a zapojit se do kolektivu. Zároveň tak kontroluje docházku, neboť ta je jednou z podmínek poskytnutí financí.
Ve Znojmě už letos tímto způsobem podpořili 69 dětí a od nového školního roku počítají s dalším navýšení. Znojemský starosta (ČSSD) i místostarosta (ANO, mimochodem můj spolužák z fakulty) tuto aktivitu jednoznačně podporují, podobně jako vedení Jihomoravského kraje v čele s hejtmanem B. Šimkem (ANO).
Osobně jsem taky všemi deseti pro to, aby se božická škola (ZŠ a MŠ) do projektu zapojila. Věřím, že i v Božicích budou mít podporu starosty (Společné Božice) a místostarosty (Společné Božice, člena školské rady), celé školské rady (v čele s B. Bernardem) i všech Rodičovských sdružení při ZŠ i všech MŠ.
Na jedné straně se potravinami neskutečně plýtvá, na druhé straně jsou u nás rodiny, kde jejich členové strádají. Dospělým v nouzi poskytují pomoc Potravinové banky. Jídlo tak místo v kafilerkách nebo na hnoji ještě po kontrole poslouží svému účelu. Dětem školou povinným z rodin ohrožených z jakéhokoliv důvodu chudobou chtějí svými projekty pomoci kraje. Prostředníkem k zajištění jídla pak jsou školní jídelny. Věřím, že nic nebrání tomu, aby se i venkovské školy do projektu zapojily. Přeci nejsou chudobou ohrožené pouze děti ve městech?

                   (lan)

25 komentářů:

  1. Nevěřím tomu, pan ředitel je moc opatrný v zavádění novot.

    OdpovědětVymazat
  2. u nás někdo v Božicích strádá????? To by mě velice zajímalo. Strádají, pouze před příchodem charity, ale jinak ne. Na pivo a cigarety mají pořád, ale děti je nezajímají. Jsou zdraví a mladí, tak ať jdou makat. Ještě takhle jim to ulehčovat. Ano, může se stát,že se člověk dostane do problémů, ale musí je taky snažit se je vyřešit a ne že to někdo vyřeší za ně a ještě se mi o všechno postará. S tímto nesouhlasím.Rovnou dávejte ty jídla zadarmo všem dětem. Jak k tomu přijdou ostatní,že se budou honit v práci od nevidím donevidím, aby mohli si něco pořídit a zaplatit složenky a druzí se budou potulovat Božicemi, nic je nebude tížit,protože mají všechno zajištěné bez přidání ruky k dílů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chcete tím říci, že pan premiér Babiš, paní ministryně sociálních věcí, pan ministr školství, pan jihomoravský hejtman (všichni za hnutí ANO, které volby výrazně vyhrálo) či znojemský starosta (ČSSD) nevědí, o čem mluví? Sám pan Babiš přece maká a ještě přeje těm, kteří z různých důvodů strádají! Tak je to snad správně. On se taky neptá, proč strádají, proč jejich děti nechodí na školní obědy, ale chce jim je dopřát! Prostě a jednoduše jim je chce dopřát a na příslušných úřednících nižších článků státní správy a samosprávy je, aby tento nápad dotáhli do konce a realizovali v praxi. Tak tomu bylo v lidské společnosti vždycky: silnější pomáhali slabším, bohatší pomáhali chudším, zemani bezzemkům, obce bezdomovcům, příbuzní z měst své rodině na venkově... Bylo domovské právo (člověk někam patřil), byly obecní pastoušky (tj. sociální byty), byli pasáčci vepřů (dnešní VPP)..... Kdo tomu chce rozumět, rozumí, kdo nechce ...??? P.S. Pokud chodí v božické škole a všech školkách na obědy všechny děti, pak doopravdy není o čem hovořit. Pak u nás o tomto projektu nemusíme přemýšlet, protože všichni mají svůj základní životní standard zajištěn a všichni se mají v základu dobře. Nadstandard ať už si každý zajišťuje podle své vlastní situace, my se bavíme o základu.

      Vymazat
    2. Děti za svoje rodiče nemohou a bohužel si je ani nemohou vybrat.

      Vymazat
    3. Přesně někteří spoléhají na charitu. Nepochopitelné.vsak charita se postará.jenom zaplakat. Ale platit co maji to odpojí se elektrika však charita pomůže.. Je to nesprávné řešení.. Přesně tak tady nikdo nestrada.. Děcka se vypustí na celý den ven... A rodiče se nestaraji.. A proč by měli mít ještě privilegia a obědy zadarmo. Ať se starají rodiče a ne stát

      Vymazat
  3. Nevím,jaké máte informace,ale návštěva mateřské školky je podmíněna stravováním. Takže všechny děti v mš musí chodit na oběd. A souhlasím s příspěvkem výše. Dětem rodičů,co se potulují Božicemi,stojí u obchodu před Vietnamcem nebo popíjí před Vachalíkem a nosí značkové oblečení,těm se budou platit obědy??? Jak k tomu přijdeme my spořádané rodiny,které aby své děti uživily chodí do práce. I tito sociálně slabší občané mají možnost jít vydělat svým dětem na jídlo. Ano,půjde to z naších daní....Tleskám Vašemu názoru...(ironie).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, půjde to z daní kteří pracují... Taky s tím nesouhlasím...

      Vymazat
    2. Budeme se muset zeptat Andreje Babiše a ministryně financí v demisi, jak to tedy myslí s celým tímto slavným projektem a proč jej podporují! Zkusím to, když se k tomu nikdo jiný nemá. (lan)

      Vymazat
    3. Souhlas s příspěvkem z 15.38 hod. Na cigarety a alkohol se peníze vždycky najdou.

      Vymazat
    4. To máte pravdu, ale to právě tito lidé neumějí rozlišit! Jak s těmito lidmi společnost pracuje? No nijak!!! Všichni se na to díváme, třeba i s pohrdáním a opovržením, ale to je málo. Jsou orgány, kterým se říká OSPOD, a ty na vaše podněty zareagují. Jenže jim někdo musí ten podnět dát. My však místo toho strkáme hlavu do písku a děláme, že to nevidíme. Běžný člověk žádné oznámení nepodá, protože by z toho měl jenom problémy, svědecká vyšetřování na policii i na sociálce. To oznámení musí někdo podat (hádejte 3x kdo?) a být připraven na další pokračování.
      A k tomu zaměstnávání: Běžte se zeptat zaměstnavatelů, jestli takové lidi, kteří jednou do práce přijdou, podruhé nepřijdou, jednou v pohodě, podruhé podnapilí, jednou něco dělají, podruhé se flákají nebo pracují nekvalitně, dlouhodobě zaměstnají??? Vyrazí je na to tata!!!! Ani obec je pak nemůže vzít na VPP, protože třeba nesplňují podmínky pro zaměstnávání na VPP. A pak nám tady tito lidé postávají, korzují po vsi, ale oni vlastně nikomu nechybí, nikoho nezajímají, jen se na ně útrpně díváme a stěžujeme si, že kdesi postávají, popíjejí, kouří.... Ale nám má jít o ty jejich děti!!! Pořadatelé akcí, kde je nějaké občerstvení, vám potvrdí, jak vypadají "holubí letky" dětí z takových rodin. A přece jim nebudou bránit v návštěvě nebo je od jídla odhánět!!! Rozumíte mi? A o tom je i projekt o stravování. Vnímáme vše příliš osobně. Zkusme se nad tímto problémem zamyslet v širších souvislostech.

      Vymazat
    5. Pane Nevrkla máte naprostou pravdu. Kdysi jsem dal jedné takové rodině věci po dětech podotýkám pěkné.a po par dnech mě bylo oznámeno sousedama že skončilo v popelnici. Tak potom se snažte pomáhat.toto by měla charita vidět.. A ne jim ještě pomáhat.. Jsou mladi ať si práci najdou a ne pořád spoléhat na charitu.

      Vymazat
  4. No jo, měla by do těch rodin asi přijít nějaká "soudružka Zubatá" z filmu Kolja a ta už by věděla, jak zatočit s takovými rodinami. Děti do polepšoven a pasťáků a rodiče do basy! Úplatky nebyly, protekce nebyly, maso bylo, banánů a buráků plné regály, rifle v tuzálu, když auto, tak značky Škoda a na vlak jsme chodili jako Pražáci na metro! Bony a klid!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlas s příspěvkem z 15.38 hod. Na cigarety a alkohol se peníze vždycky najdou.
    LÍP A STRUČNĚJI BYCH TO NEŘEKLA!!!

    Co to má za logiku? Normální rodina se honí a povaleči budou čekat co jim spadne do klína od charity nebo státu?
    Takto to teď bude fungovat? Hnus.... na to se nedá nic "slušného" říct....
    A jestli chce pan Babiš někomu něco dopřát tak ať přispívá na tyto lidé sám... Já myslím, že má peněz až až...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty lidi ale musí být nějaký "metr"!!! Nestačí jenom konstatovat, že je něco špatně. Co myslíte, existuje v naší obci nějaký orgán, nějaká komise, nějaký pracovník (jeden v žádném případě nestačí, nemá šanci něco udělat), který se této problematice věnuje? Nebo je to všechno jenom na starostovi?

      Vymazat
  6. S přihlédnutím k faktu, že toto je především snaha jak Unie tak státu především děti udržet ve školách, neboť většinově lidé, jež se ocitnou v takovýchto situacich maji i posunuté morální hodnoty, tudíž mnozí z nich nepovažuji za nutnost navštěvovat školu, neboť návštěva samotná už stojí stravu dítěte, což samo o sobě je odrazujici faktor. Jak bylo zmíněno výše, děti za to nemůžou a nevybíraji si rodiče, všichni mají právo na vzdělání. Já osobně už ve druhé třídě dával každý den svačinu spooužákovi protože on na ni neměl, dnes je úspěšným absolventem. Tím, že stát poskytne stravu dětem, jež májí zájem chodit do školy, jež se nechtějí připravit o šanci něčím jednou být je patřičný krok kupředu ke gramotné Evropě. To, že někdo argumentuje stylem, že ostatní se dřou a někdo dostane oběd zadarmo. Všechny děti mají příspěvek na obědy jak ze státu tak EU, jinak by byly podstatně dražší a ani vy byste si je ku příkladu nemohli dovolit. V tomto případě, pokud to chápu správně, rodič nedostane žádné finance, pouze se nebude podílet na platbě obědů, jež za něj vyřeší stát. Ano bude poněkud těžší rozhodnout kdo na toto právo má, ale už jen podminka 100% docházky a účasti ve škole je pro lidi, které zmiňujete výše a všichni víme kteří lidé to jsou, nesplnitelnou věci a takovým sítem, že bych z toho nedělal takového velbloudi. Tím pádem bych se nějákého zneužívání od ,,menšin” nebál. Proč jen jsou lidé tak málo empatičtí a zdráhají se pomoci jiným, neboť Ti jiní pak budou žít levněji jako my? Může za to Okamura nebo médiový brainwash? 🤔🤔

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evžene, dík, lépe bych to nevyjádřil. Já vím, že tady nemusí diskutovat, kdo nechce, ale podobné reakce bych očekával i od kolegů učitelů. Ti to přece vidí na vlastní oči a vědí "wo co gou". Tak ještě jednou dík za názor. (lan)

      Vymazat
    2. Zhruba na tomto principu funguje celosvětová humanitární organizace http://marysmeals-podporovatele.cz/. Pár prvních vět:Mary’s Meals je mezinárodní hnutí, které účinně bojuje proti hladu ve světě zaváděním školního stravování tam, kde chudoba a hlad brání dětem v přístupu ke vzdělání. Vzdělání pak dětem otevírá cestu z chudoby.

      Vymazat
    3. Toto hnutí neznám, ale je vidět, že nezavádíme žádnou novinku! A rád bych poděkoval i těm, kteří mi během dneška volali a podpořili mě. tak jsem zvědav na reakci ředitelství božické školy a postoj (doufám podporu) božické radnice. (lan)

      Vymazat
    4. Pan Egner to vyjádřil naprosto dokonale, jeho názoru se nedá nic vytknout, naprosto souhlasím. Tady nejde o rodiče, jak a co kdo dělá, nebo nedělá, ale o děti. Když chceme, aby měly jednou jiný život než jejich rodiče, musíte jim dát co nejlepší vzdělání v rámci jejich možností, ale dítě, které doma nedostane ani pořádnou snídani, o svačině nemluvě a v poledne se taky moc nenají, protože najde doma tak akorát suchý rohlík, se asi ve škole zrovna dobře nesoustředí, nehledě na to, že i mozek ke svému vývoji potřebuje správnou výživu. Děti za své rodiče nemůžou. Jednou se na dně může ocitnout každý z nás a pak budeme vděční, když našim dětem někdo zaplatí obědy. Hana Koledová

      Vymazat
  7. Problematika to není jednoduchá. Pravdu mají oba tábory. Starat se má rodič, když se nestará, tak co dál? Odebrat děti sociálkou? Co vyjde levněji? Nechat z části nefunkční a nezodpovědnou rodinu pohromadě a přispět dětem na oběd nebo odebrat a kromě nákladů na oběd platit z daní i další nemalé náklady? Můžeme pokračovat dále – neplatit z daní ani sociálku a nechat problémové případy napospas. V minulosti, když nefungoval „sociální“ stát, se vždycky starala komunita. Ochotně asi ne, ale z různých důvodů bylo pro komunitu výhodnější se na nějaké minimální úrovni se o problémové postarat. To dnes nahrazuje „sociální“ stát. V mnoha případech je to neefektivní a mělo by být předmětem politické diskuze. Jakmile se problém přesune k řešení na vyšší úroveň (z komunity na stát), je to vždy dražší. V tomto případě, pokud to neumí komunita vyřešit jinak, tak mi přijde z hlediska daní levnější pořídit oběd než odebrat sociálkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další názor "k věci". Byť anonymní má plnou pravdu. Já v této oblasti 10 let pracuji, tak vím své.... (lan)

      Vymazat
  8. Pokud vim tak děti do školy chodi.. I bez oběda... Druzí děti taky nechodí na obědy.. Z jiných důvodů né že by na to nebylo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nutit nikdo nikoho nebude! Toto je nabídka. Bez osvěty to nepůjde. Ve Znojmě i jinde na tom od samého počátku spolupracuje radnice. Tak to prostě je.

      Vymazat
  9. Je fakt, že bohužel ty děti za to nemohou... Jak už tu někdo psal.

    OdpovědětVymazat
  10. Velmi zajímavý článek o školství: Každé dítě je génius, jen se musí zjistit v čem - viz http://news.cafin.cz/clanek/kazde-dite-je-genius-jen-se-musi-zjistit-v-cem

    OdpovědětVymazat