čtvrtek 13. ledna 2011

Obec: Soutěž o nejlépe opravenou památku


Radnice, sdružení i veřejnost mohou do konce ledna navrhovat na ocenění některou z loni opravených architektonických nebo výtvarných památek z jižní Moravy. Jihomoravský kraj již počtvrté pořádá soutěž ve snaze pomoci obnově historických budov a cenného mobiliáře v regionu.
Soutěž je rozdělena do tří kategorií. Mezi velké stavby patří hrady, zámky, kostely, kláštery, fary, tvrze a hospodářské dvory. Lze do ní ale přihlásit také menší stavby, tedy kapličky, zvoničky a boží muka. Oceněno bude i některé z výtvarných děl. Tato kategorie zahrnuje obrazy, sochy, nebo nástěnné malby.
„Vítěz získá 150 000 korun. Celkem bude mezi hlavního vítěze a vítěze dalších kategorií rozděleno 300 000 korun. Představitelé kraje předpokládají, že tyto peníze budou investovány do další obnovy historických staveb,“ uvedl mluvčí kraje Jan Chmelíček. Vítěze si vybere veřejnost, a to hlasováním na internetu, na němž budou fotografie přihlášených památek i s podrobným popisem prezentovány. Hlasovat se bude na stránkách kraje v březnu.
Opravili jsme vloni v Božicích dvě památky: kapličku-zvoničku na návsi v Božicích a okolí sochy sv. Donáta. Vzhledem k tomu, že u Donáta nebyla dokončena rekonstrukce vlastní sochy (chybí doplnit-opravit poškozenou desku se jménem donátora), která byla sice prováděna tuším v roce 2002 nebo 2003, kdy byla zcizena busta sochy. Třebaže to bylo tehdy přislíbeno, nestalo se do dnešního dne Nic! Budu apelovat na nové božické vedení, abychom v rámci některého dotačního titulu tuto rekonstrukci dokončili, stejně jako úpravu okolí, která se dělala v letech 2009 a 2010. Musíme si zvyknout dělat raději méně akcí, ale když už se do nich pustíme, tak je udělat pořádně a komplet celé. V dosavadní praxi bychom pokračovat v žádném případě neměli. Pak máme „rozpracováno“ plno akcí, ale ani jedna není provedená tak, aby se mohlo říct, že to vypadá tak, jak by mělo. A to se týká i jedné z mála zapsaných památek kapličky-zděné poklony u cesty k bývalému smeťáku v Božicích.
Osobně do soutěže navrhnu božickou kapličku-zvoničku. Pokud můj návrh podpoří božická radnice a podá ho jako obec Božice, bude to samozřejmě lepší a já se k jejímu návrhu připojím. A věřím, že nebudu sám.

                                                                  Ladislav Nevrkla s využitím www.znojemsko.cz




4 komentáře:

  1. Tak to vypadá, že kandidaturu kapličky-zvoničky nebudeme moci podat, protože gros (gró) opravy probíhalo v roce 2009 a hlavně i finanční vypořádání proběhlo v roce 2009. Je to škoda! Vloni jsme však tuto památku kandidovat nemohli, protože oprava prostě nebyla ukončená, definitivní. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Takřka jarní neděle nás vytáhla ven. Musím proto vzít zpět svoje dosti příkré hodnocení kapličky-zděné poklony u smeťáku. Naopak. Je vidět, že se o ni i okolí někdo poctivě stará. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Kruh se uzavírá prostým konstatováním: kaplička-zvonička není kulturní památkou, proto nemůže být do soutěže zařazená. To je informace, kterou jsem před chvílí dostal od organizátora soutěže.
    Někdy se k této problematice vrátím podrobněji. Každopádně počítám, že ve spolupráci s obcí, Ivanem Hudcem a dalšími, kterým nejsou naše památky lhostejné, uděláme, co bude v našich silách. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Podpořte v soutěži O nejlépe opravenou kulturní památku JmK "Sousoší Nejsvětější trojice" v Hrušovanech n. Jev. a hlasujte pro ně od 1.3. do 31.3.2011.
    Hlas pro tuto památku pošlete formou sms ve tvaru: HLA PAMATKY 9
    na telefonní číslo: 900 77 03
    Cena sms je 3,- Kč

    OdpovědětVymazat