neděle 1. dubna 2012

Fotbal: Cenné tři body z Rakšic (akt.)

Na apríla a tři body? Kdo nevěří, ať si přečte následujících pár řádků reportáže z našeho úvodního jarního vystoupení v Hostan okresním přeboru.

Rakšice - Božice 1:3 (1:1)
Tradičně nám chvíli trvalo než jsme se rozehráli, sehráli a než jsme "vycenili zoubky" a pak už bylo víc než jasné, kdo bude na rakšickém pažitu kralovat. Vědomi si toho byli i domácí fandové, v jejichž "kotli" pěti starších příznivců na tribuně jsem seděl a jejichž komentáře vyjadřovali rozčarování, zklamání a nakonec i beznaděj domácího snažení.
V první půli jsme hráli proti větru a tak není divu, že jsme první střelu na branku vyslali až ve 13´Davidem Švejdíkem. Tomu velmi svědčil nový post ve středu zálohy s Honzou Kudličkou. Stejně tak "zapadl" kapitán Pavel Michalovič na předstopera (hodně nám připomínal Pepu Šprencla). Pro mě nejpříjemnější překvapení představoval Pavel Ležák - "Lopík". Jako by byl pokropen přes zimu živou vodou, hrál s chutí, dirigoval hru a ve 2. poločasu se dostal i pěkných brankových příležitostí.  Vlastně jsme tentokrát neměli slabin počínaje velmi jistým Ivošem v brance a konče "paličem" největší naší šance Marianem na hrotu útoku.
První branku dali v 16´ domácí, jejím autorem byl jejich nejlepší hráč Libor Havlíček a bylo to po hrubce našeho zadáka. Ještě chvíli se zdálo, že tato branka požene domácí do útoku, ale ukázalo se, že to bylo téměř vše, co domácí tentokrát předvedli. Trio Honza - Džamp - Lopík bylo od 28´ aktivní a jasně přehrávalo domácí zálohu. Střeleckými pokusy se blýskl i kapitán Pavel Michalovič. Po faulu na Honzu si míč v 37´postavil David a z 25 metrů ho poslal k pravé tyči překvapeného domácího brankáře. Bylo vyrovnáno 1:1. V té chvíli již platilo konstatování domácího fanouška: "Voni jsou lepší!" Byli jsme lepší, ale své dělal i vítr, který si občas s míčem nečekaně pohrál. Proto se skore již do 45. minuty nezměnilo.
Do druhé půle nastoupil místo Michala Topolčana, který se na hřišti objevil po dlouhé pauze zaviněné těžkým zraněním, Aleš Žák. Rychle zapadl do našeho rozjetého stroje a tak jsme od 52´opět tlačili soupeře na jeho polovinu. Dlouhými nastřelovanými pasy jsme čekali až se něco ujme. Navíc jsme v poli byli velmi pohybliví ("Oni jsou všude," komentoval domácí fanoušek), "zlobil" hlavně Lopík. Až někdy ve 62´si na míč opět sáhl Ivoš! V 66´byl po druhé žluté kartě vyloučen domácí hráč Sobotka a domácí příznivci vytušili vážné nebezpečí. No a netrvalo dlouho, aby se jejich obavy naplnily. V 70´házel Čert aut, míč zpracoval Džamp, připravil si ho na svou obávanou levačku a z velké vzdálenosti nachytal podruhé domácího gólmana na hruškách (ten ani nezvedl ruce) a vymetl mu levý růžek jeho branky. Ujali jsme se vedení 1:2.
Škoda, že v 74´minutě přihrával kapitán Pavel v dobré pozici Lopíkovi, jenž už byl v ofsajdu. Mohlo být už v té chvíli vymalováno. Takhle jsme si museli počkat až do 80´, kdy předvedl nádhernou individuální akci Lopík a svůj dnešní výborný výkon korunoval brankou, čímž zvýšil naše vedení na 1:3. Tentýž hráč pak v 86´naservíroval míč před prázdnou branku Marianovi, ale ten byl jako prvoligový fotbalista - ze dvou metrů přestřelil! V závěru jsme ještě takticky vystřídali a to bylo pro dnešek všechno. Snad jen to, že v 82´se k zemi poroučela světelná tabule, ale fungovala i na zemi. A snad ještě ke cti domácích: Bojovali až do závěrečného hvizdu rozhodčího a vypracovali si minimálně dvě dobré šance. Nedali nic, a tak zůstalo skore, které vidíte na světelné tabuli. A prý jeden náš hráč zbytečně diskutoval s rozhodčím. Nevím, z mého diváckého pohledu tam sice asi dvakrát nějaké emoce byly, ale žádný "Řepka" v našem mužstvu nebyl.
Velmi dobře pískal rozhodčí Fouček, který zápas řídil zdravotně indisponován, ale na jeho výkonu to nebylo znát. Docela zajímavý a pohledný zápas sledovalo i ve velmi chladném počasí (kolem 8 stupňů) i deset božických příznivců. Takže díky všem našim hráčům za dobrý přístup a výborný výkon. Ani se nedívám na tabulku, ale tuším, že máme 21 bodů. Bodů máme doopravdy 21 a posunuli jsme se na 7. místo.
Sestava: Ivo Urban - Jiří Kubíček, Jaromír Jandásek, Zdeněk Chrenovský - Pavel Michalovič - Michal Topolčan (od 46´Aleš Žák), Jan Kudlička, David Švejdík, Petr Horký (od 87´Petr Procházka) - Pavel Ležák, Marian Vávra (od 90´Jakub Zifčák). Trenér Jan Kudlička st., vedoucí mužstva Ivan Marek.
V neděli 8.4. hostíme doma celek Višňové.

Z tabulky:

5. Dobšice B  15  7  3  5  51:36  24
6. Jezeřany      15  7  3  5  37:32 24
7. Božice        15  6  3 6    27:35 21
8. Miroslav B  15  6  2  7  18:31  20
9. Oleksovice  15  5  2  8  35:40 17

Na stránkách OFS http://ofsznojmo.cz) se o utkání píše:

Rakšice-Božice 1:3 (1:1). Domácí byli zaskočeni výkonem svého soupeře, který byl po celý zápas
fotbalovější. Skóre zápasu otevřel domácí Libor Havlíček po samostatném průniku, z přímého kopu
do přestávky vyrovnal Švejdík. Převaha Božických narostla ve druhé půli, gólově se prosadil opět
Švejdík a Ležák.



                                                                Ladislav Nevrkla











6 komentářů:

  1. Bavili jsme se včera po zápase nad anonymními příspěvky, které "se starají" o Ivoše. Nemíním nadále dávat prostor někomu, kdo se podepíše-nepodepíše a vydává se za "ochránce" našeho gólmana. Ivoš včera v Rakšicích ukázal, že je spolehlivou oporou našeho mužstva a že spekulace kolem jeho osoby jsou naprosto zbytečné. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Ivoš je dobrý gólman, už na podzim jsem ho viděl několikrát a líbil se mi. A ještě dotaz. Teď se na stránkách OFS dívám na delegace rozhodčích a kdo to k nám přijede příští týden? Gáfrik, Hanzal... To jsou nějací noví? A co dělá Vařacha na okrese? Kdo jsou Ondráček, Helebrant a další... Že by nová krev?
    Karel

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodčí Gáfrik pískal určitě už na podzim (možná ne okres) a pan Vařacha občas "zaskočí" v okresních soutěžích. Jména dalších mně zatím též nic neříkají. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Změna v delegaci rozhodčích na zápas: Božice "A" - Višňové, NE 08.04 15:30, HR: Gáfrik R; AR: Vařacha, nedel., delegát OFS: Vodák

    OdpovědětVymazat
  5. Zápas žáků: Božice Mikulovice NE 08.04 13:30 Vařacha

    OdpovědětVymazat
  6. Pan Hanzal to radši vzdal :-D

    OdpovědětVymazat