pondělí 23. dubna 2012

Výkup hlemýžďů v Božicích 2012

Tradičně koncem dubna zahajuje pan Blatný výkup hlemýžďů v Božicích.
Tak jako vloni vykupuje pro libereckou firmu Helix. Snímky jsem pořídil minulý týden na cestě k Božickému rybníku. Tam se to šneky jen hemžilo. 
Výkup bude zahájen v úterý 24.4. v 16 hodin. a se svým úlovkem můžete přijít do výkupny hlemýžďů v Božicích č. 173 (p. Blatný) pravidelně každé úterý, čtvrtek, sobotu a neděli v době od 16 do 17 h.

Na webu firmy Helix se píše, že  "Sběr  je prováděn  s ohledem  na  místní  podmínky, je  regulován  a monitorován. Pravidelně  vyhodnocujeme  výskyt  a spolupracujeme  s Agenturou  ochrany  přírody  a  krajiny  ČR v Praze. Naším  výhradním  odbytištěm  je  francouzský  trh, avšak v posledních  letech  registrujeme   vzestupný  zájem  o  tuto gurmánskou  specialitu  i  v naší  republice."

Recept na šneky uvádí už slavná M.D. Rettigová. Tak si ho přečtěte a nechte si chutnat!

Šneky nadívané podle M. D. Rettigové

Uvař kopu šneků v slané vodě, pak je vyndej z domků, uřež ocásky, přemej je v soli, očisť je patřičně a nech je buď v rybí, aneb je-li to v den masitý, v hovězí polívce ještě vařit, aby lépe změkly, domky vymej v soli a nech je vysáknout. Pak dělej nádivku: na kopu šneků utři půl libry másla a půl libry rozetřených a čistě přemytých sardelů dej k tomu, dej z půl citrónu drobně krájenou kůrku, trochu květu, asi dva neb tři stroužky se solí dobře utřeného česneku, špetičku majoránky, a strouhané žemličky tolik, co za dobré uznáš, aby patřičná nádivka byla. Pak dej do domků dospod vždy kousek máslíčkové nádivky, pak tělo jednoho šneka a pak vyplň domek zase nádívkou a pěkně šneka zavíčkuj. Pak narovnej na mísu, a zbylo-li ti nádivky, tak do ní nalej té polívky, co se v ní šneky vařily, a podlej je tím, nech je asi čtvrt hodinky v troubě trochu opect.
                                                                              Ladislav Nevrkla      





6 komentářů:

  1. Toto je dlouholetá ostuda obce. Nevím proč se to trpí, proč to už konečně stát nezakáže.Lidská hamižnost opravdu nezná mezí.Slušný člověk nechápe, jak je možné vydělávat tímto způsobem a drancovat přírodu. váš šnek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S etikou jdi do p....e spíš mě zajímá za kolik??? Jídlo jako jídlo

      Vymazat
  2. Je to stejná delikatesa jakou budou zanedlouho krokodýli z Velkého Karlova, které bude pan Babiš zabíjet a prodávat. Radovi se to nepovelo, Babiš má asi delší prsty!

    OdpovědětVymazat
  3. No je to úplně od tématu stejně jako příspěvek s krokodýlama, ale buďte rádi že tady v ČR pan Babiš je, jinak by jsme už dávno jedli jen ty s****y z Polska!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Babiš má prachy potřeboval jen moc a tu dostal, zajistí svůj chod firem, zlikviduje malé podnikatele a vrátí se dál ke svému podnikání, na šneky i vás ...., nic proti tomu, že někdo vykupuje šneky které jinak zašlapávají všichni na zahradách nebo pěstuje krokodýly. Ještě něco ze slimáků by se hodilo.
    Třeba gulášek, nemá někdo recept.

    OdpovědětVymazat
  5. Koupím šneka, děkuji.

    OdpovědětVymazat