úterý 22. ledna 2013

Kolik stavebně zajímavých budov najdeme v Božicích - 1?

Dnešní fotohádanka asi opět nebude pro místní znalce obtížná. Fotografie pochází z roku 1965 a zachycuje tehdejší podobu jedné stavebně zajímavé budovy. Kromě toho, že ji poznáte, zkuste k ní připsat nějakou zajímavost.
         
                                                  Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Čekal jsem, že se někdo z domácích ozve, ale zatím se to nestalo. Je to vila Tulipánka, jak jsme jí říkali. Jezdili jsme kolem ní na pole, které jsme měli hodně vzdálené od domu a říkalo
    se mu na Boroticku.

    OdpovědětVymazat
  2. Tato moderní vila byla postavena před 1. světovou válkou (někdy mezi roky 1906 - 1910), protože je o málo mladší než 4patrová budova kláštera (z let 1905-1906). Původně se jí říkalo Goelldnerova vila podle rodiny, která si ji nechala postavit, ale podle dalšího majitele p. Tullipana je jí od té doby říká Tulipánka. Momentálně je opět opravená a má konečně svého majitele, který se o ní vzorně stará. Tulipánka patřila společně s dvojdomkem pana preláta a Thavonovým (pozdější I. MŠ) a několika rodinnými domky k rakouskému majetku. Majetkoprávní otázky byly smluvně vyřešeny už mezi ČSSR a Rakouskem v roce 1974. (lan)

    OdpovědětVymazat