úterý 29. ledna 2013

Kolik stavebně zajímavých budov najdeme v Božicích - 2?

Ani dnešní hádanka není asi příliš obtížná. Jde spíš o to, že se k ní dnes zase tak běžně nedostaneme a řada nových obyvatel obce či mladých občanů ani netuší, že zde tento stavební skvost máme. Klidně zase připište jakoukoliv zajímavost.
               Ladislav Nevrkla

4 komentáře:

  1. To je lesní zámeček u Borotic Allein. Před pár lety, když jsem tam byla naposledy, tam chovali bažanty. Jak je využíván dnes, to už nevím.

    OdpovědětVymazat
  2. naše rodina na Samotu v lesích u Borotic jezdí hrozně ráda na kole, je tam pěkná asfaltka až do Borotic i Lechovic (nová cyklostezka). A během roku jsme tam viděli různé zvířata: ovce, husy, malé králíčky, koně....říkám tomu Ráj na zemi :-) Určitě doporučuji ostatním jako krásnou procházku ať už v létě, ale i v zimě to tam má své kouzlo. Kučeříková

    OdpovědětVymazat
  3. Ten zámeček je dobrý tip na výlet, až budeme v Božicích, auto nechám u hájenky a pak by to mohla být pěkná vycházka lesem. L.

    OdpovědětVymazat
  4. Hádanku uzavřeme shrnutím: Romantický lovecký zámeček Allein (Samota) nechal postavit počátkem 19. stol (kolem roku 1804) tehdejší majitel jaroslavického panství Petr, svobodný pán Braun v alpském (švýcarském) stylu. Přestože má tedy stavba spíš "horský" charakter, k naší krajině lužních lesů neodmyslitelně patří. Podle mých informací patří Lesům ČR a má svého nájemce, který ji užívá. (lan)

    OdpovědětVymazat