neděle 25. srpna 2013

Fotbal: Zářný víkend v sychravém počasí a naše první vítězství

Minule jsem napsal Černý víkend, a tak se do mě pustili naši příznivci s tím, jak nazvu tento víkend. Chvíli jsem tápal, až jsem zvolil výše uvedený titulek. Prostě jsme po tomto víkendu spokojení a to přebíjí všechno.

Božice - Litobratřice 3:2 (1:1). Hosté měli drtivý nástup (úvodní čtvrthodinku), ale byl jalový. My jsme se postupně sehráli v aktualizované sestavě a ukázalo se, že zvolená taktika byla účinná. Dokonce tak, že jsme šli do vedení.
Vedoucí branku dal Honza Szabó, vedli jsme 1:0. Kdyby tento bojovný hráč proměnil jenom třetinu svých šancí, nemuseli bychom se o výsledek obávat už po 1. půli. Ale jeho tvrdost, bojovnost a naběhané kilometry z něho dělají potřebného hrotového hráče našeho týmu. Chvilku před koncem 1.p. vyrovnal Zdeněk Záděra na 1:1.
Ukázkovou branku dal Michal Topolčan na 2:1, ale Radek Laczko později vyrovnal na 2:2. Ošetřován byl po srážce náš gólman Jara (mimochodem dnes výborný!), a tak se nastavovali 3´. Těsně před 90´ se do šance dostal Evžen Egner a rovněž jako zkušený matador ukázkově zavěsil a tím strhl na naši stranu vítězství v poměru 3:2. Z našeho pohledu zasloužené. A velmi cenné. Vítězství nad kvalitním soupeřem z Lopatova by nás mělo povzbudit. O tom bychom měli přesvědčit už příští neděli 1.9. opět v 16:30 h, kdy doma hostíme Vedrovice. Dorost hostí v sobotu tým Višňové a rovněž začíná v 16:30 h.

Těžko někoho vyzdvihnout, ale dovolím si aspoň někoho: Evžen, Čopek, Michal a Dufa. Nasazením byl výborný Marťa Z. i střídající Sláva a příjemně mě překvapil Zdeněk. Kapitán si cenil výkonu obránce Ladi S. a já vnímal i bojovného Vlastu Ž. a Peťu P.

K plynulému průběhu zápasu přispěl svým tradičně dobrým výkonem hlavní sudí Aleš Richter.

Poprvé jsme měli i na tribunách dobrý pocit, tak ať i nám ten optimismus vydrží.

Podrobněji k utkání v průběhu dnešního večera a zítřka. A přivítám i vaše diskuzní příspěvky, nejsem Děd Vševěd. I když hlídání vnuka mi od pátku do dneška taky dalo zabrat :-). Fotbal byl nakonec velmi příjemný relax.

Sestava Božic: Jara Lukáč - Zdeněk Chrenovský, Jiří Himal, Laďa Sedláček - Jiří Škrabal (K) - Martin Zedníček, Petr Procházka, Michal Topolčan, Vlasta Žilík - Evžen Egner, Honza Szabó. Na střídačce: Sláva Urban, Broněk Horáček, Martin Topolčan. Zahráli si všichni. Trenér: Milan Šperka, vedoucí mužstva: Roman Himal. Kvůli dovoleným a pracovnímu zaneprázdnění nehráli např. Patrik Šotkovský, Roman Šebela a Jara Jandásek.

Hosté nastoupili s nátlakovou hrou a už v úvodní minutě si vynutili dva rohy. O naše ojedinělé aktivity se v té době pokoušel jeden z nejlepších hráčů na hřišti Evžen Egner. Hodně práce měl i Jara v brance. Blýskl se např. v 8´, kdy nebezpečnou střelu vytáhl na roh.
Litobratřice pálily ze všech pozic, ze standardek, ale velký tlak neproměnily v nic. Naopak ve 14´ jsme poprvé zatleskali našim: Honza Szabó potáhl míč, přihrál Míšovi a jeho dobrá tvrdá střela se obtočila kolem vnější pravé tyče. V 15´poslal Zdeněk dopředu Honzu, ovšem ten poprvé - bohužel ne naposled - v počínajícím dešti uklouzl. V 16´ zachraňoval Zdeněk, když Jara byl už obstřelen! Podobně byl hrůzný pohled na míč, který v 17´ dopadl po rohu před Jaru a ten ho neměl pod kontrolou. V 18´ jsme kopali první přímý kop po faulu na Míšu, ale bez efektu.. Další hrůzu jsme přestáli ve 22´. Nejdříve Jara vyboxoval na roh, pak lopatovský útočník poslal míč po zemi vedle.
Ve 24´ jsme měli první pěknou šanci. Po ose Szabó - Procházka - Egner poslal posledně jmenovaný v záklonu míč hlavou vedle. Mělo to jít po zemi a bylo by to ...! Jednu z mála šancí spálil původně obávaný lopatovský útočník č. 16 ve 27´.  Lopatov znovu přitlačil, ale už to nebylo tak nebezpečné jako v úvodní čtvrthodině. Ve 34´ poslal Zedňa do šance Žildu, ale ten se ve vápně tak chystal na pravačku, až promeškal vhodný okamžik. Běžela 35´, Míša poslal míč Evženovi,ten Zedňovi a ten úplně sám podal volnému Honzovi. Ten to prázdné brány bezpečně zavěsil a poslal nás až nečekaně do vedení 1:0. Byl to moc důležitý moment zápasu: Oni hráli, my jsme stříleli branky!
Hosté chtěli hned korigovat, ale jejich střela skončila v 36´ na břevně. Naopak náš Honza poslal v 37´ slabou střelu do gólmana. Potlesk si chvíli poté vysloužil Míša, který se napřáhl a dobrou střelu poslal metr vedle branky. Na druhé straně zastavil nebezpečný atak Lopatova Jura Himal. A nebylo to naposledy. Ve 40´ orazítkoval Evžen po Peťově centru břevno! Škoda, mohlo to vypadat jinak! Stejný hráč se snažil v pádu hlavičkovat ve 40´ po našem rohu. "Pojďte, dohrajem to!" burcoval naše barvy Dufa. Nedohráli jsme. Po faulu kopali hosté standardku, ve zdi jsme měli snad 6 hráčů, ale míč šel do vnitřní tyče a odtud do branky. Bylo vyrovnáno 1:1 díky Zd. Záděrovi.
I do 2. půle vlítli aktivněji hosté a svou aktivitu zakončili nebezpečnou střelou těsně nad. Jako naše naprosto spolehlivá poslední instance opět zafungoval Dufa skluzem do autu. Škoda, že při dvou nadějných akcích uklouzl Honza Sz. Nevím, jestli měl vhodné kopačky? V 51´ likvidoval Jara vysoký oblouk kopnutý snad z 35 m. Chytli jsme se až kolem 53´ (to byl nevybíravě faulován pronikající Evža). Evžovi vůbec včerejší počasí vyhovovalo a jeho výkon postupně gradoval až do nádherné tečky za utkáním. V 56´ se v dobré pozici ocitl Vlasta Ž., ale jeho pravou šajtli z levé strany vytáhl gólman na roh. Dvakrát jsme poslali do ataku Honzu Sz. a jednou nás ohrozili v VPK hosté (vše kolem 57´). V 60´ zachraňoval Jara po jednom z mála nedorozumění našich zadních řad a v 61´ šla tvrdá dobře mířená střela kolem naší špatně  postavené zdi (?) těsně vedle levé tyče! To jako by nás nabudilo. V 63´ se míč na půlce dostal k Míšovi a ten své sólo zakončil mazácky a bez zaváhání a znovu nám zajistil,vedení - 2:1.
Škoda, že brzy poté zakončil Zedňa své sólo předčasnou střelou a byl z toho pouze roh. V 64´jsme střídali my (Sláva Urban za Michala) i hosté.Sláva se ukázal jako výborný žolík, byl bojovný, tradičně pohyblivý a dohrával každý míč. Dvakrát úřadoval Dufa, poprvé se ukázal Sláva a své sólo nedotáhl Honza Sz. Hosté znovu zkusili zatlačit (od 72´) a svůj tlak zúročili vyrovnávací brankou  R. Laczka v 76´ po rohovém kopu.. Mezitím se ovšem 3´ nehrálo kvůli zraněnému Jarovi, jenž byl otřesen po souboji v 73´ v našem vápně. Stav byl 2:2 a do konce zápasu poslední čtvrthodina ve vytrvalém deštíku. Ještě jednou zachraňoval Dufa, ale pak jsme převzali iniciativu my a vynutili jsme fauly a následné standardky. V 83´ Dufu vystřídala naše velká fotbalová naděje, obounohý Broňa Horáček. Zdálky pálil Zedňa, pěkné sólo předvedl Evža. Škoda, že Honza na jeho prudkou přihrávku nedosáhl. Dobře se v těch chvílích ukazoval Vlasta Ž. Na závěr si zahrál ještě Martin Topolčan, který vystřídal vyčerpaného Laďu Sedláčka. V končící 89´ se psalo rozhodnutí dnešního zápasu. Zdařilou akci našeho mužstva chladnokrevně zakončil Evža výstavní brankou. Vedení 3:2 jsme si už ani v nastaveném čase nenechali vzít a pocit z prvního letošního vítězství byl nádhernou tečkou za zdařilým vystoupením našeho nově se formujícího týmu.





            Ladislav Nevrkla

8 komentářů:

  1. Cením snahu, že se někdo snaží psát reporty ze zápasů, ale prosím aspoň pravdivě. Minimálně první gól padl poněkud jinak než zde popisujete. Byla to individuální akce hráče č. 16, který sebral míč hostujícímu stoperovi v rohu 16ky a následně poslal volnému hráči, jež skóroval. A je toho zde více.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebyla to spíš 15?Jura Škrabal?Za Božice žádná 16 nehrála.

      Vymazat
    2. ne nebyla :-) 16 měl hráč Evžen Egner.. nechápu že nevíte jestli měl někdo 16 Evža tam byl KRÁL..

      Vymazat
  2. Vůbec mi taková oprava či doplnění nevadí. Naopak. Sám jsem měl dojem, že ta situace byla možná trošku jinak. Takže díky a klidně upřesněte i jiné nepřesnosti. Já to potom souhrnně opravím v základním textu. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Že v akci sehrál rozhodující roli Evžen, to beru - byl to náš nejbojovnější a troufám si říct i tentokrát nejlepší hráč. Jen si nejsem jistý, jestli to posílal Honzovi, tak jak je popsáno 26.8. ve 13:58. Ale asi to tak bylo, když to anonymní autor tvrdí tak přesvědčivě. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

    nevím sice, kdo psal první příspěvek, každopádně má pravdu, ta situace se přesně takto odehrála. Hostujícímu stoperovi jsem sebral míč a poslal zcela volnému Honzovi, nikdo jiný se do této akce nezapojil. E. Egner

    OdpovědětVymazat
  5. Chci se zeptat ,účast hráčů je povinná na každém zápasu? Nebo lze omluvit ze závažných důvodů?

    OdpovědětVymazat
  6. Samozřejmě, že každý hráč hraje především sám za sebe a nelze nikoho nutit nebo lámat, aby hrál. A omluva ze závažných důvodů se určitě bere, na to snad má každý právo. Na druhou stranu, my diváci, příznivci, fanoušci, jsme rádi, když hráče vidíme v každém zápasu :-)! Jakou představu o účasti hráčů má vedení týmu, to musí hráčům sdělit oni sami, za ně mluvit nemůžu. (lan)

    OdpovědětVymazat