sobota 2. listopadu 2013

Fotohádanka: Zemřel nám Stalin

Poznáte se někdo?
Kdyby dneska zemřel náš prezident nebo třeba Barack Obama či Vladimír Putin, co by se asi dělo na našich školách? Obávám se, že nic! Páni politici se tak odcizili svým chováním běžné populaci, že ztratili i obecnou úctu.
Vidíme to dnes a denně, jak na internetu, v Blesku či v televizi. Ihned běží záběry potácející se hlavy státu u korunovačních klenotů, tu padajícího prezidenta ze schodů v televizním studiu a je nám skoro divné, že ho nějaká skrytá kamera nenatočila při nočním bloudění neosvětlenými hradními chodbami, když si před několika dny vážně poranil koleno. Jan Kraus ve své show ukazoval, jak to vlastně ani není možné!
Byly však doby, kdy byla taková událost prostě vysoké politicum a hlavně školy byly tak zideologizované, že se jejich prostřednictvím tavil veškerý veřejný život obcí.
Tak tomu bylo i počátkem března roku 1953. Tuto událost zachycuje školní fotografie žáků božické základní školy. To ještě nikdo netušil, že za 14 dny se stejnými cestami do jiného světa bude ubírat i náš tehdejší představitel Klement Gottwald. Fotky, které by se vztahovaly k jeho úmrtí, jsem však žádné nenašel.
Vůbec neodsuzuji někoho na té fotce. Ani školáci, ani učitel za to nemohli. Taková byla doba. Taky jsme v listopadu 1982 museli povinně sledovat ve škole pohřeb Leonida Brežněva. Když však se rakev vysmekla a Brežněv z ní málem vypadl, bylo to jakési divné znamení. Vidíte, zase helloweenský listopad! Od té doby si vzpomínám, že jsme se se školou dívali akorát na válku v Zálivu (osvobozování Kuvajtu od agrese Saddáma Husajna) v roce 1991, což  byl první přímý přenos skutečné války, a pak ještě na mistrovství světa v kopané v roce 2002. Na co se ve škole společně dívají dneska, ani nevím.

                                Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Názor na "inteligentní" show J. Krause byl poslán dnes i Tv Prima a k velkému překvapení nás tam bylo více. Opravdu nečekaný počet diváků.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, souhlasím, taková byla doba, ale nikdo si nedovolil (az naší generace by si to ani teď z morálního hlediska nedovolil) hanobit či dokonce ironizovat prezidenta o což se skoro s určitou pravidelností pokouší Jan Kraus ve svém údajně zábavném pořadu a jeho show už v některých momentech hraničí s trestním oznámením. Dívám se shodou okolností i na pořad Karla Šípa a mohu s klidným svědomím napsat, že tento pořad má opravdu úroveň a je na vysoké inteligenční výši. Prostě tzv. show J.Krause je neustále zesměšňování hostů a hlavně skákání jim do řečí, aniž by je nechal cokoliv doříct. Prezentuje pouze sebe a chce být hlavně rádoby vtipný on sám, ale nedaří se mu to. Hovoří o tom i kvalita pozvaných hostí. První host bývá známá osobnost (což ještě lze shlédnout), což se o dalších již říci nedá. Takže takto se milý pane autore ztrácí obecná úcta a tím pádem úcta zcela ke všemu.

    OdpovědětVymazat
  3. Autorka též uvedla, že se zde tato fotka již objevila. Je to docela možné. Má pravdu, že mi při hledání fotky k jinému materiálu padla do oka a nějak mně evokovala současnost. A to hlavně tou neúctou k čemukoliv. Píšu o tom v jiném příspěvku dneska a píšu o tom průběžně. Moc mi vadí, že se ničí společné dílo nás všech, soukromé věci (sprejeři) a tak. Jenže někde je chyba a my ji asi nejsme schopni nebo ochotni přiznat. O tom, jak mocní zneužívají svého postavení a svých kontaktů, zbytečné hovořit. Bohužel, současný pan prezident nám nejde příkladem. A přitom právě v úctě k takové autoritě by se mělo začít. V rodině, ve škole v médiích. Místo toho tady máme jako ukazatel vkusu Show Jana Krause. Ale on jen využívá toho, co je mu nabídnuto, nebo kdo si "naběhne na vidle". (lan)

    OdpovědětVymazat