sobota 2. listopadu 2013

VÚ: Vzpomínky na vojnu v Božicích

Na webu http://forum.presscont.eu jsem našel vzpomínku jednoho vojáka, který část své základní vojenské služby sloužil v Božicích. Hrst jeho vzpomínek přetiskuji. Vše si můžete přečíst na uvedeném webu.

 Voják pod značkou "hopik" píše:
Zdravím všechny bývalé vojáky z Božic. Od ledna 1975 do září 1976 jsem sloužil v Božicích. V době našeho příchodu do Božic byla bojovka rozestavěná a operační sál se nacházel v malé místnůstce v baráku za bránou. Celá kasárna jela v provizorním režimu, protože bylo nutno ubytovat spoustu ženistů, kteří stavbu prováděli. Radiolokační prostředky byly přestěhovány různě po útvarech, např. P14 s výškoměrem byl v Moravské Nové Vsi. Po dostavění jsme se stěhovali do podzemí. 
Velitel roty - mjr. Albín Urban, ZVP - mjr. Pavel Kubica(autora vzpomínky a další dva spolubojovníky chtěl dostat před prokurátora za "provolávání protistátních hesel během XV sjezdu KSČ". Naštěstí pro nás měla rota v té době dostat titul vzorná a tak se to ututlalo), ZVT - kpt. Jančuš(bezva rovný chlap), můj velitel čety - ppor. Král (divný ale nezáludný chlap), můj velitel družstva - rtm. Hájek(byl v našich letech a byl to kamarád).
Staršinu mám sice vizuálně perfektně v paměti, ale nevzpomenu na jméno(byl fajn). Na ostatní už asi nevzpomenu.
V září 2010 jsem se byl podívat v Božicích. Z kasáren jsou ubytovny pro sociálně slabé. Na velké bojovce stály nějaké antény a místní mě řekli, že o tuto část má zájem nějaký podnikatel na pěstování žampionů. V malé bojovce je hřiště paintbalu. Z autoparku je parkoviště autobusů a nákladních vozidel nějakého podnikatele. Co mě pobavilo - na místě bývalých suchých WC(kdo pamatuje, byly hned za buzerákem) byly natažené šňůry a sušili tam prádlo. Prasečák ještě stojí.
K tomu jiný diskutující pod nickem "penzista" dává dotaz: Není tam náhodou ještě nějaká Tamara nebo Vera, či jak se to jmenovalo? ;). 

Co tam z vojenské techniky zůstalo dnes, nevím. Malý vojenský prostor tam je, ale řekl bych, že to v Božicích nikoho nezajímá. Zato s některými bývalými vojáky udržujeme přátelské kontakty, a tak si vlastně uvědomujeme, že od konce 50. let armáda k Božicícm patří.

                Ladislav Nevrkla

12 komentářů:

  1. Sloužil jsem před Vámi v Božicích v letech 1972-1974.Byly to zlaté časy,vojna slušná, hospody v Božicích a Boroticích taky dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím.
      V Božicích jsem sloužil před Vámi v roce 1970-1972 jako operátor P-15.Na rozdíl od Vás to nebyly zlaté časy.V té době se povídalo že,vojna v Božicích byla nejhorší V PVOS.Hlavně za Aloise Chromčíka,který byl velitel.V roce 1971 přišel nový velite mjr.Čerňan a to už docela šlo.
      S pozdravem Paleček Vlastimil čet.v zál.

      Vymazat
  2. Dobrý den, moc by me zajímalo, co se dnes děje v tomhle vojenském objektu. Jsem z borotic a koluje tu mnoho fám. Někdo říká, že už tam nic není a někdo zase říká, že to pořád funguje. Že tam jsou prý odposlechy. Je teda pravda, že je večer celý areál osvětlený a že jsou venku radary. Říká se, že tam jsou obrovské podzemní prostory. Že by se tam vešlo strašně moc tanků a že by se tam schovalo i letadlo, ale to je asi blbost. Obec v boroticích musí často sekat trávu na přistávací ploše u voj. prostoru, kdyby se náhodou něco dělo. Ale jsou tam takový drny, že by si každý letadlo urvalo podvozek, kdyby se tam rozhodlo přistát. Moc rád bych si pokecal s někým kdo tam už někdy byl a kdo ví, jak to tam funguje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, sloužil jsem zde pár let, vlastně v době, kdy jste psal tento příspěvěk. Jednu dobu byl tento objekt méně využíván, to je pravda, ale někdy v druhé polovině nultých let se zde posádka vrátila. Podzemní prostory jsou veliké, ale tanky tam nehledejte. Pokud Vás zajímá technika, prohlédněte si, co má ve výbavě 532. prapor elektronického boje. A takový tip: pokud jste z Borotic, tak si tam zkuste někdy o víkendu zajít na procházku a cinkněte na bránu. Vojákům je smutno a pokud nebudete vypadat jako špion, tak vám určitě něco zajímavého o objektu řekne :)

      Vymazat
    2. Nevěřte na obrovské podzemní prostory. Žádné tanky ani letadlo by se nevešlo. Je tam větší bývalý operační sál ve kterém jsme sloužili jako sklomrdi a v tomto sále byly také vytaženy obrazovky z radarů. Obsluha radarů tak seděla hned vedle vyčítacích planžet. Dále v největším bunkru jsou prostory pro ubytování obsluh a sociálka. Potom ještě pamatuji větší prostor se vzduchotechnikou a to je vše. V dalších podzemních prostorách byly umístěné například generátory pro radary, samotné přívěsy radarů a také Vozduch. Každé tato technika byla umístěná na přívěsu pro nákladní automobil a těmto velikostem odpovídaly velikosti jednotlivých bunkrů. Občas jsem býval pracovně v jedné supertajné organizaci(nemohu napsat jaké) a tam jsem se pochlubil, že jsem byl na vojně v Božicích. Jeden z místních se mi pochlubil, že zanedlouho nastupuje právě do Božic. Nekecal a po nějakém čase jsem se tam stavoval a na tohoto člověka tam narazil. Takže mám představu už podle antén na bunkrech co se tam děje. Když jsem tam byl, tak jsem na zvonky do bývalé bojové části zvonil, ale žádná odezva. Když vzpomenu jak před námi tato organizace vždy před příchodem na operační sály vypínali monitory počítačů, tak se ani nedivím. Zdravím všechny spolubojovníky z Božic.

      Vymazat
  3. Vzpomínka na Štědrý den z vojny v Božicích.
    Těšil jsem se ,že budu na Vánoce doma,ale 24.12.1971 jsem byl určen velitelem roty jako dozorčí roty,kterého museli sloužit jenom poddůstojníci.Dohledovou službu na rotě vyfasoval Mjr.Albin Urban.Na večeři bylo rybí filé,bromborový salát a jedno pivo.Asi v 19hod. mi oznámil,že by se podíval na bojovou,která byla asi 150metrů od roty kde byly umístěny radary P-15,P-12, a PRV-9?.Než jsme vyrazili tak jme jim dali vědět.V bunkru na P-15,kde jsem byl velitel družstva seděli dva operátoři P-15 dva P-12 dva technici a agregátník.Měli připravenou slavnostní tabuli s 20 obloženými chlebíčky,vínem,pečeným cukrovím a pivem.Dostal jsem strach jak bude reagovat,ale vzal to dobře.Kluci mu nabídli bilé víno.To měl rád tak jako jiný alkohol.Všichni přítomní si připili a jedna sedmička bylá hned pryč.Tak to šlo dál povídali jsme si a vypili 4sedmičky.Asi za hodinu a půl mi řekl,že jdeme na rotu.Šel do své kanceláře,která byla naproti ubytovny mužstva.Na rotě byl klid,protože kdo mohl tak jel domů.Sedl jsem si na lavičku před budovou mužstva.Zima mi nebyla,neboť bylo + 12°C.Těsně před večerkou přišel A.Urban a chtěl abych ho v 7. 30hod. vzbudil.Tak se i stalo.Když vstal tak se mě nejdříve zeptal jestli nezbylo nějaké pití.Řekl jsem,že se vše vypilo a nic nezbylo.V 8.30 jsem nechal přistavit Gaz,který ho odvezl domů do Božic.Služba,až do15.30,kdy mě končila proběhla v klidu.Další den 26.12.1971 jsem nastoupil do další službyy jako operáror P-12 i když jsem tam nesloužíval,proto aby i ostatní kluci dostali domů.Volno jsem měl od 30.12.1971 do2.1.1972 a jel jsem hned za svou Liduškou se kterou jsem dodnes.

    P.S.
    Zdravím a vzpomínám na všechny,kteří tam byli semnou na P-15 :J.Hrdlička,J.Soumar,J.Truksa,P.Liška,P.Minařík,Z.Klos a další na,které také vzpomínám.

    Paleček Vlastimil čet.v záloze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slúžil som v Božicích v rokoch 1964 a 1967, 26 mesiacov

      Ja spomínam na Božice v dobrom !
      Čo sa týka ešte vtedy kapitána Chromčíka, bol to exot, ale pokiaľ ste nemali prúšvih tak bolo "ticho po pěšine".

      Slúžil som na RL P-15 ako operátor a nikdy nezabudnem na Vianoce 1964; do Borotic išli dvaja mazáci pre víno; v P-15 hneď za dverami bol jeden hliníkový hranatý kanister, mohol mať desať litrov. Keďže tam boli dve P-15 vzali oba kanistre a kúpili víno. Nikto na rote sa nad tým nezamýšľal, nebol z toho totiž žiadny prúser...

      Vymazat
    2. Paleček Vlastimil: Zdravím, P. Minařík bydlí v Brně Novém Lískovec. Byl to můj kolega v práci a často vyprávěl o službě v Božicích.

      Vymazat
    3. SLOUŽIL JSEM V BOZICICH V1981 AŽ 1982 NA HLÁSCE POŘÁD OBDEN DOZORČÍ HORVÁTH DESÁTNÍK MOŽNÁ ŽE SI NĚKDO SPOMENE.

      Vymazat
    4. Zeptám se Ivana, ten v té době sloužil na rotě jako "pošťák".

      Vymazat
  4. Dobrý den,v Božicích jsem sloužil od září 1970 do 26.3.1972.Petr Minařík jako absolvent byl se mnou v Božicích jenom rok.Do služby jsme spolu chodili,on jako technik a já jako operátor radiolokátoru P-15.Vzpomínám na jednu společnou službu,kdy se porouchal jeden z radarů.Na rotě byly dva radary P-15,P-12a výškoměr PRV-10?.Petr se ho pokusil opravit,ale nedařilo se,proto zavolal do kasáren v Židnicích ,kde byla pojízdná opravna KRAS/skříňová V3S/.Přijela asi za 3hodiny.Odborníci nic moc.Po dvou hodinách práce,když vyměnili kýbl elektronek tak naznali,že je to v pořádku.Když jsem za to sedl tak jsem Petrovi řekl,že je to špatné a vyčítat nebudu./hrozilo propuštění cílů/.Opravna bya již pryč a tak ho přemluvil a šli jsme ho spolu opravovat.Asi po půl hodině jsne zjistili,že závada je ve vlnovodu u vstupu do antény /ulomený konektor/.Ten jsme 300W pájkou přiletovali a bylo po závadě.Cíle byly jak noha.Tak dobře žádný radar už v Božicích nevodil.Musím Petra Minaříka pochváli.Byl nejlepší technik na radarach.Pokud máte na něho spojení tak ho prosím pozdravujte.
    Můj telefon 602 765 584
    S pozdravem Paleček Vlastimil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      právě dnes je to 50 roků co jsme po ukončení P.Š ve Zvolenu přijeli přes Brno,kde jsme přespali v židenických kasárnách do Božic.Z vlakového nádraží je to daleko,proto jsme přišli na rotu až
      v 18hodin a hned nám nadali ,kde jsme tak dlouho a kde je nás víc.Byli to tito vojáci:V.Paleček,
      S.Fišar,F.Kubiš,L.Štěrba a ještě jeden,kterého si nepamatuji.

      S pozdravem

      Paleček Vlastimil čet.v zál.

      Vymazat