pátek 6. prosince 2013

19. ZO: Rozpočet schválen téměř s potleskem

Předvánoční selankou začalo, probíhalo a skončilo letošní poslední, v pořadí již 19. zasedání obecního zastupitelstva v tomto volebním období. Na programu byl rozpočet obce na rok 2014.
A tak jediným neplánovaným bodem jednání, který byl bez jakékoliv diskuze či odporu včleněn do závěrečného usnesení, se týkal žádosti Spolku Jiráskova domu, aby byl napříště k jakémukoliv strategickému jednání o Jiráskově domu osvěty přizván zástupce výše uvedeného spolku. Problematika Jiráskova domu se již neřešila, neboť bylo akceptováno rozhodnutí, že se budova dělit nebude (na byt a sál) a nic se prodávat taky nebude. Opravy pak budou řešeny v rámci pravomoci obce.
Rozpočet byl schválen všemi hlasy za souhlasného přizvukování řady přítomných. A jediná věc, o níž se dodatečně diskutovalo, se týkala hospodaření s obecními lesy. Výsadby se nám neosvědčily a akát není třeba vysazovat. Stačí ho pravidelně a citlivě těžit.
Schváleny byly všechny žádosti o prodej pozemků i návrhy na přidělení příspěvků pěveckým sborům, příspěvkovým organizacím obce, hasičům, Nivě, Hrušovansku, Daníži, Svazu měst a obcí a dalším.
Schválené bylo i nařízení obce - tržní řád - vymezující tržní místa v obci a zákaz podomního a pochůzkového prodeje.
Obec zaměstná na zimu 4 občany, jeden z nich topí na posádce a všichni to kvitují s povděkem. Pokračovat se bude s opravami chodníků, opraví se komunikace a parkoviště u hřbitova, silnice v ulici prelátově, vyčistí se rybníček za Fučíkovým v Křídlovicích a z vhodného dotačního titulu se získají prostředky na opravu tzv. kohoutího kříže naproti vodárny. Zazelenit by se to mělo na návsi v Zámlýní, před Zedníčkovým a u borotických sklepů. Hledá se též řešení směřující k omezení provozu zemědělské techniky na nové silnici ke hřbitovu.
Účast občanů na zasedání byla v obvyklém průměru a jediný občan, který se na něco dotazoval, byl bývalý starosta Ing. Zdeněk Čurda.
 Rozešli jsme se do větrné noci s klidem a mírem v duši. A všem se nám líbilo v jídelně. Jenom by se příště mohla podávat káva (samozřejmě za úplatu), aby nám bylo ještě lépe a radostněji.

                    Ladislav Nevrkla

P.S. Příště se - již podvacáté - sejdeme na přelomu února a března 2014.

24 komentářů:

  1. Vrátila bych se k neplánovanému bodu jednání k problematice Jiráskova domu. Problematika se neřešila na ZO a neřešila se ani v posledních dnech.Bylo požádáno ,aby k jakémukoliv jednání byl přizván zástupce výše uvedeného spolku, ale kdo je tím zástupcem? Pan Zatloukal ???? Ten je i přece místní zastupitel. Ráda bych věděla, jak je možné, že pronájem obecního majetku se neřeší,tak jako všechny žádosti, na veřejném zasedání. Po Božicích se vypráví, jak Jiráskův dům byl pronajat slečně Zuzaně Zatloukalové. Je toto možné takhle rozhodnout ? Kdo tak rozhodl a na základě čeho ! ... Tady nejsou rodiny, které nutně potřebují bydlení? Jak se proslýchá, nejsou dosti solventní......... (vymazáno - osobní záležitosti) ... jenom se chce ukázat, že když jsem zastupitel, tak si to můžu vše dovolit? .... Je to smutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaké osobní záležitosti. Jestli je svoboda slova, tak si můžu napsat a oslovit koho chci . .... Cenzura je krásná věc, ale nechejte text tak, jak ho pisatel napíše.

      Vymazat
  2. Pokud bude příspěvek podepsaný, bude zveřejněn v plném znění. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní pisatelka očividně nechodí na ZO a nepíše pravdu. 1. Zástupce spolku Jiráskova domu má být pozván k zásadním rozhodnutím tohoto domu, jako je prodej a podobně. Takto formuloval svoji žádost zástupce spolku na ZO. 2. Byl jsem účasten většiny ZO, ale ani jedenkrát se neprojednával pronájem obecního bytu. Tuto kompetenci má jen obecní rada, která rozhoduje hlavně podle data podání žádosti o byt. Jestli anonymní pisatelka potřebuje byt, tak jich je v Božicích více jak 5 volných. Ale je nepravděpodobné, že 14 dní po podání žádosti dostane byt, na který si ukáže. Slečna ZZ s partnerem čekala dva roky. Jestli má pisatelka ještě nějaké nesrovnalosti, tak by měla začít chodit na ZO, nebo se jí mohu pokusit vysvětlit nejasnosti, ale nebudu si psát s anonymy. Zatloukal Jan

    OdpovědětVymazat
  4. .... Na tehle byt cěkalo více zájemcu ( rodiny s dětmi) . ... Kdyby měla rodinu a neměla možnost bydlení v domě neřeknu pul slova. ....

    OdpovědětVymazat
  5. Až do té nejposlednější vesničky, která má starostu, můžete nahlédnout, jak ta,či ona hospodaří včetně velkých měst a městeček. Je jen škoda, že počítače nejsou v každé rodině.Každý má právo vědět, jak hospodaří ti, které jsme volili.
    http://www.rozpocetobce.cz/seznam-obci?pismeno=A

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud slečna ZZ s partnerem čekala dva roky, tak proč nezvolili aspoň jeden z těch pěti volných ?!? Tady je v tom případě velmi pravděpodobné, že dostala ten, na který si ukázala. A myslím, že nemusela ani 14 dní čekat. Vždyť Mackovi jěště nebyli ani vystěhovaní a klíče už vám zvonily v kapse. No jo, kdo umí ten umí, a kdo ne, ten jenom čumí.Za rok se dozvíme, že došlo k prodeji. Užijte si to!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez spolku jiráskova domu nejde nic prodávat.Bylo to řečeno božickým starostou dost jasně!!!!Proč pořád otevíráte nějaké divné spekulace?

      Vymazat
    2. Přesně tak jak píšete.Někdo čeká jen 14 dní na byt někdo nedostane vubec byt,někdo zase jen tak že má dobré příjmení ........

      Vymazat
  7. Přidávám se k anonymní pisatelce, poněvadž mi nezbývá než se vším výše uvedeným tiše souhlasit To co se v poslední době děje v naši obci, je do nebe volající.Vzhledem k tomu, co už se děje mi nezbývá, než se otevřeně ozvat a podepsat. Námi zvolení zastupitelé si hrabou jen na svém písku a my obyčejní občané je vůbec nezajímáme. Co udělal pro obec pan Zatloukal? Čím ze svého rozpočtu přispěl do obecní kasy, že dostane obcí přiděleno co si zamane? Jak je možné, že se mu opět zázračně povedlo odkoupit i pozemek za Pavlíčkovým, když tam bylo spoustu dalších zájemců k odkupu. To je naše obec tak bohatá, že nepotřebuje každou korunu navíc do svého rozpočtu pro ostatní občany? Proč se neudělalo výběrové řízení formou dražby? Bohužel některá příjmení mají v naší obci zelenou!!!Nebo se pan Zatloukal rozhodl skoupit celé Božice?
    M.J.

    OdpovědětVymazat
  8. Dovoluji se přidat k výše uvedeným příspěvkům.Zajímalo by mne, proč je první z příspěvků z části vymazán?
    Dagmar Heverová

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravíme pana Zatloukala, je evidentně vidět, že jeho popularita v obci dosti roste.Co tak z něho udělat starostu? A nemusíme už dělat žádná zasedání,on si to rovnou sám sobě schválí a nebude muset obcházet zastupitelem, jako to udělal v případě bytu v Jiráskově domě.
    H.D.

    OdpovědětVymazat
  10. Vážená paní Heverová, děkuji vám za podepsaný příspěvek. Když mi autor pošle příspěvek znovu a podepíše se - bude publikován! Já jsem ten poslední, kdo chce bránit veřejné a otevřené diskuzi. I proto tento blog dělám. Autoři mi taky můžou napsat "soukromě" na stejnou adresu s dodatkem, že to píšou jenom mně (ne k otištění), můžeme se domluvit na značce či pseudonymu (což je v novinách běžné), tak jako já používám už skoro 25 let i v novinách, kam někdy více, někdy méně přispívám, svou novinářskou značku -lan- a na internetu občas Nevermind. Určitě jste si všimli, že takové příspěvky tisknu - např. AL, (me), PEPř, JL, -hic-, maky, nebo viz výše M.J. i váš H.D. V konečném důsledky nesu kůži na trh já a schytávám to za diskutující na zasedáních zastupitelstva. Takže ještě jednou díky za vaši podepsanou připomínku a věřím, že tato praxe se stane běžnou a nebudeme se bát svůj názor veřejně prezentovat. To je třeba ocenit i u odpovědi pana Zatloukala. Využiji tento prostor též na vzkaz autorovi včerejšího večerního příspěvku (21:37 h) - když budu znát autora, otisknu! (lan)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobry den, pan Zatloukal si ocividne mysli ze jsem prispevek napsala ja! Kdyz budu mit potrebu tak mu svuj nazor reknu do oci a nepotrebuji k tomu vyuzivat nejaka diskuzni fora. Zase na druhou stranu jsem velice rada, ze tohle slavne rozhodnuti nelezi v zaludku jen me ale i ostatnim. A kdyz uz jsme teda u toho, x lidi ma podanou zadost i nekolik let tak proc dum nedostali oni? Urcite by nas to nenastvalo tolik kdyz by ho dostal nekdo jiny, kdo ho potrebuje a kdo by ho radne vyuzival.....Nejvice smesne mi prijde to, poukazovat na dalsich pet bytu, ktere jsou volne....Hold se budu muset prejmenovat na jmeno, ktere je v Bozicich velice zname a pak vse pujde jako po masle, nebo uz opravdu nevim jak to cele chapat. Monika Nováková

    OdpovědětVymazat
  12. No jo příjmení je přímení.a to není jediný byt co se jen tak přidělil.Je tady i další byt přidělen kdoví jak,asi podle profese.Nevím myslím že jsou tady i rodiny co byt potřebují víc.Je to vše nějaké zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  13. Vážení,já myslím,že rozhodujícím kritériem není potřebnost,ale solventnost:to jestli je zájemce o nájemní bydlení schopný platit stanovený nájem!Nebo si myslíte,že každý žadatel může platit třeba 8000 Kč měsíčně?Je tady hodně emocí a začíná kulhat racio!Ani jméno,ani profese nehrají rozhodující roli.Obec má určitě zpracovaná kritéria pro přidělování obecních bytů,která jsou všem známá a podle kterých se přidělování řídí.Menší byty jsou finančně přijatelnější a proto dostupnější větší skupině žadatelů.Tak to funguje ve většině měst a obcí,Božice nejsou vyjímkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,toto nemyslíte vážně nebo ano? Jak může někdo určit něčí solventnost kór v dnešní době nejistoty v ničem.To má obec nějaké tabulky či co nebo požaduje výpis z banky a ze zaměstnání a pak zvažuje zda nějaký byt přidělí nebo ne? Dneska jste dole nato tata a postavit se zpět jde hodně těžko.Nikdo neví kde bude za půl roku.

      Vymazat
  14. V tomhle případě nešlo o kritéria. Je pochopitelné že nájem je vyšší než na soc. Bytech a myslím si že by o byt nikdy nežádali aniž by věděli jeho cenu za měsíc.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý večer. Připojuji se také k výše uvedeným příspěvkům. Opravdu, jak kdo může určovat něčí solventnost nebo platební schopnost nebo neschopnost. Pokud se mi doneslo dobře a byt v Jiráskově domě byl pronajat slečně Zuzce Zatloukalové, kdo určil její solventnost a platební schopnost, když je nevýdělečně činná a studující. A jestli nájem za ni budou platit rodiče, to přece můžou určitě doložit i ostatní žadatelé. Nezlobte se , ale je mi z toho trochu divně. Jana Pavlíková

    OdpovědětVymazat
  16. Pan Nevrkla si asi taky hodně protiřečí, nejprve písemně vystaví že nepodepsané a anonymní příspěvky nebude publikovat, ale mazat a ono co ?.. Anonymů je tu spousta.. I Vy, se trošku zamyslete. Nehodlám se podepisovat, ale věřím, že tohle nevystavíte. Ale máte snad dobré srdce a anonymi smažete. Když už se tady chtějí bavit, o tom, nebo o tom.. At se podepíší. Dík.

    OdpovědětVymazat
  17. Očekával jsem podobnou reakci a skoro mě to vede k nabídce, abychom diskuzi na toto téma uzavřeli. Co chtělo být řečeno, asi řečeno bylo a já nejsem od toho, abych v tomto sporu dělal soudce, to určitě uznáte. Na svou obhajobu uvedu toto: I včerejší nepodepsaný příspěvek jsem původně zcenzuroval. Kdo byl navečer a večer na tomto webu, tak to může potvrdit. Jenže pak se mi ozval autor příspěvku, přál si ho uveřejnit tak, jak ho napsal, a já tomu vyhověl! Neznamená to, že s tvrzeními v diskuzních příspěvcích bezvýhradně souhlasím. (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepodepsaný kontroverzní diskuzní příspěvek jsem vymazal a všem, kteří se jakýmkoliv způsobem mohli cítit dotčeni, cítili se dotčeni nebo by se v budoucnu mohli cítit dotčeni (včetně autora/autorky příspěvku) se omlouvám. Neměl jsem takovouto formu diskuze připustit. Howgh! (lan)

      Vymazat
  18. Pane Nevrkla,je někde napsáno kdy bude zasedat zastupitelstvo?

    OdpovědětVymazat
  19. Tak díval jsem se, kdy se jednalo naposledy - tj. 6.12.2013 - a podle jednacího řádu se zasedání zastupitelstva obce koná za 8 -10 týdnů. Donutilo mě to zalistovat starým i novým kalendářem a vychází mi termín mezi 31.1. - 14.2.2014. Na úřední tabuli však oznámení o konání nevidím, takže vlastně nevím! (lan)

    OdpovědětVymazat