středa 18. prosince 2013

Pozvánka: Svatojanské svěcení vín v Božicích

Družstvo božických vinařů zve občany do kostela sv. Petra a Pavla v Božicích v neděli 29.12.2013 v 10:10 h na Svatojanské svěcení vín. Odpoledne od 14 h je možno v obecní jídelně božická vína ochutnat.
              (lan)

4 komentáře:

  1. Projevím se jako ignorant, vinaři snad prominou, ale proč se to jmenuje svatojanské svěcení? Svátak sv. Jana mám nějak spojeného s červnem a ne se zimou. Prosím o vysvětlení, kdo víte. H. Koledová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je patronem teologů, úředníků, notářů, sochařů, malířů, písařů, spisovatelů, knihkupců, knihtiskářů, vázačů knih, výrobců papíru, vinařů, řezníků, sedlářů, výrobců zrcadel, rytců, svíčkařů a košíkářů, přátelství, proti otravám, spáleninám, bolestem nohou, padoucnici, krupobití, za dobrou úrodu.

      Vymazat
  2. Sv. Jan Evangelista, apoštol a evangelista je považován za autora čtvrtého kanonického evangelia, tj. Evangelia podle Jana. Je považován za nejmoudřejšího křesťana. Symbolem sv. Jana je orel, některá jeho vyobrazení mají orlí hlavu nebo křídla. Dalším jeho atributem je číše s vínem. Ta odkazuje na legendu, podle které mu byla podána číše s otráveným vínem. Jan ji požehnal a poté vypil, avšak jed neúčinkoval. Proto se v den svátku sv. Jana tradičně světí víno. Oslava svátku sv. Jana spadá v západní liturgické tradici do vánočního cyklu, neboť se slaví 27. prosince. Tradičně je svátek spojen s žehnáním vína (při jeho pití se pak říkává: "Piji lásku svatého Jana."). Takže proto i v Božicích se začalo s touto tradicí, letos tuším poprvé i veřejnou pozvánkou pro občany. (lan)

    OdpovědětVymazat