čtvrtek 27. února 2014

Bezpečné či nebezpečné referendum?

Na Břeclavsku se teď šíří nová móda: obecní referendum. Včera jedno takové proběhlo v Kurdějově. Protože odtud pracovně znám několik občanů, vím trošku, co Kurdějovské trápí. Podobně se k referendu směřuje v našem bývalém okresním města Mikulově kvůli využití staré hasičské zbrojnice.
Pro ty, co neví a diví se, tak jenom připomenu, že Božice byly za komunistů 11 let součástí okresu Mikulov. Byla to tenkrát snaha rozbít historické členění našeho státu na Země české a Zemi moravskoslezskou. Na počátku tohoto měsíce (1.2.2014) uplynulo již 65 let od tohoto nesmyslného pokusu o reorganizaci státní správy a samosprávy.
Ale zpátky k referendu. Tomio Okamura na něm postavil svou předvolební kampaň a dá se říct, že uspěl. Podobně to dopadlo se signatáři petice včera v Kurdějově. Sebrali potřebný počet podpisů, aby bylo referendum vyhlášeno, k urnám se dostavilo více než 35% oprávněných voličů a pro petiční návrh bylo více než potřebných 25% oprávněných voličů. Řeknete si, jak snadné. Snadné to však je pouze zdánlivě.
Na rozdíl od zemí, kde se to referendy jen hemží, patříme k zemím se zastupitelskou demokracií a tam by referendum mělo být skutečně jen o zásadních věcech, jako je třeba osamostatnění se obce nebo její připojení k jiné. Taky třeba o výstavbě něčeho, co ovlivní kvalitu života obce na desítky let. Možná máte ještě v živé paměti, že se málem před léty schylovalo k referendu i v Božicích. To, když se objevily plány na výstavbu solárních elektráren na poli od Donáta k Barabě, naproti novostavbám. Nedošlo k němu jenom proto, že po vzedmuté vlně protestů občanů (mj. reportáž v ČT), bylo od výstavby ustoupeno. Bohužel jiným solárům se zabránit nepodařilo. Postaveny byly v tichosti na soukromých pozemcích ...
A teď tedy, jestli referendum ano či ne. Na běžné rozhodování máme své radní, v závažnějších otázkách všechny zastupitele. Jestliže však události dospějí až k referendu, něco selhalo. Zasvěcení říkají, že to svědčí o jediném: jako voliči jsme při vybírání svých zástupců odvedli mizernou práci.

                   Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat