středa 19. února 2014

Bohatší a krásnější vlast, dílo každého z nás

Instalace "Vítězného
oblouku v Božicích r.
1975
Znojemská pravicová radnice (ČSSD, KDU-ČSL a nezávislí) ničí dílo svých komunistických předchůdců. V Božicích tyto pozůstatky minulého režimu zmizely už za starostování Ing. Zdeňka Čurdy. Poslední zbytek - a to nikoliv obecní - trčí nad vstupní bránou do "stanice" Agropodniku Mašovice. Ale i tam je pokrok - byly odpáleny symboly socialistického zemědělství na levé straně slavobrány.
Pokud jste doposud nezachytili, o čem je řeč, tak o "slavobránách", které v období normalizace zaplevelily celou naši vlast. Skoro by se chtělo říct do poslední vesničky. Taková to byla tenkrát doba. Na většině míst už dávno vzaly za své, někde trčí jakési zkorodované pozůstatky nebo omšelé betonové či žulové skulptury. Místo toho máme třeba v Božicích vjezd zaplevelený hromadou značek a uvítacích a rádoby informačních cedulek, až si člověk říká, co to má za smysl. Minimálně polovina z nich patří odstranit a to nejlépe hned!
Ve svém archivu jsem nenašel žádnou fotku, jak byly slavobrány v roce 1990 odstraňovány, ale na CD nosičích vydaných v průběhu let v Božicích jsem našel jednu fotografii z roku 1975, na níž je zachycená instalace jedné z bran. Tato fotografie je nazvaná "Vítězný oblouk". Tak si tu dobu připomeňme aspoň takhle.
                   Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat