neděle 2. února 2014

Náledí nás nezaskočilo

Nevím, jaká situace byla v jiných částech obce, ale dnešní náledí jsme očekávali a tak nás snad ani nezaskočilo. Kdo nemusel, dopoledne nevyjížděl. Ledová krusta na vozidlech parkujících venku byla dostatečně varující.
Když jsem šel ráno po sedmé do Jednoty, tak jsem nejopatrněji musel jít naší ulicí, státní silnice již byla nasolená. protináleďový posyp (písek+sůl) jsme v naší ulici dostali kolem půl jedenácté (viz snímky). Předpokládám, že moderní posypový vůz, který tuto činnost prováděl, patří Břežanské dopravní společnosti. Takže díky!

            Ladislav Nevrkla

P.S. Ovšem cesta na Kolonii nebo ulice v Křídlovicích asi byly dopoledne sjízdné jen s nejvyšší opatrností. Napište.


12 komentářů:

  1. Ulice nejsou vůbec posypané a pěkně se to na nich klouže !!! (České Křídlovice )

    OdpovědětVymazat
  2. Ulice, které byly potřeba posypat jsou posypané a na ostatních to neklouže !!! (České Křídlovice )

    OdpovědětVymazat
  3. Posypat celé Křídlovice snad ani nejde !!!

    OdpovědětVymazat
  4. Pár slov na vysvětlenou: Samozřejmě, že náledí nás trošku všechny zaskočilo. Přesto se během dne podařilo většinu silničních tahů posypat. V kopcovitých částech obce to muselo být provedeno na couvačku! Někde bránila bezpečnému provedení posypu auta zaparkovaná blízko komunikace ( a tudíž nebezpečí kontaktu posypového vozu a zaparkovaného vozidla) nebo auta uvízlá na komunikaci (jeden případ, co vím). Některé části obecních komunikací jsou tak nebezpečné, že se tam vážně nedalo vjet ani s technickým vozidlem. Kdo chce, pochopí. Chodníky posypali pískem zaměstnanci obce a věřte, že cestování po obci s obecním traktůrkem nebylo taky jednoduché! Chlapi, díky!

    OdpovědětVymazat
  5. At jdou ti co si věčně stěžují někam.Pár chlapú se nerozkrájí,dělají to prúběžně,přesně tak kdo to nechce pochopit at nechápe.Už vidím některé jedince co by ve svém volnu šli pomáhat vúbec sypat,chlapi kloubouk dolú za váš přístup k vesnici.Na ty co jenom kritizují se stačí povznést!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono by stačilo, kdyby se každý postaral o ten kousek, co má před domem. Bývalo dobrým zvykem, že si každý udržoval chodník, zametal, odklízel sníh a sypal, když bylo třeba. Teď se spousta lidí spolíhá jen na jiné. Nadávání je náš národní sport a v Božicích se pěstuje dost vášnivě.

      Vymazat
    2. Ono to máte těžký.Kdysi bylo ze zákona že majitel domu před kterým je obecní chodník ho musel uklízet pokud ho neuklidil platil úrazy nebo pokuty od policie.Pak se zákon změnil povinost přešla do působnosti obce a ejhle vše je jinak.Pokud si tam uděláte úraz nikdo vám nic nedá jelikož se obec tyto povinosti zbaví vyvěšením značky že se chodník v zimě neudržuje.Tímto nemyslím přímo Božice ale mluvím celkově.Takže nevím o jakém dobrém zvyku mluvíte když to byla vaše povinost.Tím samozdřejmě nechci nikoho nabádat aby ten sníh nebo námrazu neodklidil chci jen říct že je to jen na nás samých jak se k tomu postavíme.Na druhou stranu já sám si kolem domu uklidím nejen přes zimu už jen proto že tam bydlím a musel bych po tom chodit a navíc by bylo hodně smutné kdybych sebou pleskl přímo před barákem zlomil si nohu jen z toho důvodu že to má dělat někdo jiný.SA

      Vymazat
    3. Přesně tak souhlasím!!!!!Je to na každém znás jaký to má před svym barákem:Ale pak at si nestěžují na to či ono

      Vymazat
  6. Zdravím všechny občany Božice, v loňském roce jsem kritizovala obec na obecním zastupitelstvu ohledně posypu a odhrnování sněhu v zimních měsících. V loňském roce jsme se odhrnutí sněhu dočkali v obci až po čtyřech dnech. Letos to byl pouze jeden pracovní den. Pánové, jste dobří, všechna čest (myslím to v dobrém). Jde vidět, že se některé chyby obce dají odstranit a vzít si z nich příklad. Děkujeme a doufáme, že tato údržba obce bude nadále prioritou. Dále souhlasím s předchozím příspěvkem od SA, každý by si měl před svým prahem zamést. Dobrým zvykem, že si každý zametal před svým domem nebo bytem platilo i ve městech, ne jen na vesnicích. Je mi velice líto, že tento dobrý zvyk byl nahrazen zákonem a nikdo nedbá na dobré mravy a obyčeje. Zdravím Jiřina Čurdová

    OdpovědětVymazat
  7. Dneska jsem to teda tvrdě schytal, že prý chválím radnici a přitom řada cest a chodníků nebyla do dnešního dne nijak ošetřena! Dneska už to samozřejmě nebylo ani potřeba. Nejvíc mě zarazilo, že se mělo například jednak o chodník se schody kolem mlíkárky! Sám jsem na vlastní oči viděl v pondělí časně ráno obecní zaměstnance, jak po tomto chodníku couvali s traktůrkem k mlíkárce a nechce se mi věřit, že by tento chodník, kudy se chodí do mateřské školy, nebyl posypán! Chci věřit tomu, že byl ošetřen už v průběhu neděle, kdy nás poctilo svou návštěvou nebezpečné náledí! Taky jsem se dozvěděl, že v Křídlovicích došlo na neposypané komunikaci k úrazu jedné starší paní! Trošku mě tyto informace zarazily .... (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro informaci k letošnímu posypu. Při nedělním náledí bylo v akci od 8.30 do 14.00 pět zaměstnanců obce, plus jeden řidič BDS. Při následném pondělním namrznutí se stejné vozovky a chodníky sypaly znovu a posyp trval čtyři hodiny. Bylo spotřebováno 400 kg soli a 11 tun písku. Některé vozovky byly dosypány ještě v úterý. Nechám na občanech jestli to bylo dostatečné nebo ne. Co se týče loňského odhrnování není rozhodně pravda, že se neodhrnovalo čtyři dny. Firma, která pro nás zajišťuje odhrnování vyjíždí do hodiny po tom, co přestane padat a většinou ještě ten den je odhrnuto. Problém byl s posypem, ale ten se vyřešil, což se ukázalo při současném náledí. Nevím jestli se v sousedních obcích v neděli prováděl takový posyp, vzhledem k tomu, že většina obcí nemá přes zimu zaměstnance tomu však nevěřím. Co se týče informace o úrazu v Křídlovicích je třeba jej oznámit a já se postarám o zajištění nahlášení pojistné události. Pokud to tak však není, je to jen zavádějící informace a máme tu opět jednu s fám, které po Božicích vesele kolují. Karel Hala

      Vymazat
  8. Můžu potvrdit vlastní zkušenost z jiné obce: Část města Pohořelice Velký Dvůr byla jako nádherná lesklá ledová plocha nedotčená jakýmkoliv posypem do dnešního dne! To je jako kdyby nebylo posypáno do naší Kolonky. (lan)

    OdpovědětVymazat