pondělí 3. února 2014

V Božicích jsme opět prošvihli Světový den mokřadů!

Ani letos jsme si v Božicích nepohlídali den, který by u nás měl patřit mezi Den D - včera, dne 2.2.2014, proběhl zcela bez povšimnutí nás všech Světový den mokřadů! A přitom jsme si tady za posledních 20 let vybudovali mnohahektarové plochy tohoto důležitého biotopu.
Pro ty, kteří nevědí, tak jenom připomenu, že u nás máme 3 poměrně rozsáhlé plochy, které mají osvěžit naši prý suchem ohroženou krajinu. Tou první - největší - je mokřad Niva pod Božicemi se soustavou tůní a tůněk, hnízdy pro čápy a s plochami pro vzácné traviny, navíc organicky napojený na božický lesopark. Letecký snímek je impozantní, realita po většinu roku smutnější. Zvlášť rok 2013 přinesl jednu nepříjemnou okolnost - ve vodních plochách se začala ztrácet voda! Dosud jsem nikde neslyšel odborně prezentovaný názor, proč?! Laicky si myslíme, že se ztratily některé spodní prameny, které mokřady napájely. Jelikož se jedná o území navržené na léta 2014 - 2022 za zvláště chráněné území zvané nově Božický mokřad rozkládající se na ploše cca 9 ha, měla by péče o toto cenné území být naší prioritou. Samozřejmě založené hlavně na patřičných dotačních titulech k zafinancování jeho údržby.
Druhý mokřad (nazvaný Vodní a mokřadní biotop u Božického potoka) - za bývalou prelátovou zahradou - je aspoň pěkný rybníček, kde v těchto dnech mohli děti aspoň pár dní bruslit. Když si vzpomenu, jak jsme museli před 30 lety jezdit až na pískovnu, tak je to výrazný krok kupředu. I kdyby jinak mokřad nepřinesl nic dalšího užitečného. Za 3,1 mil Kč velmi pěkné dílo.
Do třetice nám patří i biotop u Borotic známý v odborné veřejnosti pod názvem Regionální biocentrum U náhonu. Ten je nejmladší a zatím asi nejlépe udržovaný mokřad vybudovaný za více než 11 mil. Kč v roce 2010. Taky jeho propagace je na odpovídající úrovni, takže nezbývá než si přát, aby i naše dva starší mokřady byly opečovávány s takovou odpovídající láskou a vděčností, když už tady jsou. Myslím, že to může být další z témat našeho nově se rodícího Vlastivědného spolku pro Božice (a okolí).

                         Ladislav Nevrkla

5 komentářů:

  1. To ste mě pěkně dostal.Já si celou dobu myslel že ten třetí patří pod Borotice.Co se týče problému snižování hladiny na biotopu 1 ten tam není od roku 2013 ale data daleko staršího.Co se týče ztráty nebo síly pramenu je dle mého názoru také důsledek snížené hladiny Jevišovky a hlavně zanešením tohoto toku.Proslýchá se že by se Jevišovka po celém toku měla čistit,prohlubovat (mělo by tam být po celém toku metr vody),zvyšovat pobřežní hráze a tyto by měli být upraveny z lomového kamene.Pak by mělo být vody v mokřadech spoustu.Ale je to jen z doslechu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak musím to upřesnit: Regionální biocentrum U náhonu, k.ú. České Křídlovice bylo dokončeno koncem roku 2011, náklady činily 14 mil. Kč a místem dopadu a místem realizace je skutečně podle projektu EU obec Borotice. Že nerozumíte tomu, proč dílo vybudované na katastru Křídlovic patří Boroticím? Já tomu nerozumím taky! Ale tak to je s celou Evropskou unii! Z Bruselu je do Božic moc daleko. A do Borotic taky. Tam - jak si všichni dobře pamatujeme - dokonce odmítli jako jediní na okrese Znojmo vstup do EU!!! (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V článku je opomenut náš, podle mého názoru nejdůležitější mokřad a to bažiny pod přehradou. Tento významný krajinný prvek je jako jediný původní a není vytvořen uměle," jen proto", že na něj byly dotace. Nevím jak slavit den mokřadů, ale myslím si, že kdo má chuť jít do přírody si čas najde a nepotřebuje k tomu nějaký oslavný den. Pro zajímavost si klikněte na významné dny a zjistíte, že téměř každý den v měsíci je něčím významný a tak bychom asi slavili stále. Bylo by to možná příjemné, ale asi by nás z toho brzy bolela hlava. Mokřad na Boroticku je opravdu v k. ú. České Křídlovice a byl vybudován soukromou osobou na soukromých pozemcích. Karel Hala

      Vymazat
    2. Jestli je tím myšlen Protržený rybník, pak jsem trošku zaskočen, protože jsem měl za to, že existuje pouze Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma Protržený rybník. Určitě máme v paměti, že jsem se tomuto tématu koncem léta věnoval a vzal jsem nakonec na milost i ten název. Máme v plánu udělat nějaký výlet do těchto prostor, ale letošní zima nám nepřeje, protože chceme jít po dostatečně zamrzlé vodní ploše. V létě jsme to omrkli z pobřeží, ale to není ono! Ovšem, aby kvůli tomu mrzlo, to přivolávat nebudu, mám v autě slabý akumulátor, ještě bych ráno nenastartoval :-(! A co se týče nějaké akce k některým zajímavým dnům a výročím, tak si myslím, že to je vhodné téma do náplně vznikajícího Vlastivědného spolku. Takže v roce 2015 to snad vyjde. Obec jako spolupořadatele určitě nevynecháme :-)! (lan)

      Vymazat
  3. Mokřad u Borotic je sice na soukromých pozemcích,ale pyšnit se s ním stejně budou Božice.Stojí na našem katastru a basta!

    OdpovědětVymazat