pátek 30. května 2014

21. ZO: Tentokrát bez diskuze občanů

Prakticky bez diskuzních příspěvků občanů se obešlo 21. zasedání ZO. Pokud jsou připomínky věcné, dotýkající se konkrétních problémů, kterými obec žije, pak mají samozřejmě svůj prostor vyhrazen. Pokud však diskuze sklouzává k mentorování, lichocení, osočování nebo nevěcnému mudrování, pak ať raději není žádná.
Opakuji po sto prvé, že zasedání zastupitelstva je především jednáním zastupitelů před zraky nás občanů. My chceme vidět své zvolené zástupce v akci. My chceme vidět zastupitele, jak umí věcně argumentovat, jaké předkládá návrhy, prostě jak pracuje. Proto byl přeci zvolen!
Nikdo zde není zvědav na exhibice jednotlivců z řad občanů. Ti mají své problémy řešit v kanceláři starosty nebo písemnou žádostí či stížností. Zatěžovat tímto jednání zastupitelstva nemá žádného smyslu! V tomto směru bylo proto 21. zasedání (asi předposlední?) před letošními podzimními komunálními volbami skoro příkladné. Materiály, které předkládal starosta obce Karel Hala, byly jasné. Ty stěžejní byly projednány v radě obce a v obou výborech (finančním a kontrolním), ke všem pak se mohli zastupitelé vyjádřit ještě přímo před hlasováním anebo v diskuzi. Té sice nebylo moc (Klíč, Benkovičová), ale byla věcná.
Všechny body programu byly schváleny všemi přítomnými zastupiteli. Těch bylo bohužel jenom devět z patnácti zvolených! Výmluvy na páteční termín zasedání jsou pouze zástupné! Jak slíbil pan starosta, příští zasedání bude ve čtvrtek a uvidíme, jak to dopadne. Taky připomínka k tomu, že pozvánka uváděla místem jednání sál a ono se konalo v jídelně, byla vysvětlena. Všichni se shodli - i my občané - že jídelna je plně dostačující a působí útulněji než rozlehlý sál bez mikrofonů.
Z informací pana starosty by vás mohlo zajímat třeba sdělení, že auto a štěpkovač byly uhrazeny z 81% z dotace, že občané dostanou na podzim do svých domácností kompostéry (1000 l) a že byla podána žádost o dotaci na zametací vůz, což je traktor a vůz. Zvláště traktor bude mít i další využití. Na opravu Kohoutího (pašijového) kříže dostala obec dotaci ve výši 132 000, což je dosti výrazná pomoc na celkové náklady ve výši 188 000 Kč. Parkoviště u hřbitova s úpravou komunikace vyšlo na 0,6 mil. Kč a firma Závlahy Dyjákovice to všechno zvládla za 9 dní. V současné době již probíhá povolovací řízení na konečnou úpravu "Prelátovy ulice". Bude zde položena zámková dlažba a vozovka bude široká 6 metrů. Speciálními žlaby, které nebudou vidět, bude vyřešen problematicky odvod srážkové vody. Podařilo se vystěhovat dlouhodobé neplatiče nájmů - oba soudy obec vyhrála. Je též vypracován projekt na kabelové vedení do Kolonie a měl by tak vyřešen stávající neuspokojivý stav osvětlení do této místní části. Na VPP pracuje 5 občanů a jeden bude ještě přijat. Z prodejů obecního majetku budou asi nejzajímavější nabídky na prodej dvou bytů v podkroví tzv. učitelské bytovky za 60% odhadní ceny (nabídku dostávají stávající nájemníci) a taky prodej menších obecních pozemků na silnici do stávající pískovny. Českomoravský štěrk je chtěl koupit za 30 Kč/m2, zastupitelstvo schválilo 50 Kč/m2, jak je v naší obci obvyklé. Ber, nebo nech ležet!
Všemi hlasy bylo schváleno i vyrovnání za neoprávněně prodaný sklep. Prodal jej sice na sklonku roku 1989 tehdejší MNV manželům K., ale po digitalizaci bylo zjištěno, že sklep má majitele (paní N.). Jak řekl starosta obce: Jsme nástupnickou organizací bývalého MNV a nechceme se soudit. Proto sklep obec za 40 000 Kč vykoupí a předá oprávněnému vlastníkovi. Toto rozhodnutí se setkalo se všeobecným souhlasem. Chyby se prostě musí napravit a odstranit a spravedlnosti musí býti dán průchod.
V diskuzi se zastupitelé věnovali problémům s likvidací odpadů, plným kontejnerům, nákladům za odvoz a vyslechli si informaci o devíti nových rozvodných skříních se stmívači, které řídí veřejné osvětlení. Silnice k masně bude na pořadu dne až příští rok a přísedící u Okresního soudu ve Znojmě na léta 2014 - 2018 byla opět zvolena paní Ludmila Viternová. Za hodinu bylo vše hotovo a já upaloval k Dušanovi pro opravené auto. Tak jsem si to dneska představoval.
         Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat