pondělí 26. května 2014

Můžeme něco vyčíst z výsledků voleb v 10 obcích Hrušovanska?

Přes nízkou volební účast mají volby do europarlamentu svou vypovídací hodnotu a lze v nich spatřit nejednu zajímavost. Asi tou nejdůležitější jsou Pyrrhova vítězství komunistů v řadě obcí, nevítězství hnutí ANO a překvapivý nástup Pirátů a Svobodných i na našem venkově.
Nepřekvapují ani poměrně těsné výsledky a některé společné znaky v řadě obcí a taky zaznamenám některá překvapení. Výsledky jsem sledoval a porovnal v 10 obcích kolem Božic. Volební účast se zde pohybovala mezi 7,7% v Litobratřicích po 16,9% v Čejkovicích.
Nejdříve k vítězstvím: 4x se radovali sociální demokraté (Mackovice, Čejkovice, Velký Karlov, Pravice) a komunisti (Šanov, Božice, Borotice a Litobratřice), dvakrát zvítězilo hnutí ANO (Hrádek a Břežany). Nejvýraznější vítězství (k poměru hlasů) zaznamenali sociální demokraté v Mackovicích a komunisti v Šanově. Naopak nejtěsnější byly výsledky v Břežanech (ANO - 10, KDU-ČSL 8), v Čejkovicích (ČSSD 7 a ANO 5) a taky v Hrádku (ANO 18 a KDU-ČSL 1). Celkově vítězné ANO příliš neuspělo v Božicích (4. místo) a v Šanově (4. místo). K překvapením lze řadit 3. místo ODS v Božicích a v Litobratřicích. Asi největší raritou je 3. místo Hnutí sociálně slabých v Pravicích a 2. místo strany Jiřího Paroubka LEV 21 v Čejkovicích. Největší rozptyl v počtu množství hlasů pro strany byl v Božicích, kde bodovalo 20 stran, nejmenší v Pravicích s 9 stranami a v Litobratřicích a Čejkovicích s 10 stranami, a to ještě jich řada z nich dostala jenom 1 hlas.
Osobně mě však zaujaly dvě dosud neparlamentní strany, a to Strana svobodných občanů Petra Macha a Piráti. Svobodní výrazněji bodovali v Velkém Karlově, v Šanově a v Břežanech, 3 hlasy dostali i v Božicích. Piráti pak se radovali v Šanově, Božicích, Břežanech, Hrádku, Pravicích, Litobratřicích a Boroticích. Svobodným se nakonec podařilo vybojovat poprvé ve své historii 1 mandát, Piráti zůstali těsně před branami vstupu a chtějí vznést stížnost.
V kontextu výsledků voleb v celém Česku se nejvíc s konečnou podobou "minuli" voliči v Božicích! Jen považte pořadí v Božicích: 1. KSČM (4.),2. ČSSD (3.), 3. ODS (6.), 4. ANO (1.), 5. TOP 09 (2.), 6. Zelení (nemají žádný mandát)! Když dáme dohromady největší stranický rozptyl a docela převrácené hlasování, tak už je nám jasněji, proč v Božicích i v komunálních volbách kandiduje nejvíc volebních stran z celého Hrušovanska! Pozitivním zjištěním je, že hodně styčných bodů nacházíme mezi Božicemi a Šanovem a Břežany a Hrádkem. Naopak se potvrdilo, že i nadále málo styčných "volebních" preferencí existuje mezi Božicemi a Břežany. Bylo tomu tak vždycky a je to vidět i z těchto voleb.
            Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat