neděle 18. května 2014

Kdy zasedneme nad obecními kronikami?

U vzdálených "sousedů"
V souvislosti s víkendovou návštěvou v rodné vísce jsem si uvědomil, že jsme vlastně za posledních více než 30 let takovou akci v obci neměli. A přitom to zase není tak složité zorganizovat a připravit, zvláště pokud k tomu v naší obci máme placený aparát.
Nejdřív zpátky k příkladu a k jeho kořenům. V mé rodné obci se kronika píše od roku 1922, kdy česká vláda (tenkrát československá) vydala zákon, podle něhož se takové kroniky musely vést. To byl a je zákon! Život v malém Prokopově však je od roku 1885 (!) spojen i aktivním sborem dobrovolných hasičů a od roku 1900 do roku 1973 byl spojen i se školou. A všechny tyto instituce si od svého vzniku vedou (či v případě školy vedly) svou kroniku či podobnou knihu o činnosti. Včetně bohaté fotodokumentace a dalších materiálních dokladů. Já vím, řeknete, že v malé obci jde všechno nějak snáz a jakoby samo, ale není to pravda. Vždycky jsou k tomu potřeba lidé, kteří se této činnosti věnují se zájmem a taky pro svou radost a potěšení. Nejlépe, když se této činnosti věnují tzv. venkovští písmáci. Ne pisálci, jak se hanlivě říká novinářům. V Božicích k tomu měl nakročeno jediný kronikář pan J. Waas a věřím, že takto nějak je vedena i hasičská kronika paní Švancarovou. Jak vypadá v současnosti obecní kronika, nevím. Neviděl jsem ji. Naposledy v roce 1995, když jsme pracovali na publikaci o Božicích. Píšou se i školní kroniky (současné školy, bývalých škol i školek). Podstatné je, že se nikde neprezentují.
Rok 2015 bude (nejen) v Božicích příležitostí leccos v tomto směru napravit. Rok zakončený pětkou je totiž pro Božice nesmírně důležitý: z dubna roku 1225 máme nejstarší písemný doklad o naší obci, v roce 1935 byl otevřen Jiráskův dům osvěty, centrum českého živlu v jihomoravském pohraničí, a v roce 1945 se začaly psát novodobé dějiny Božic. To všechno je dost dobrou příležitosti něco ve společenské a kulturní oblasti pro Božice udělat. Chce to však nějakou přípravu a už dnes se nad takovou akcí zamyslet a položit základy pro její přípravy. Naprosto nezbytný je konkrétní člověk, který bude za přípravu a průběh odpovídat, a to bez ohledu na výsledky letošních podzimních komunálních voleb. Takový člověk je v naší obci jenom jeden: profesionální zaměstnanec informačního centra. Ve srovnatelné obci Vranovice na Pohořelicku se na toto místo dělá přísné výběrové řízení a pracovnice, které tuto pozici zaujímají (za poslední roky pamatuji dvě), jsou skutečnými organizátorkami společenského života v obci. Byl jsem tam nedávno na návštěvě a vím, o čem mluvím. Myslím, že i v Božicích je nezbytně nutné se nad tímto faktem zamyslet a konat! Vlak už nám stejně ujel.
Třeba to bude dobrý námět na debatu funkcionářů a občanů části Nivy a Hrušovanska ve čtvrtek 29.5.2015 od 17 hodin v Břežanech. Koho veřejný život zajímá, určitě si tam cestu najde.
Fotografie, které přikládám, jsou ilustrační a pocházejí ze sobotní besedy nad kronikou obce Prokopova.

                     Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat