neděle 25. května 2014

Reportáž: Toulky božickou Bažinou

Po nedávném putování Hojavou (cestami za Hoja Dvorem, Starým Karlovem a Emínem) jsem se dnes vrátil do naší nejmladší přírodní rezervace v oblasti božické Bažiny, kterou odborníci nazvali Protržený rybník. Ano, může tak být, ale nikdo mi nevymluví, že kdyby se úředníci zeptali na našem obecním úřadě, tak by jim tam každý řekl, že se té oblasti od dávna říká Bažina.
Takže toulky za krásou božické Bažiny označené  jako Evropsky významná lokalita financovaná z prostředků Evropské unie (hle, i proto jsme měli o víkendu jít hlasovat ve volbách do europarlamentu!) můžou začít.
Nejlépe svou cestu zahájíme na nějaké významné a značené křižovatce. Tu jsem sice nenafotil, ale svým způsobem jsem zde své putování začal. Je to na křižovatce u odbočky do Zámlýní (od Borotic do Zámlýní vede značená nová cyklostezka Mezi poli a vinohrady, která bude slavnostně otevřená za 3 týdny). Namířil jsem si to do Božic (přesněji do Českých Křídlovic) a měl jsem štěstí hned za zatáčkou. Na konečných úpravách restaurovaného Kohoutího (Pašijového) kříže zde pracovala parta Ing. arch. Petra Roztočila. Pan Roztočil nám podal zajímavý výklad k této práci) a my mohli pokračovat dál.
Jeli jsme ke hřbitovu, abychom se podívali, jak vypadá nová úprava s kruhovým objezdem kolem čerstvě vysazeného javoru. Vypadá to tam nádherně. Zastávka se trošku protáhla, ale v pokračování po panelce směrem k závlahové nádrži (dnes zvaná Rybolov Božice). I tam jsem udělal jednu neplánovanou zastávku, hned u první odbočky ve větrolamu. Ne, nikam jsem nemusel, ale všiml jsem si rozbombardovaného vjezdu, a tak jsem se šel podívat. Až bude zpevněn, bude to výborná spojnice mezi poli k Donátovi. Pokud to závlahy a těžká technika nezničí, tak se můžeme radovat, že se dobrá myšlenka a kvalitně provedené dílo podařily.
My ale pokračujeme po panelce dál, sjedeme do údolíčka a na jeho konci (na konci lesního porostu) zatáčíme doleva. Zleva máme lesík s kvetoucím voňavým bezovým květem, zprava lusky řepky olejky. Zemský ráj to napohled! Jdeme, jdeme a už zdáli vidíme informační tabule nové chráněné lokality Protržený rybník. Kdyby zde ještě byla posečená tráva pod cedulemi, nemělo by to chybu. Po pár metrech se musíme rozhodnout: buď vlevo k Božickému rybníku, nebo vpravo k Bažině. Jdeme vpravo, pomocí dřevěných opěrek překonáváme přírodní kládový přechod přes brod a jdeme se podívat na Bažinu. Máme štěstí, zrovna se tam po hladině prohání nějaká kačena divoká (přesný druh nejsem schopen identifikovat). Vracíme se na cestu a pokračujeme mírným a poté větším stoupáním úvozem jižním směrem. Není to nic moc dlouhého a my stojí na kraji lesního porostu. Před námi pole a návrší kolem železniční trati, vlevo probleskují věže sil Land-produktu.
Vracíme se zpátky a je jenom na nás kudy se napojíme na nějakou značenou cestu. Nejlepší je to projet kolem Božického rybníka a u Kroutilových v údolí Lásky se napojit na cyklostezku Mezi poli a vinohrady a zamířit do cíle ve Velkém Karlově, nebo se držet cyklostezky Údolím Lásky a jet k Hraběcí studánce. Záleží na počasí, na naší fyzičce a konečně i na časově rezervě.
Tak se jeďte podívat do neznámého okolí Božic. Chvílemi to zde vypadá jako v pravěké přírodě, to když v bažině zahlédnete "plůtek" z vodních přesliček bahenních (pozor - jsou jedovaté!).
  Ladislav Nevrkla











...přes brod

Nádherná Bažina ...

... stoupáme vzhůru po cestě

... a jsme venku z lesíka

před námi železniční trať v úvozu ...

... mezi stromy probleskují věže Land-produktu ...

... přeslička bahenní




Žádné komentáře:

Okomentovat