pondělí 17. srpna 2015

Fotbal: Z Božic se body nevozí. Ani do Hostimi (dopl.+foto)

TJ Sokol Božice - TJ Hostim 3:2 (2:1)
Zápas na hřišti domácího nováčka s loňskou štikou přeboru přinesl docela zajímavý a bojovný fotbal. Domácí šli do vedení ve 12´, když Michal Topolčan umístil odražený míč do hostimské branky. Hosté vyrovnali svým elitním střelcem Pavlem Strakou na 1:1 po rychlé akci v 37´. Někdo tvrdí, že po ofsajdové situaci. Do šaten šli domácí s vedením 2:1, když penaltu za faul ve vápně na Míšu Topolčana proměnil Kuba Rambousek ve 42´. 


Druhá půle byla spíš velkým bojem, hosté se snažili vyrovnat, což se jim v 63´ podařilo gólem Jiřího Plíška - 2:2Ve šťastném závěru se v 81´ ujala přesná střela k tyči, kterou vyslal střídající Roman Šob a domácí Božice zvítězily v důležitém vstupním zápase zaslouženě 3:2. Pískal L. Nikolai.

Zápis o utkání:


Velmi kvalitní fotbal v podání dvou kvalitních týmů. Zápas, který by svou úrovní mohl klidně ozdobit lecjakou krajskou soutěž! Až takto hodnotí zápas většina diváků z obou táborů. Napsal jsem v hodnocení slůvko "zasloužené" vítězství, přesnější by asi bylo slovo šťastnější! Ale kdo zná Romana Šoba, ví, že takovou střelu, jakou vyslal snad z 30 až 35 metrů a kterou tento dramatický zápas rozhodl, nebyla jeho první! Jednoduše hostimského gólmana zaskočil a překvapil a nás přivedl do euforie!!!! Však taky ještě dneska mám lehce nakřáplý hlas :-)!!!! Díky, Romane!

A díky všem božickým hráčům, kteří byli k dnešnímu utkání připraveni a měli chuť do utkání nastoupit! Má to pak trenér těžké, když se vám v šatně hlásí 20 hráčů a vy jich na soupisku můžete napsat jenom 15!!!

I hosté z Hostimi nás hodně překvapili. Ukázalo se, že jejich loňské výkony a celkové umístění nebyly dílem náhody, ale jsou výsledkem dlouhodobé koncepční práce s mužstvem, které letos slavilo 40 let svého trvání. Sám pamatuji jejich skromné začátky ... Co však přetrvalo, to je zázemí v podobě fans klubu! Ten měli Hostimští od samého počátku, hrávala tam i malá dechovka nebo její části. K nám přijela speciálním autobusem početná družina, která pomohla vypít zásoby sudového piva již v závěru prvního poločasu!!!! Ještěže byly připraveny lahváče ....

Vlastní utkání ukázalo, že střetnutí bude dramatické od úvodního hvizdu rozhodčího až do konce a že o výsledku rozhodne proměňování šancí, individuální výkony tahounů a kvalita gólmanů. 
Když začnu odzadu, tak náš Míša se úvodní nervozity zbavil po čtvrthodině, když pak v 17´ bezpečně vychytal gólovku hostimského snipera Straky. Dlužno dodat, že tento hráč (a kapitán) nebyl tentokrát na hřišti moc vidět a asi pamatuje daleko lepší fotbalové okamžiky. Nám to však vůbec nevadilo!!! Naopak se kromě Michala zklidnil i Zdeněk na levém bekovi, byť za jeden ze zákroků předtím vyfasoval žlutou. Naše zbylá devítka hrála výborně a hrála by ještě lépe, kdyby někteří z hráčů neporušili doporučení vedení týmu a nechali fotbalový minifotbal na Škárkovce amatérům a bývalým fotbalistům. Můžou být rádi, že nerozšířili řada zraněných hráčů ze škárkovského turnaje a že v tomto důležitém soutěžním zápase nastoupili. Jejich výkony to však zcela určitě ovlivnilo a mělo by to být pro ně varováním ...

Hosté měli dobrou příležitost hned v úvodní minutě a kdo ví, jak by se pak zápas vyvíjel. Rychlá rozehrávka, přesný pas  - a byli u naší tyče!!!
Pozornost hostujících zadáků poutal v úvodní části především Evžen a odnesl to řadou faulů, my jsme však z VPK nic nevytěžili. Přišla však 12´, poslali jsme z půlky centr do vápna, hosté špatně odkopli, Jirka Pavelčík přiklepl Míšovi, ten podal míč Lopíkovi, ten vystřelil a odražený míč přesně umístil do hostimské branky Míša Topolčan - 1:0! Naše tribuny poprvé vybuchly v jásot! Marně někteří z našich diváků volali na hostimské bubeníky, kde jsou bubny!!! No nebyly a jak pravil Tonic: "Hoši, je potřeba to sehrát!"

Ve 20´ vykopávali hosté Evženovu hlavičku z čáry! Škoda. Druhý gól by nás jistojistě uklidnil a posadil definitivně do sedla. Gólovku měli i hosté kolem 22´. Nejdříve kopali roh, pak poslali tečovanou střelu těsně vedle tyče a následný roh Míša vyřešil!!! Hosté však pokračovali v tlaku a bylo nám v těch chvílích občas hodně horko. V 26´ byl v šanci Kája, ale jeho střela šla mimo a v 27/ pěkně zdálky pálil Lopík. Škoda, že se žádná jeho šance neproměnila v gól, už jsme ho v jeho podání nějak dlouho neviděli ... Ruku Hostimi se pokusil ve 29´ potrestat VPK z 25 m Jirka Pavelčík. Taky Míša v 31´ chytil hostimskou standardku. Hostimský tlak byl korunován úspěchem v 37´, kdy po rychlé akci skóroval střelec Straka a vyrovnal na 1:1. Odpovídalo to dosavadnímu průběhu hry. 
Poté následovaly minuty doprovázené trošku více emocemi. Nejdříve se Hostimští dožadovali píšťalky rozhodčího po kontaktu v našem vápně, aby následně museli zkousnout nařízenou penaltu proti sobě! Pronikajícího Míšu srazil domácí obránce ve vápně a signál pomezního Hrůzy, který byl akci velmi blízko, byl jasný a tak hlavní rozhodčí ukázal na značku desítky. Rambo nabídnutou šanci bezpečně proměnil a my šli do šaten s vedením 2:1.


























Druhá půlka už byla více bojem, snahou hostů o zvrácení nepříznivého stavu a taky o fyzičce. Hosté vystřídali o poločasu hned dva hráče, my jsme postupně během hry poslali na hřiště všech pět náhradníků.
Gólových šancí bylo o poznání méně, krásných individuálních akcí též a tak nejpodstatnějším znakem byly vstřelené góly. Druhou půlku jsme začali lépe my, první útok Hostimi na naši bránu přišel až v 51´, naštěstí střela šla vedle tyče! I další hostimskou šanci Míša v 55´ chytil. Potlesk na otevřené scéně si vysloužil Lopík za hezkou individuální akci v 57´. Měli jsme ve druhé půlce tři gólovky: tu první měl nadvakrát Evžen v 62´, kdy nejdřív gološ vyrazil jeho hlavičku a pak se to Evžovi nepovedlo. Druhou byla Lopíkova střela v 78´, jež se otřela o tyč! A ta nejpovedenější přišla v 82´, kdy Roman Šob z 30 - 35 m napřáhl k ráně a překvapil úplně všechny, včetně hostimského gólmana. I mě, protože jsem tuto střelu nečekal!!! Ujali jsme se znovu vedení - teď už 3:2 - a heroickým výkonem jsme je udrželi v nastaveném čase (nastavený oprávněně za různá ošetřování a dvě občerstvovací pauzy).
Šance na změnu skóre měli i hosté. Jednu z nich proměnil v 63´ po skrumáži pohotový Jiří Plíšek, v té době srovnával na 2:2 a my jsme posmutněli. Hostim měla i další šance, nám se v té době nedařilo, a tak se začalo střídat, aby vyčerpané borce nahradily čerstvé síly. Jak už jsem uvedl, vyplatilo se nám to a jeden z střídajících hráčů Roman nám zajistil vítězství v tomto nesmírně náročném, ale velmi důležitém utkání plné tři body!!! V závěru normální hrací doby ještě dvakrát zachraňoval bezchybný Míša v brance a v nastavení už jsme hru kontrolovali my.

Kluci dnes podali heroický výkon a my jsme na ně byli patřičně hrdí. Až po skončení zápasu jsem si uvědomil, že zabrat tentokrát dostaly i moje hlasivky. Ale to nevadí, to "se vsákne", chlapi si to za zodpovědný výkon zaslouží a za vítězství dvojnásob.

Děkuji Ivaně Písařovicové za několik zaslaných fotografií a všechny si můžete prohlédnout na http://fotbalhostim.rajce.idnes.cz/TJ_Sokol_Bozice_-_TJ_Hostim_16.8._2015

     (lan)























          (lan)

2 komentáře:

  1. Chlapi bylo to super!!! :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Rádo se stalo, Láďo. Budeme se těšit zase v Hostimi. Výhru jste si zasloužili. Ivana

    OdpovědětVymazat