neděle 23. srpna 2015

Opravovat, přestavovat, zbourat? Nebo božický skanzen? (akt.25.8.)

V současné době je (nejen) v Božicích toto téma velice živé. Co dělat se starými obecními budovami, které mají svůj zenit již dávno za sebou a nezbývá, než se zabývat tím, co s nimi? V Božicích je máme z nedávné minulosti i žhavé současnosti řadu příkladů.


Některé se řešily a nějak vyřešily, některé se řeší a některé jsou "u ledu". Nejdřív příklady těch, co se v minulosti řešily.

Božická měšťanka. Od roku 1963 slouží jako MŠ I. Původní fasáda byla stavebně upravena již dávno, já už znám původní podobu jenom z fotografií. Ozdobné prvky na fasádě a celé stavbě byly přitom odstraněny, podobně jako kaplička před pravým rohem budovy. Zateplování budovy proto nemohlo na vzhledu nic zkazit, spíše naopak celému plášti budovy pomohlo.

Stará křídlovická škola. V 90. letech byla přebudovaná na byty. Kdo tam bydlí, je asi spokojený (jinak by tam nebyl), ale problémy s vlhkostí v přízemí jsou myslím trvalým problémem.

Bývalá česká menšinová škola (dnes v nájmu ZUŠ Znojmo) s bytem. Celková rekonstrukce probíhala od 90. let a v prvním desetiletí 21. století. Rekonstrukce je snad zdařilá a funkční, dlužno však dodat, že celý komplex budov by mohl mít v budoucnu i jiné využití.

Jiráskův dům osvěty na božické Kolonii. Zcela ojedinělá stavba se silným géniem loci. K tomu není třeba nic moc dodávat, snad jenom to, že by každá božická radnice měla vždycky pamatovat na její modernizaci a údržbu. A taky využití.

Staré MNV a knihovna. Vše, co zde bylo v posledních letech provedeno, bylo ku prospěchu budovy. Původní poslání budov postavených koncem 19. století vesměs jako budovy pro potřeby obou obcí (poštovní a telegrafní úřad, četnická stanice a budova pro lékaře) dává jasný signál, že by tomu mělo být i nadále a že zřízení obecních ubytoven je krokem správným směrem. Osobně bych podpořil i záměr obce koupit celou budovu bývalé pošty a i zde provést úpravu na turistickou ubytovnu.

Kino Marta "je u ledu". Zastánci i odpůrci využití budovy i jejího vybavení udržují mlčenlivý status quo a tvrdí, že je to pěkné retro!!! Nikdo s tímto stavem nechce aktuálně nic dělat, a tak jsou vlastně všichni spokojeni. Kdo tam chce něco pořádat, pořádá, kdo tam chce chodit, chodí, komu je to jedno, je mu to jedno a komu to vadí, tak tam nechodí! Já jsem patřil k těm, kteří chtěli ducha této budovy oživit, pořádat tam akce, ale po kritice občanů, že celkové prostředí není příliš důstojné, jsem dneska na rozpacích. Pokud se se stavem budovy a jejího zázemí něco radikálního neudělá, je na zavření a pak to bude ten zmiňovaný skanzen, dokládající, co všechno se dá za 130 let udělat z obyčejné venkovské hospody!

Obecní "kozí chlívek" v Zámlýní. Bývalý zájezdní hostinec postavený jako součást mlýnského komplexu už dávno neslouží svému původnímu účelu a podle toho vypadá. Sám jsem dlouho patřil k zastáncům jeho zachování a opravy, v současné době je to stavba diskutabilní. Aktuálně se našel zájemce o koupi, tak uvidíme, jaký bude mít podnikatelský záměr. Třeba budeme všichni příjemně a mile překvapení. Osobně budu jenom rád, když se s budovou bude něco dělat. Ať tak, nebo tak!

Obecní stodola u Jednoty v Božicích. O tom, že nikdy není jednoduchých a správných řešení, by mohl tento prostor vyprávět do aleluja. Původní obchod v sousedství stodoly převzala kdysi dávno Jednota a přestavovala ho tak, že kdyby ho při poslední přestavbě (spíš úpravě) shrnula, udělala by asi to nejlepší, co mohla. Ve spolupráci s obcí, která vlastní zmiňovaný "architektonický skvost" vedle, mohla vzniknout slušně velká plocha a na ní nový, moderní obchod s potřebným parkovištěm. Chodit nemusíme daleko: podívejme se do sousedních Borotic. Jednota každým dnem zahájí plánovanou rekonstrukci s přístavbou, o stodole obec zatím nerozhodla. Každopádně je dosti zavádějící tvrzení, že se jedná o nějaký skvost. Ano, průčelí stavby je zajímavé, ale máme podobnou stodolu ještě nejméně jednu poměrně nedaleko a hlavně neodpovídáme na základní otázku: Není až tak důležité, jak co vypadá, ale jak to slouží dnešním potřebám občanů. Kdyby se zbourala  - a nic! - bylo by to samozřejmě špatně. Takhle stejně musí ustoupit veřejnému zájmu, veřejné potřebě a její odstranění zapadne i do celkové architektonické úpravy obce právě v této části. Pamětníci pamatují, jak byl tento prostor zahuštěn - plno stodol, na rohu hospoda, plno různých domků a domečků na stráních.... Dnes je prostranství - svým způsobem náves - provzdušněné a funkční a bude ještě hezčí a provzdušněnější, až bude odstraněna i zmiňovaná nefunkční stodola, navíc v kritickém stavebním stavu.

P.S. Božice byly v minulosti - do první světové války - prachobyčejnou malou obcí, kde nebylo prakticky nic. Křídlovice na tom byly podstatně lépe. Měly kostel, faru, obchody (nejen známou židárnu), živnosti, známý mlýn, konaly se zde vinařské trhy, byla zde škola, měly více obyvatel ... O povznesení obou obcí se zasadil výraznou měrou prelát Max Mayer, jehož význam pro naše obce neumíme dodnes spravedlivě ocenit. Dokonce ani na hřbitově cizí návštěvník nepozná, kde je jeho hrobka. Po zcizení erbu se nikdo z nás nezasadil o to, aby zde aspoň byla instalována nějaká informační tabulka, která by na tento hrob upozornila ... Ale to jen tak na okraj, aby zase někdo neměl zbytečnou péči o mou osobu.
                                  (lan)

Fotogalerie

To všechno byly nebo jsou Božice. Snad všechno poznáte, jinak napište, doplním info.

Tak chaotično bylo dnes  (25.8.15) u božické Jednoty
... už aby zde bylo pořádné parkoviště i nový sklad ve dvoře










                                                                       



3 komentáře:

  1. Vážený pane Nevrklo,

    musím s Vámi hluboce nesouhlasit v konkrétním případě. Jde o božické Kino Marta!

    Napsal jste o něm následující:
    "Kino Marta "je u ledu". Zastánci i odpůrci využití budovy i jejího vybavení udržují mlčenlivý status quo a tvrdí, že je to pěkné retro!!! Nikdo s tímto stavem nechce aktuálně nic dělat, a tak jsou vlastně všichni spokojeni. Kdo tam chce něco pořádat, pořádá, kdo tam chce chodit, chodí, komu je to jedno, je mu to jedno a komu to vadí, tak tam nechodí! Já jsem patřil k těm, kteří chtěli ducha této budovy oživit, pořádat tam akce, ale po kritice občanů, že celkové prostředí není příliš důstojné, jsem dneska na rozpacích. Pokud se se stavem budovy a jejího zázemí něco radikálního neudělá, je na zavření a pak to bude ten zmiňovaný skanzen, dokládající, co všechno se dá za 130 let udělat z obyčejné venkovské hospody!"

    Jak je možné, že kino prezentujete jako skanzen? Copak je to slušné? Ivan Hudec se o kino stará ve svém nejlepším vědomí a svědomí (a s velice omezeným rozpočtem, tudíž do kina vkládá i vlastní investice) a snaží se udržet jeho tradiční podobu. Ano, jsou zde umístěné staré promítací stroje, podobizny herců, kteří již nejsou mezi námi a dokonce i "pokladna kina" má svoji původní podobu. Dnes však i toto kino vyrovná moderním promítárnám - je zde neonový nápis, který upozorňuje na přítomnost kina, nástěnka slouží jako program, digitální promítačka, (snad jen obec by mohla zapracovat na samotné propagaci kina)... To vše za směšnou sumu, kterou obec Božice ročně přispívá na jeho provoz.

    V kině se stále pořádají kulturní akce, hraje tam spolek ochotnického divadla z Jevišovic (Postel pro anděla), Divadelní studio Martiny Výhodové (Dobytí Severního pólu) a další... Jak si můžete dovolit napsat, že Kino Marta je pro pořádání takových akcí nedůstojné (případně pokud to nejsou Vaše slova, tak některých občanů, kteří tam v uplynulém roce ani nepáchli)?

    Kde jinde byste chtěli takové akce pořádat? Ve starém kulturním domě, který má ještě starou komunistickou výbavu a divadlo by se zde odehrávalo pod zářivkou? No to snad ne?

    Samotná historická budova kina má svoji minulost a historii, byla by veliká škoda se jí v této době zbavovat. Za dalších deset let by se mohla situace obrátit proti obci Božice v tom smyslu, že zlikvidovalo místní kino se zavedenou historií... Nemyslíte, že je to škoda?

    Samozřejmě, nejde s tím nic udělat, pokud místní zastupitelé (a především lidé ze sousedství, to se nevylučuje) mají zájem o pozemky kina a i o budovu samotou, ze které by rádi udělali sklad zeleniny a ubytovnu pro ukrajisnké brigádníky... Je to správné?

    Proč se za kino nepostaví místní občané? Je to jednoduché... Každý sousedí s každým a než by si dělali zlou krev v okolí, raději si nechají všechno líbit... Takový stav ale není žádoucí... Takhle demokracie zavedená v naší republice nefunguje. Navrhuji proto pořádat závaznou "anketu" (rozuměj referendum o zachování Kina Marta v Božicích).a pokud na to dojde, je možné sehnat Kinu Marta i velké fanoušky mimo obec a tím mu získat punc originality a známosti širokou veřejností.

    A pokud mohu být familiární, tak: "Lidi nejsou blci," každému doje, že kino je na obtíž jen jisté skupině a osobně jsem ochoten obcházet domácnosti v Božicích s peticí za zachování kina.


    S pozdravem, Martin Šufajzl

    OdpovědětVymazat
  2. Vážený pane "Šufajzl" ,

    máte mylné informace!! Můj záměr nebyl sklad zeleniny ani ubytovna pro ukrajinské brigádníky, ale azylový tábor pro ilegální imigranty :-) :-)

    S pozdravem Robert Turoň

    OdpovědětVymazat
  3. Případné reakce zveřejním pouze podepsané. (lan)

    OdpovědětVymazat