pátek 2. října 2015

Božické silnice, písnička stejně stará jako Pustice (dopl.hist.mapy)

Odbočka na Kolonii na značce
vyznačená není ...
Zpívat o božických silnicích se mohlo v jakoukoliv denní i roční dobu, dokonce v jakémkoliv čase. Řekl bych, že od dob, kdy Božice byly málem Pustice je tato problematika na talíři rychtářů, starostů, předsedů a teď zase starostů.


Byl jsem upozorněn několika všímavými občany na změny i přetrvávající problémy a dokonce na problémy nové. Tak to vezměme pěkně popořádku.

V minulých dnech zmizela značka Jednosměrný provoz na panelce u kulturního domu. Dneska už můžete bez problémů po panelce přijet třeba pro oběd a po stejné panelce i odjet. Na místě zbyly jen nevzhledné tyče od značek. Jak mi dneska odpoledne říkal jeden občan, třeba proto, "aby je tam mohli po převratu vrátit."

Na další problém jsem byl upozorněn včera. Prý v souvislostí s uzavřením opravované komunikace Pod masnou, začali někteří řidiči využívat jinou místní komunikaci kolem Starých a dolu kolem Šotkových. Prý se tam povaluje větší množství větších kamenů vydrolených z této komunikace, které se tím pádem stávají nebezpečným artiklem, popř. až "střelivem"! Snad se podaří - možná už podařilo - tuto komunikaci uklidit a upravit.

Trvalkou mezi nepřesnými dopravními značkami zůstává ta, která je před v poslední době hodně frekventovanou odbočkou na parkoviště před božickou Jednotou a místní komunikací směr Kolonie! Nejproblematičtější na té značce je to, že ta odbočka na Kolonii není na značce vůbec znázorněna. Přitom stejně významná právě opravovaná silnička Pod masnou na té značce znázorněná je!!! Někde se stala chyba, pánové a dámy!

Tak mě přitom napadlo, že by při konečné úpravě právě opravované komunikace možná bylo reálné - bez radikální změny projektu - položit ještě jednu nebo dvě odpadní roury a nájezd na tuto komunikaci trošičku rozšířit. Pak není ani třeba uvažovat o náročném a momentálně neproveditelném narovnání této komunikace a její lepší propojení se stávajícími komunikacemi před Jednotou. Ale předkládám to jenom jako možnou alternativu ...

A ještě historický pohled na tuto křižovatku z dob, kdy Božice byly kvůli suchu a vylidnění po třicetileté válce nazývány Pustice! Jen aby se nám ta doba nadměrného sucha zase neblížila ...

                                          (lan)

Vidíte, jak tam ve výhledu překáží roh stodoly?


Opět překážející roh stodoly ...


Po značkách u kulturáku zůstaly jen prázdné tyče ...

I. josefské mapování z let 1764-1768 a 1780-1783
Křižovatku u dnešní Jednoty doufám pozná každý ...
Jezdilo se úvozem přes Baťášovo a Sedlákovu a
Jandáskovu zahradu k sýpce ... Silnice Pod masnou byla,
ale u ní stála pouze již zbouraná Dubova hospoda  ..
Kaplička-zvonička byla dřevěná, stála uprostřed návsi a dala
 se objíždět z obou stran směrem k panskému domu - sídlu
jaroslavického velkostatku (to je ta čtvercová stavba)

II. františkovo mapování z let 1836-1852
Je vidět, že úvozem k sýpce se již nejezdilo - muselo to být
nesjízdné. Vznikla cesta kolem sýpky z druhé strany - v
dnešním směru, ale nikoliv dnešní silnicí.
 ... Božice se začaly rozrůstat. Ovšem tady
nahoře stála pořád jen sýpka a jinak pole. Postupně zde
přibyly stodoly ...






4 komentáře:

  1. V nejnovějším čísle Novin Niva (2/2015) píše božický starosta Karel Hala, že v příštím roce bude opravena většina bočních uliček v obci. Tak to se dobře čte ..." (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale bohužel se nemohu k nejnovějšímu číslu Novin Niva dostat. Může mi být poraděno? Děkuji.

      Vymazat
  2. K dostání by měly být v prodejnách Jednoty a v koloniálu U Bernardů. Jinak nevím. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Bude možnost přečíst si Noviny Niva též na internetových stránkách Božic????

    OdpovědětVymazat