pátek 2. října 2015

Když se v Božicích pálila datlovice

Je tomu už dobrých 50 let, kdy se v zemědělských objektech tehdejšího božického družstva objevily a uskladnily jutové pytle plné datlí. Odkud se tenkrát v Československu v tomto netradičním balení vzaly, nevím. Určitě ne z Kuby, jak se tady traduje.
Datle jsou typickou pouštní rostlinou, u nás bývají z Tuniska, Iráku, Turecka ... Tenkrát byly datle zcela určitě laskominou, kterou bylo obtížné najít na pultech našich prodejen. Snad v tehdy vznikajících Tuzexech ...
Není divu, že do stodol s pytli datlí vnikali nejen malí kluci, aby vybrali ty nepoškozené, ale snažil se k nim dostat kde kdo. A tak se třeba traduje, jak dnes již na pravdě boží odpočívající pánové K. a M. z Českých Křídlovic tyto datle pálili na výbornou datlovici. .... a neoslepl nikdo! Jejda, ještě jsem ji nikdy nekoštoval!

              (lan)

9 komentářů:

  1. Možné je všechno, ale tohle slyším, nebo spíš čtu poprvé, ráda bych se dozvěděla o tom víc. Spíš mi připadá, že fantazie někoho pracuje více než by měla (me)

    OdpovědětVymazat
  2. To není fantazie, to jsou fakta :-). Tehdejší školáci i mladí chlapi si to pamatují moc dobře!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je v pořádku, oni byli proti mně mladší a já měla 19, tak to je tím pádem jasné.

      Vymazat
  3. Pokud si pamatuji, tak to bylo uskladněné ve stodole, kde později byl výkup zeleniny u mlýna.Možná se pletu,ale bylo to v letech 1963-65.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, určitě máte pravdu. Těch stodol bylo víc i v božické části obce. Dokonce některé ještě stojí a slouží. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Jo Jo, taky si pamatuju, že jsem tehdy poprvé ochutnala datle. Na datlovici jsem tehdy ještě neměla nárok. Pytle byly uskladněné taky ve stodolách, které stávaly proti hřišti.

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, ano, tyto prostory mám od pamětníků taky potvrzené. (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. Datle byly dodány z Egypta jako úhrada dluhu. Za jaké zboží dluh byl, je vzhledem k době lehce dovoditelné... A ta kořalka se dělala asi všude. Namátkou uvedu Travní dvůr u Hrabětic, kde měly datle sloužit jako krmivo pro dobytek.

    OdpovědětVymazat
  8. Ony i ty božické datle byly určeny jako krmivo pro družstevní dobytek. To, že dorazily z Egypta, beru. Proč ale byly určeny jen jako krmivo? Proč se nějak nepřebraly a aspoň část nebyla určena ke konzumaci? Nebo už tenkrát měly prošlou záruční lhůtu a tudíž v nich kolovaly toxiny? Pokud vím, tak nikdo po jejich konzumaci ani nezkolaboval, ani neoslepl. A Travní Dvůr? Přímo ideální místo :-)! A díky za info! (lan)

    OdpovědětVymazat