neděle 18. října 2015

Fotbal: Zaslouženě máme tři body. Práče nás zklamaly

Očekávaný souboj o přední pozice mezi námi a Práčemi se proměnil (možná i díky těžšímu, vlhkému trávníku) v celkem jasné vítězství Božic.
IM SPORT OP: Božice - Práče 3:1 (3:0). Naše branky: Jan Szabó, Michal Topolčan, Jan Kudlička, za hosty snižoval Roman Kosec.


Naše sestava: Michal Hrubý - Kuba Rambousek, Broněk Juřica, Roman Šob - Zdeněk Chrenovský - Michal Topolčan, David Švejdík, Jiří Pavelčík, Jan Kudlička - Patrik Ležák, Jan Szabó. Střídali Petr Procházka Lopíka ml v 55´, Broněk Horáček Honzu Szabóa v 81 a Kuba Šafránek Jana Kudličku v 90´.

Zápas průměrné úrovně na vlhkém trávníku přinesl průměrný fotbal s řadou nepřesností na obou stranách, ale i s řadou pěkných fotbalových momentů. Pro nás bylo důležité, že jsme většinu šancí dokázali proměnit v góly.
Hned v 1´ poslal Honza Kudlička přesnou přihrávku Honzovi Szabóovi a ten přízemní ranou k zadní tyči otevřel skóre zápasu. Vedení 1:0 hned v 1´ bylo velmi příjemné. Hosté překvapivě neotevřeli hru, ale hráli dále pozičně a to jim  góly nepřineslo. Jedinou výraznější šanci zmařil Romanu Kosecovi ve 20´ vybíhající gólman Míša,
Ve 28´ přistál míč u Míši Topolčana, ten ho dvakrát zasekl a pak nezadržitelně vypálil a zvýšil naše vedení na 2:0. Skóre 1. poločasu uzavřel nádhernou standardkou Honza Kudlička. Za zeď a do šibenice - a my jsme vedli už 3:0.

Druhá půle byla takovým bojem, kdo s koho, Práče poslaly dopředu Kordače a přeci jenom byly nebezpečnější. Nebýt však našeho propadu (včetně gólmana), tak by ani nejlepší práčský střelec Roman Kosec gól asi nedal. Náš Míša měl míč "na ruce", ale nějak se to zvrtlo, Kosec střílel v 58´ do prázdné branky a snížil na konečných 3:1.

Zápas velmi dobře řídil sudí Václav Kněžíček. Dva tři sporné momenty na obou stranách posoudil s citem pro hru a tak to má být.


Zápas M.K. B - Hostěradice se pro nezpůsobilý terén nehrál. V tabulce je započítán bod za plichtu 0:0, ale to se může změnit, až bude zápas v náhradním termínu sehrán.

Ještě pár slov k utkání Božice - Práče:
Kolem 5´ jsem zachytil slova: "Oni se nedostali za půlku, ty vole!", která dobře zhodnotila úvodních pět minut. Hráli jsme my a Práče statovaly. Moc pěknou akci předvedl v 7´ Jura Pavelčík a hlavička Lopíka ml. byla sražená na roh. Kolem 12´ jsme kopali dva rohy, ale nic. Teprve tehdy Práče trošku ožily a na chvíli přebraly iniciativu. Vyléčil je ale brejk Honzy Sz. v 15´. Gólman chytil míč před vápnem, ale sudí byl daleko a pomezní nic nesignalizoval. Tak se kopal nepřímý volný kop. Rozehrával Džamp, přiťukl Honzovi K., ten nádherně vypálil k tyči, ale výborný práčský gólman robinzonádou míč vyrazil!!!
O šanci Romana Kosece ve 20´ jsem psal v úvodu a proháčkování Honzy Sz. ve 23´ bylo překvapením pro všechny - i pro gólmana, kterému míč vypadl z náruče!
Něco taky hrály a kopaly Práče, ale bylo to slabé nebo nepřesné. Ani naše pokusy (Lopík ml.) za moc nestály. Až přišla 28´a Míša Top. zvýšil naše vedení na 2:0.
A brzy na to se v gólovce ocitl Roman Šob. Jeho hlavičku tečoval soupeř na roh. Pak jsme se chvíli bránili, ale další brejk Honzy Sz končí centrem na Lopíka ml., jemuž míč opět odskočil za brankovou čáru.
Faul na Džampa v 34´ vytáhl sudí před vápno. Dlužno dodat, že nám předtím ponechal výhodu a jinak to pak posoudit nešlo. Kopal Honza K. tak výborně, že jsme zvýšili na 3:0!!!
Honzův roh hlavičkoval Broňa J. nad a podobně dopadla práčská standardka ve 41´. Pepa Šprencl míč trefil pěkně, ale míč stínoval horní břevno!!! Štěstí stálo při nás.
Nebezpečně vypadala i hromadná srážka před naší brankou. Na zemi leželi dva hráči (náš a práčský) i nás gólman Míša. No, nebyla to jednoduchá a jasná situace, ale aktéři pokračovali po nějaké chvíli ve hře.

Ve 2. půlce tlak Práčí zesílil, do šance se probíjel Roman Kosec, my jsme faulovali, postupně jsme schytali čtyři žluté! V krásné akci, která sklidila i bouřlivý potlesk, se v 51´ ocitl Jura Pavelčík. Z vápna však poslal míč těsně vedle tyče! Škoda.
Tlak Práčí však sílil (naštěstí většinou zakončený nepřesně), až jsme v 58´ inkasovali. Míša bere gól na sebe a my víme, že to tak bylo! Tak tedy 3:1 a jedeme dál, přece nepustíme takové nadějné vedení. Blízko k definitivní pojistce měl Míša Top. v 59´. Ocitl se sám před brankou, ale v brankové příležitosti poslal míč do gólmana!!!! Velká škoda. V sérii nepřesností na obou stranách zazářila Zdeňkova hlavička v 63´ po VPK Jury Pavelčíka, ale šla tentokrát nad. Dařilo se nám však odkopávat jak práčské rohy (Jura Pavelčík, Prochy), tak i VPK nařízený v 75´ po faulu Romana Šoba na Romana Kosece. Bruno nebezpečný centr  bezpečně poslal hlavou do autu! Každý práčský pokus jsme se snažili vrátit a tak jsme se po celý zápas nedostali pod trvalý tlak. V tomto směru dneska tým z Práčí zklamal. A střelecky se nedařilo ani hlavní práčské hvězdě Romanu Kosecovi. V 78´ pálil vysoko nad a z VPK v 83´ měl mušku taky vychýlenou. Takticky jsme v posledních deseti minutách střídali a i když HR Kněžíček nastavil 4 minuty (neukázaly se však na tabuli, myslím, že by to tak mělo být!) nikdo nic už nevymyslel a všichni aktéři na hřišti už měli běhání na těžkém terénu plné zuby. Se závěrečným hvizdem propukla na naší tribuně nefalšovaná radost a i hráči nezapomněli na svůj tradiční pozápasový rituál.
Byli jsme nadmíru spokojeni a naše společenské zařízení praskalo po utkání ve švech. Fotbal nás v Božicích zajímá, těší a stmeluje! Co k tomu dodat? Ať to vydrží. Máme před sebou nejen náročnou fotbalovou sezonu, ale i jiné společenské akce, které fotbalisté pořádají a zajišťují. A ty taky stojí čas, energii i peníze.

O víkendu (v sobotu 24.10.  již ve 14:30 h) hrajeme v Mor. Krumlově (jestli ovšem nezaprší) a věříme, že se do naší sestavy vrátí uzdravený Lopík st., možná i Kája Vávra a snad to práce dovolí i Jarovi Jandáskovi.

                      (lan)








1 komentář:

  1. Odkazy na pár fotek z víkendových zápasů: http://cadaji.rajce.idnes.cz/dorost_Bozice_-_Raksice_17.10.2015/,
    http://cadaji.rajce.idnes.cz/TJ_Sokol_Bozice_-_Prace_A%2C_18.10.2015/. JČ

    OdpovědětVymazat