pondělí 1. února 2016

Co, kdy, kde u nás i kolem nás. Požár slámy u Nového Dvora (dopl.2.2.)

Plesová sezona letošního roku finišuje a střetává se jak s fašanky-masopustními zábavami, tak třeba obecními zabíjačkami a ochutnávkami mladých vín. Taky sport o sobě dává vědět, a tak si můžeme vybrat, který pohyb je nám nejbližší.


Jako perspektivní a zajímavá se též jeví božická zabíjačka. Letos konaná v sobotu 6.2.2016 od 9 do 13 hodin. Přijdete, nakoupíte, ochutnáte a popijete. Vše v přátelské atmosféře, pohodě a dobré náladě.

V našem okolí pak můžete navštívit plesy, fašanky i ochutnávku mladých vín.

Premiérový Den otevřených sklepů v zimním období spojený s "chutnáním mladého vína" připravují na sobotu 6.2.2016 vinaři v Jaroslavicích. Otevřeno bude 14 sklepů v jaroslavických sklepních uličkách. Duchovním otcem tohoto nápadu je bývalý božický občan dr. Dušan Kudlík. Tak z božické zabíjačky můžeme zamířit do jaroslavických vinných sklípků.

Nad jednou věcí by se však pořadatelé akcí měli do budoucna zamyslet. A to věcí je výše vstupného a s ním spojené benefity.
Cesta božická má svá rizika, cesta šanovská mi přijde hodně "městská", byť lákavá a asi to bude společenská akce na vysoké úrovni. Jako nejpřijatelnější působí cesty práčská a mackovická. Ta mackovická si pak zasluhuje pochvalu největší. Je to však mimořádná situace a ne každý pořadatel společenské akce ji může podobně zacílit. Poděkování a potlesk směřuje jednoznačně do Mackovic.
A čím, že se jednotlivé cesty liší? Liší se výší vstupného a zmíněnými benefity. Tak porovnávejte:

Vstupné:
Fašank Božice: 150 Kč
Obecní ples Šanov: 200 Kč
Fašank Práče: 80 Kč
Fašank Mackovice: 80 Kč
Stavařský ples Čejkovice: 100 Kč
Školní ples Břežany: dospělí - 80 Kč, děti - 50 Kč
Společenský ples Litobratřice: 90 Kč
Školní ples Jaroslavice: v předprodeji 80 Kč, na místě 100 Kč
Masopust Tasovice: 120,- Kč

Benefity:
Fašank Božice: masky vstupné 50 Kč, masky po obci vstupenku zdarma; 
Obecní ples Šanov: v ceně vstupného zahrnuto gastronomické občerstvení, slosovatelné vstupenky, tombola
Fašank Práče: slosovatelné vstupenky (tombola), veškeré masky vstup zdarma
Fašank Mackovice: masky vstup zdarma, výtěžek bude uložen na konto "Markéta Pavlíková"
Stavařský ples Čejkovice: soutěž o lákavé ceny, tombola (?)
Školní ples Břežany: bohatá tombola
Společenský ples Litobratřice: soutěž o ceny, vyhlášení krále a královny plesu
Školní ples Jaroslavice: zvýhodněná cena vstupenky v předprodeji, soutěž o ceny, tombola
Masopust Tasovice: masky vstup zdarma, 1. cena v soutěži masek - živé sele, bohatá tombola, 1. cena v tombole - živé sele

Samozřejmě, pochvalu zasluhují všichni, kdo tyto akce připravují, organizují, zajišťují, vystupují v programu a dělají něco pro nás ostatní. Porovnání je myšleno jako určitá inspirace, jak svou akci připravit příště.

Na závěr ještě jedno "policejní okénko" od sousedů z Mackovic:

Ve čtvrtek 28.1.2016 přijali policisté oznámení o krádeži horského jízdní kola v obci Mackovice. Mělo být volně přístupné ve stojanu uprostřed obce. Majitel je tam prý odstavil ve středu o půl třetí odpoledne. Když chtěl po sedmnácté hodině odjet, již na místě nebylo. Neznámý pachatel mu tím způsobil škodu asi jedenáct tisíc korun. Policie se případem dále zabývá.
            (lan)













2 komentáře:

  1. Pane Nevrkla,všechno dobrý,ale co uděláte s lidima,kteří si na zábavu nesou igelitku s chlastem?Dokonce i s matonkou!Děláme to přece pro sebe,chceme podpořit pořadatele,jestli to je škola,hasiči,fotbalisti nebo děcka ze školky!Ať se zamyslí nad sebou ti,co pořád jenom špekulují!Neotevřou,nikam nejdou a ještě mají blbý řeči!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Z krimideníčku: Trpkou zkušenost má z tohoto týdne třiatřicetiletá žena, která v pondělí zaparkovala osobní auto před budovou Mateřské školy v obci Litobratřice. Od vozidla odešla před třetí hodinou odpolední a během deseti minut byla nazpět. To však troufalému pachateli stačilo k tomu, aby rozbil okno a z předního sedadla odcizil dámskou bundu a igelitovou tašku s nákupem. Tím ženě vznikla škoda téměř čtyři tisíce korun. (podle ÚO Znojmo P ČR -lan-)

    OdpovědětVymazat