sobota 13. února 2016

Nejstarší stavba na hřišti padla

Docela živě si vybavuji situaci z přelomu let 1984-1985. V Božicích se chystala okrsková spartakiáda a jednoho krásného dne smetla vichřice střechu zděné tribuny. Před organizátory spartakiády stálo dilema: obnovit střechu a modernizovat tribunu, nebo to celé shrnout a postavit tribunu novou, moderní jako postavili třeba 5 let předtím v nedalekých Dyjákovicích. Rozhodnutí padlo a v Božicích se provedla varianta první.


Byla tady asi silná nostalgie po dobách dávno minulých. Ta tribuna stála u zrodu nového božického hřiště na počátku 50. let. Vidíme ji na nejstarším leteckém snímku Božic z roku 1953, pamětníci prvních májů vzpomínají, jak zde  byly pronášeny proslovy, hrála hudba a vůbec.
Občas jsem na tribuně sedával, když jsme si udělali od bytovky branku na hřiště. Bylo to tam blízko, i když jsme byli daleko od hrací plochy a ještě k tomu trošku zešikma, protože původní hřiště bylo orientované trošičku jinak.
Před zmíněnou spartakiádou se prováděly i terénní úpravy před tribunou, vznikly tam dnešní terasy, před ní běžecká dráha a pískové doskočiště pro skok daleký. To vše je tam doufám dodnes, akorát nevidím nikoho, že by tam běhal nebo skákal. Taky na tribunu poslední desetiletí zabloudili leda tak fanoušci soupeře nebo skupinky božické mládeže.
V těchto dnech mizí nejstarší božická památka v areálu fotbalového hřiště z povrchu zemského. Bohužel nikde neslyšíme, jaký je s touto plochou další záměr? Na odlehčovák to není, celé zatravnit a zastromit je asi škoda a tak se možná uvažuje o nové tribunce na terasách blíže hrací plochy. Uvidíme ...

                    (lan)


Číslo 427 - tribuna, 362 - Popelovi (Míčovi), 361 -
škola (dnes ZUŠ). Hrací plocha ještě nebyla, nová
zastřešená tribuna byla otevřena v roce 1955 




Žádné komentáře:

Okomentovat