středa 10. února 2016

Obnovovat a vysazovat nové aleje? Cesta správným směrem

Výsadba jabloňové aleje u Kolonky
Určitě nás všechny těší, že se Božice řadí mezi řadu obcí, které se rozhodly obnovit a rozšířit svoje stromořadí. Pamětníci vzpomínají, jak podél hlavní silnice Mackovice - Božice - Hrádek - Jaroslavice - rakouská hranice (Seefeld-Gross Kadolz) rostly aleje třešní, vzpomínají na sádky s pestrou paletou ovocných stromů, keřů a vinohrádků i na další sady a aleje.


Dnes se nákladně a náročně dosazujeme, obnovujeme a zakládáme nové - viz ovocná alej v Českých Křídlovicích (od Šotkovských k Pfisterovu kříži před Tulipánkou), Alej života u rekonstruované kapličky v Zámlýní a podél Jevišovky, či ovocná alej směrem ke Kolonii.
Podobně vysadil Šanov alej stromů pod Starým Karlovem a naposledy Borotice smíšenou alej podél poutní cyklostezky z Borotic k lechovickému kostelu a zámečku.

Během roku se podíváme, jak se těmto novým alejím daří a jak  rostou. V extrémně suchých létech je to téměř nadlidský výkon, abychom nově vysázeným stromům dopřáli nejen zakořenění, ale i růst.
Osobně jsem se přesvědčil v lednicko-valtickém areálu, kde jsme pomáhali rotariánům z RC Valtice-Břeclav rozšiřovat výsadbou alej Kaštanku (alej jedlých kaštanů). Uvidíme na jaře, kolik stromků z dvacítky vysazených se bude mít po vlhkém podzimu a mírné, vláhově snad průměrné zimě, k životu.

                           (lan)

Výsadba Aleje života u kapličky v Zámlýní

Ovocná alej před Tulipánkou v Křídlovicích

Žádné komentáře:

Okomentovat