úterý 11. října 2016

Jak volili naši sousedé? Kdo se nejvíc vzepřel?

Výborný nápad připravil svým čtenářům na svých webovkách Český rozhlas. Koho zajímá i trošku hlubší pohled do zákulisí letošních krajských voleb, ten si prostě otevře mapu Českého rozhlasu a tam se podívá na to, co ho k výsledku voleb zajímá. Nás může těšit, že i Božice se letos vzepřely tradičním výsledkům a určitě zaujaly celkovými výsledky.


Na svém webu https://interaktivni.rozhlas.cz/krajske-volby-v-okrscich/ Český rozhlas uvádí:
Bližší pohled na výsledky letošních krajských voleb může překvapit. V Královéhradeckém kraji, kde přesvědčivě zvítězilo ANO, leží obec Jívka, v níž 46 procent hlasů patřilo komunistům. Ve Zlínském kraji, který se z volebních výsledků jeví jako bašta lidovců, zase ve Vlčnově získala více než 40procentní podporu ODS. Z podrobné mapy Českého rozhlasu teď můžete zjistit, které obce se nejvíce vzepřely celkovým výsledkům, kde mají jednotlivé strany největší podporu i jak volili vaši sousedé.

I Božice svými celkovými výsledky vybočují ze zaběhnutého schématu a výrazným vítězstvím volební strany Starostové pro jižní Moravu (což byla volební koalice STAN a SOM) určitě zaujaly nejen politology.
Druhým viditelným znakem je zjevný neúspěch Babišova hnutí ANO 2011, které jinak v našem okolí buď vítězilo nebo aspoň viditelně bodovalo.
No a třetím nepřehlédnutelným faktorem je propad KSČM. Obsadila sice v celkovém pořadí 2. místo, ale společně s ČSSD se jen z velké dálky dívali na záda vítězného sdružení Starostové pro jižní Moravu, v jehož dresu startoval na 17. místě božický starosta Karel Hala. Dá se říct, že Karel Hala "vyluxoval" jak Babiše, tak komunisty.
A abych nezapomněl: Za neúspěchem dosud suverénně vládnoucí sociální demokracie stojí především kauzy bývalého hejtmana Michala Haška. Stáhl svým chováním ke dnu celou ČSSD. I v Božicích.

Dnes už víme, že Starostové pro jižní Moravu budou součástí vládní koalice na jihomoravském hejtmanství, že obsadí významný post v radě kraje a chceme věřit, že to bude mít pro další rozvoj jižní Moravy výrazný pozitivní dopad. Přejme to nejen novému vedení Jihomoravského kraje, ale i nám všem, kteří v obcích jižní Moravy žijeme.
              (lan)


3 komentáře:

  1. Výsledkem voleb na jižní Moravě je 6 zastupitelů (málo), z toho ve vládní koalici budou pouze dva - znojemský místostarosta Jan Grois (ČSSD) a zatím naprosto neznámá architektka Jana Kochová (ANO 2011). Se zastupiteli M. Keremidským (Zemanovci) a Petrem Krátkým (KSČM) nechce jít nikdo do "holportu" a mimo nakonec zůstali i dva lidovečtí zastupitelé - dosavadní krajský radní Jiří Němec (předseda OV KDU-ČSL) a nováček, krumlovský místostarosta Zdeněk Juránek. Znojemsko tak dopadlo tradičně bídně. A pak se divíme, že třeba za takovým Břeclavskem kulháme na obě nohy. Můžeme si za to sami, protože nepodporujeme své kandidáty. A to se Božice tentokrát ukázaly v tom lepším a příkladném světle. Jenže takhle by měl volit celý okres, abychom své kandidáty kroužkováním dostali výše a aby zasedli v krajském zastupitelstvu. Nemám vůbec nic proti paní architektce Kochové, ale náš starosta, nebo krumlovský starosta či starosta únanovský by byli v krajském zastupitelstvu daleko platnější a užitečnější. S Babišem se žádný starosta nespojil, což je taky dobrá zpráva, a tak máme ve všech krajích v zastupitelstvech neznámé lidi za ANO 2011. Třeba se nám příští rok rozsvítí v hlavách, k volbám půjdeme a budeme volit s rozvahou.

    OdpovědětVymazat
  2. Lidé nechodí volit protože nevěří že se něco změní,nic jiného v tom není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máte sice pravdu, já chci jenom ukázat, že bez lobbingu a dobrých zdrojů informací to nešlo ani za císaře pána. A když někde nejste, tak vás ti, kteří tam někdo jsou, lehce "odstrčí" nebo dokonce "vystrčí", což se nám díky miroslavskému starostovi, dosluhujícímu krajskému zastupiteli, téměř stalo. Nebýt medializace celého případu, tak jsme byli "zastrčeni" do rezervního šuplíku!!! Řeč je samozřejmě o již probíhající rekonstrukci okružní křižovatky v Božicích.

      Vymazat