čtvrtek 2. listopadu 2017

Jehličnany k nám nepatří, jasany ničí asijská houba

Mendelova univerzita v Brně se rozhodla vykácet 100 ha jehličnatých lesů v okolí brněnského sídliště Lesná. V polesí Lechovice naopak bojují se zákeřnou asijskou houbou, která ničí porosty jasanů.

Taky známý krušpánek neboli zimostráz, který tvoří velmi často živé ploty (třeba před vilkou Kvardových nebo před naší křídlovickou zahradou), je letos napaden

Velmi nebezpečné jsou všechny přerostlé křehké stromy, ať se jmenují borovice, bříza, třešeň nebo ořešák. Všeho bývalo v Božicích v minulosti vysázeno mnoho. Staré proschlé ořešáky a třešně jsou velmi nebezpečné, podobně nepůvodní jehličnany včetně zmíněných borovic. Břízy při dosažení určité výše narazí kořenovým systémem na nevhodné podloží a začnou od vrcholků usychat. Všechny tyto stromy musí k zemi. Bez milosti. To, co třeba vidím po nedělní vichřici u bývalého Svazarmu, je velmi znepokojivé. Část polámaného ořešáku ohrožuje střechu a komín přilehlé budovy a ořešák musí tudíž dolů taky celý.
Voskovička jasanová už místy zlikvidovala celé porosty jasanů. První rok prosychají větve a druhým rokem uschnou celé stromy. Malý asijský motýlek zavíječ zimostrázový zase napadl živé ploty v parku lednického zámku. A myslím, že je i v Božicích.
O chorobách kaštanů už jsme tady v létě psali.

Jeden z keřů v minulosti rovněž houfně vysazovaný se začíná ukazovat také jako nevhodný. Je to túje. I my jsme si kdysi vysadili túje jako živý plot u křídlovické zahrady, nyní přemýšlíme o jejich likvidaci. Prý svým působením taky zrovna neprospívají okolním ovocným stromům. Zajímalo by mě, jaké s nimi máte zkušenosti vy a jaké jiné dobré nebo špatné zkušenosti máte s netypickými, především nepůvodními stromy a keři vy?!

           (lan)

3 komentáře:

  1. Pane Nevrkla, smekám před Vaší informovaností! Denně jsem v lesích a zarážející fakt je ten, že rok od roku je to s úhynem určitých stromů horší. Příkladně u jasanu to začalo ve větší míře roce 2015. Letos už jsou to v některých oblastech kalamity, někde je dokonce díky polomům zakázán vstup do lesa.
    Nejspíš bude do budoucna nejlepší přizvat nějaké studované odborníky, aby navrhli, co v jaké oblasti podporovat, nebo vysazovat.

    OdpovědětVymazat
  2. tuje, jalovce a jejich hybridy jsou zimními hositeli rzi hrušňové. Při pěstování v okolí jsou napadány jak hrušně, tak i okrasné kultivary. Rosa

    OdpovědětVymazat