pátek 24. listopadu 2017

Kdy dočepovala hospoda Pod kostelem?

Politika pivovarů i politika dosluhující vlády (ČSSD, ANO, KDU-ČSL) stojí za zánikem 25% hospod v celém Česku. Zanikají hlavně v méně osídlených oblastech bývalých Sudet a kraje Vysočina. I v Božicích v současné době funguje jediný plnohodnotný hostinec. Pak je Pohostinství u nádraží (především jako stravovací zařízení) s časově omezeným provozem a klubovna v Jiráskově domě na Kolonii.


A pak jsou místa, kde se lidé též shromažďují a konzumují svoje pivko. Plastové nebo lahvové zde stojí výrazně méně než nejlevnější čepované a ještě k tomu mohou kouřit, což v kamenných hostincích díky přísné restrikci od poloviny roku 2017 nelze.
My, kteří nekouříme, jsme v tomto směru spokojenější, ale z druhé strany mám pochopení pro kamarády a známé, kteří této závislosti holdují a hodně hrozí, že i oni - aspoň přes zimu - návštěvu svého oblíbeného společenského místa omezí na minimum.
Když teď zpracovávám historický příběh z roku 1949 z Tasovic, Hodonic a Krhovic a znám podobné materiály i z Božic, vím, že už tenkrát se vše podstatné odehrávalo v místech, kde se scházejí lidé. Kulturáky tenkrát nebyly, zábavě sloužily sály u hospod a vlastní hospody. Mnohdy to byla malá místnost u bytu hospodského nebo dokonce kuchyně! Tam se sousedé scházeli, tam popili, karty hráli a občas si i dali po papuli. Tyto idylické chvíle spojené třeba s návštěvou hostince po nedělním kostele, kdy na taroky zasedl i pan farář, jsou bohužel dávno pryč. Co však nevymizelo, je touha po lidské pospolitosti. Potřeba potkávat se, sdílet s někým radosti i starosti všedního dne, tu sehnat, tu koupit, tam prodat, tamto zjistit, onde se divit .... Dneska nikdo v hostincích nevysedává od otvírací do zavírací doby, nikdo nespí s hlavou na stole, ani nepadá z barové židličky. My se třeba scházíme v podvečer a na večerníčka už jsme doma! :-). A když některý z nás během týdne nepřijde ani jednou, už se zajímáme, co s ním je. I ten, kdo žije sám, není osamocený, pokud žije i drobným společenským životem.
Obloukem se tedy vrátím k otázce, kdy jste si naposledy mohli dát čepované pivo v Pivnici pod kostelem v Českých Křídlovicích? V té době se Dufkova hospoda pod kostelem jmenovala Pivnice pod kostelem (předtím to byl jakýsi Saloon ....) a předtím jednoťácké pohostinství. Utíká to utíká a já o tom tenkrát psal na tomto blogu! To je moje nápověda k anketní otázce.

P.S. Tenkrát jsem v reportáži napsal: Zatímco v Hostinci u Kudličků mají zbrusu nově vymalováno, tak v Pivnici Pod kostelem mají hosté taky "vymalováno". V neděli ........... se zde točilo naposledy a štamgasti si budou muset poradit jinak.
... byť letos přibyla nová zahrádka - nezachránilo to ani značkové pivo, ani pizza! 
                                             (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat