sobota 8. září 2018

V Božicích klid a mír (dopl.)

Ta zelená šipka a pod ní číslovka
naznačují, je je tady něco špatně....
V Božicích začal měsíc září v poklidu. Na rozdíl od větších měst, kde už jsou vidět předvolební bilboardy a plakáty, je to v Božicích umírněné. Těšíme se každý týden na fotbaly, vinaři na sklizeň vína a taky na burčák.


Zrovna včera odpoledne nezvládl řidič náklaďáku zatáčku pod sýpkou a vyklopil zde do silnice a krajnice část modrých hroznů. No, teklo to dobře...bohužel ne do bečky! :-( Možná levým kolem vjel do výmolu na krajské silnici II/397. Jak se píše na netu: Silnice II/397 je silnice II. třídy, která vede z Hostěradic ke hraničnímu přechodu Jaroslavice / Zwingendorf. Je dlouhá 26,5 km.  Pokud je to tak, je to ostuda hlavně kraje. Obec by však na kraj měla tlačit, a proto si to sdružení PRO BOŽICE (Nevrkla, Turoň, Rauš, Kročil, Zatloukal, Pavelčík, Kudlička a další) dává jako jedno ze stěžejních témat svého volebního programu.






Nahoře u sýpky, před vjezdem do kruháku, je zeleným sprejem nastříkaná šipka vlevo a číslo dvě. K čemu to má sloužit, nikdo neví. Že by zde zase projížděli nějací sportovci. Tentokrát třeba cyklo? Nevím.... Každopádně se mi vůbec nelíbí, že šipka porušuje pravidla silničního provozu a nabádá jezdce k tomu, aby do kruháku vjeli doleva!!!! Bohužel takto tady každou chvilku projedou i řidiči motorových vozidel a to skoro ve všech směrech. Zážitky řady z vás to dokládají nekompromisně a jasně.


Díky dešťům z minulého víkendu a části začátku tohoto týdne dostala země vydatnou vláhu (vykopávané brambory se lepí a jdou s hlínou) a tráva pořádné povzbuzení. A tak asi tento víkend nejeden z nás opět vytáhne srp, kosu (ano, milé děti, i takovými nástroji se žne a seče tráva), strunovku nebo pojezdovku a bude upravovat svá zelená prostranství. Ta venkovní prakticky všude udržuje obec prostřednictvím svého zaměstnance. ...a vypadá to pěkně, protože posečená plocha má jednotnou fazónu, jak na vojně! V tomto případě je to jenom ku prospěchu věci a proto dostává obec palec nahoru!
Kymácející se informační tabule na Nové hoře zmizela úplně a na sousední Staré hoře "šla do kolen". Ani u Donáta na tom není nejlépe...Připravuje se proto celková oprava těchto potřebných informačních zdrojů.
Sem tam problesknou zprávy o naší neúctě k životnímu prostředí, jenže to chce kromě akce Ukliďme Česko, ukliďme Božice i propracovaný program ochrany životního prostředí. A takový nemají v programech ani velké strany ve volbách parlamentních. U nás bude pro začátek stačit, abychom do každé domácnosti dostali aspoň dvě až tři popelnice na tříděný odpad. Jezdím k rodičům do malé vísky na severozápadě Znojemska a tam už je dostali v letošním roce. V Božicích jsme v tomto směru trošku zaspali. Ale na druhou stranu jsme dokončili sběrný dvůr v areálu staré křídlovické kovárny a tam můžeme část nebezpečného odpadu uložit. Nečetl jsem však zatím nikde, jaká pravidla zde budou platit a jaká bude pravidelná otevírací doba. Ze zkušenosti bych řekl, že by měl mít otevřeno minimálně dva dny v týdnu a to třeba stejně jako má sousední sběrna železného šrotu.





A na závěr potěšující zpráva pro houbaře: Špičky v Božicích rostou!!!




                      (lan)


1 komentář:

  1. Během pátečního deště (14.9.) spadlo u nás nahoře 8,5 mm, dole kolem "preláta" prý 9 mm.

    OdpovědětVymazat