pondělí 17. září 2018

Zajímavosti z kandidátek v našem okolí

Vybral jsem 18 obcí z našeho okolí a podíval se na kandidující subjekty i třeba na stávající starosty a jejich obhajoby mandátu. Nejvíc kandidujících stran je v Hrušovanech n. Jev, celkem 8. Následují obce s pěti kandidujícími subjekty, a to Božice, Hevlín a Jaroslavice. Docela mě překvapily čtyři úplné kandidátky v Lechovicích a Hrádku a tři úplné + jeden nezávislý kandidát v Mackovicích.


Ve všech 18 obcích jdou starostové znovu do boje a to většinou na 1. místě své strany. Pouze v Prosiměřicích je současný starosta J. Lukeš až na 6. místě kandidátky Prosiměřice 2018 a v Hraběticích je současný starosta J. Fodor na posledním (11. místě) kandidátky SNK-2018, když na 1. místě téže kandidátky je jeho syn.
Několik starostů je na stranických kandidátkách. Nejvíc na kandidátkách ČSSD (Jaroslavice - P. Zálešák, Lechovice - J. Juráček a Litobratřice - M. Kadlečík), dále KDU-ČSL (Práče - Zd. Dvořák) a Moravané (Hevlín - A. Pichanič). Členkou STAN je starostka Břežan J. Surovcová, která vede kandidátku PRO BŘEŽANY I.
Všude jinde jsou starostové v čele kandidátek nezávislých kandidátů a to pod různými názvy. V Božicích SPOLEČNÉ BOŽICE (Karel Hala), v Hrušovanech n. Jev. NEZÁVISLÍ (M. Miloš), Dyjákovicích  SNK obce Dyjákovice (J. Gajdošík), Šanově ZA ROZVOJ ŠANOVA  (P. Škarek), Hrádku PRO ROZVOJ HRÁDKU (O. Kubic), Pravicích PROSPERITA (J. Vitouch), Mackovicích SNK (V. Balcar) či Čejkovicích SNK pro rozvoj Čejkovic (M. Sedlačík). Pouze jednu kandidátku budou mít k dispozici v Boroticích (SNK za hasiče - Zdeněk Bobok) a ve Velkém Karlově (SNK Velkého Karlova - B. Prudký).

Jako zajímavost pak uvádím první tři kandidáty sdružení Naše Pravice:
1. Ignác Tomáš Fénix, farmář, viceprezident Rady evropských mladých zemědělců, bydliště Hrušovany n. Jev.
2. Věra Stastny
3. Thomas Robert Zahrl, sadař, student práv, bydliště Hrabětice.
Netušil jsem, že v komunálních volbách může kandidovat někdo, kdo nemá v obci trvalé bydliště, ale jak vidno, je to možné. Tato kandidátka byla zaregistrována.

Za 18 dní jdeme k volbám....

         (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat