čtvrtek 20. září 2018

Z diskuze k historii vojenské roty v Božicích

Z aktuální diskuze na webu http://www.vojensko.cz/612-rtr-bozice se dozvídáme zajímavé informace, které doplňují naše povědomí o existenci vojenské roty v Božicích.


Z diskuzních příspěvků jsem vybral několik údajů:
V roce 1963 jsem jako náčelník RL P-20 z roty Moravská Nová Ves s celou obsluhou a technikou provedl přesun po vlastní ose do prostoru RTH Božice, kde jsme se podíleli na natáčení Armádního filmu o přesunu RTH na záložní stanoviště. Film nesl jméno "Proveďte KARAVANA!" Natáčeno v prostoru RTH, Vranovské přehrady a vojenského prostoru Mašovice.

Na tejto stránke (http://www.vojensko.cz/612-rtr-bozice) ma mrzí, že nemôžem "pridať" nejaké fotky, ktoré mám z Božic a tiež to, že okrem Ota Jiroutka
sa neprihlásil žiaden starý pán, ktorý slúžil v Božicích (1964-1966).

Páni... a viete, že v rokoch 1964 až 1965 sa v ARME (budova č.4) v Božicích sme si kupovali čapované pivo? Ale len tí, ktorí mali voľno !!!

Moje spomienky na tzv. bojovú časť v rokoch 1964 až 1966 sú veľmi "svieže" ... V čase mojej ZVS boli na bojovej časti umiestnené len tri rádiolokočné prístroje:
- na Olympe (umelý cca 3 m vysoký kopec) sa točil RL prístroj P-30 "Romaška", obsluha bola v bunkri..
- dva RL prístroje (jeden točil a druhý bol záložný) P-15.
Obsluha bola v kabíne...vo voľnom čase bola v bunkri..
Nič viac a nič menej na bojovej časti nebolo, samozrejme okrem smetiska, kde pobiehali potkany...

V roce 1970 - 1972 je stanoviště č.1 rota,č.2 jsou stanoviště P15 -2 ks,dále P12 a PRV 11.Pak jsou také vidět stupy do bukrů pro obsluhy lokátorů. V r.71 na stanovišti č.4. byl vybudován komplex pro P-14 pro dálkový přehled.Pro P15 ještě pro nízkoletící cíle tzv.
"UNŽA"

Ahoj Zdeňku,
doufám,že seš toTy,který byl se mnou v Božicích na vojně.Já jsem tam byl v roce 1970-1972 s Petrem Liškou,Jirkou Truksou,Jirkou Soumarem, Jardou Jelínkem a čet.abs.J.Hrdličkou,P.Minařikem a Unžou.Jsem hlavně ve styku s J.Soumarem.V roce 2015 jsme se všichni u nás doma potkali.

V Božicích jsem sloužil v letech 1974-76. Když jsme přišli koncem 74tého roku byla bojová část ve výstavbě. Naše ubytovna byla v objektu 4 a tam také za prvním oknem naproti vchodu byl improvizovaný operační sál. Mezi vchodem č 3 a objektem č4 byla opičí dráha. V té době na rotě točil radar P15 a výškoměr PRV9. Radary P14 a PRV11 byly v té době dislokovány v Moravské Nové Vsi kde jsem absolvoval přijímač a vrátily se do Božic po dokončení výstavby v roce 1975. V době výstavby byli v objektu č 1 ubytováni ženisti, kteří výstavbu bojovky ale třeba také septiku na rotě prováděli. V místě malého obdélníku u buzerplacu mezi budovami 1 a 2 byly suché latríny. Dnes tam mají sušák na prádlo. K fotografii č 5. Na pozici 3 za nás nic nebylo tou polní cestou jsme si akorát zkracovali cestu na nádraží v Božicích. Co se týká objektu č 4 na fotografii č5 tak tam točil lokátor P14, Který měl rastr na obrazovce až do vzdálenosti 1200 km, ale jak říkali naši operátoři na tu vzdálenost by chytil tak spíš družice než letadlo. Za nás točil na vzdálenost 200 km. Dnes prý je na tomto místě paintball. Na fotografii č 4 označený objekt za nás nestál, ale byl jsem tam kouknout před nějakým rokem a v tomto objektu jsem našel sloužit známého pracovníka jedné supertajné organizace pro kterou jsme dělali když jsem byl ještě pracovně činný. Z roty jsou dnes ubytovny pro sociálně slabé a na bojovku jsem se nedozvonil. Zde tolik probírané kruhy mi nic neříkají a ani stanoviště vrtulníků nebylo. Autopark se změnil na stanoviště autobusů a je oddělen plotem. Byl jsem tam uronit slzu před nějakým tím rokem takže moje informace o současnosti už nemusí být úplně čerstvé. Velitek roty mjr Albín Urban, ZVT kpt Jančuš, ZVP mjr Pavel Kubica, velitel čety ppr Král a velitel družstva rtm Hájek. Služebně v práci jsem se dostal i do Sokolnice a tam teď stojí ten z dálky viditelný radar a překvapilo mě, že místní profesionální vojsko pomalu ani nevědělo že tam byl prapor VU 5948. 

Služil som tam v rokoch 1989 až 1990 ako vodič strojnik EC,velitel bol nadporučik Straka,neskor ako sa stal utvar VU 5948/D vzornou rotou,kapitan Straka.Poznal som dokonale všetko od velitelstva roty až po bojovku č.4.kde som stravil najviac času a nehovoriac všetky hlásky v neďalekom okoli ktore som zasoboval...Boli to naše časy a zážitky,ak tak ozvite sa.....

Objekt č.3 je vysílací středisko pro rotu. z hlediska taktiky bylo nepřípustné v místě velení (VS) mít i vysílací středisko. Pokud by někdo zautočil tak by musel ničit jak vysílací tak i VS
Na mapách předmětného místa je plno stop po pojezdu traktoru nebo jiných zemědělských strojů, ty jsme schopni rozeznat a z mapy přečíst. My se tady bavíme o dvou místech v polích, kde jsou zřetelné nějaké objekty, nebo odchylky v kvalitě porostu na polích, které svým tvarem nemohou být stopy po pojezdu techniky. To ale vy na rozdíl od nás neumíte rozeznat, nebo ta konkrétní místa na těch mapách, mezi stopami po traktoru neumíte najít. V poli jsem nesloužil, o zemědělství toho vím dost a v mapách se vyznám a umím v nich číst.

Použijeme řešení jako při soutěži Milionář. Pomoc přítele na telefonu: - přítel není .Pomoc z obecenstva : plno vašich příspěvků, reálných i zavádějících. Poslední byla pomoc : 50/50 - a tím začínám.
Vymezit dobu vzniku jednotlivých objektů.
K 612.RTR /jako součást ČSLA/ patřila:týlova část,bojová část s RL a příslušenstvím.Později byl doplněn další prostor (po roce 1970) pro stavbu nového RL P-14.
Po roce 1981? přibyla zpevněná plocha -stojánka pro vrtulník, který zabezpečovaL SH ČSSR. 
(Na snímku mezi spodními kruhy a boj.částí P-14.) Toto je všechno nejlépe vidět na letecké mapě z 2012.
Po ukončení bojové činnosti 612.RTR zůstaly v držení České armády všechny objekty a prostory- (viz poznámka o zápisu na katastrálním úřadě) .
Všechny ty záhadné kruhy a jiné zjištěné změny - vznikly na základě činnosti a potřeb nového uživatele .

Je třeba si uvědomit, že i v dnešní době obdobná činnost plně podléhá vojenskému utajení a nepotřebují žádnou zvýšenou pozornost. V naší hře je to vyšší LEVEL
- bez naší účasti , i když pro "odborníka" to žádné tajemství ani být nemusí.
major v.v. Ota Kyzlink(v 1958-1962 technik P-20 na 331.RTH Božice)

Na obrázku kde je 4 bol obrovský radar ktorý mal dosah až na západné hranice,, Hačava "ktorý zachytil aj SR-71 vraj neviditeľná prieskumná stíhačka. Na 3snimke je tzv.Bojovka bunker kde sa slúžilo .operačné stredisko. Slúžil som aj za planžetom v rokoch 87-4\89.

Koho problematika zajímá více, ví, kde má hledat.   

Vybral (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat