úterý 11. prosince 2018

Dědictví z oceli splácí dluh vůči Maxu Mayerovi. Zajímavý dárek pod stromeček

Těsně před křtem knihy
...
Slavnostním křtem knihy Dědictví z oceli začínáme splácet dluh, který máme vůči Maxu Mayerovi. Není to o financích, ale je to dluh morální, dluh výrazné osobnosti, která je dodnes v mnoha směrech zahalena rouškou tajemna. Každá božická domácnost by mohla mít tuto knihu doma.


Nechám kolegy novináře všech regionálních periodik, aby dnešní slavnostní křest v prostorách Jihomoravského muzea ve Znojmě zveřejnili na stránkách svých tiskovin a pak z toho něco vytvořím já, samozřejmě s mými doplňky a dodatky. Jeden jsem už dnes publikoval v týdeníku Znojemsko a najdete ho tam pod názvem Malý dodatek k Dědictví z oceli.
Velmi dobře připravený program měl šmrnc, spád a správné vyvrcholení. Kulturní program obstaraly dvě břišní tanečnice na orientální hudbu, víno dodaly Vinné sklepy Lechovice a exotické ovoce i pečivo byly jaksi samozřejmostí. Snad všechny účastníky této malé slavnosti nadchl orientální čaj s čajovou růží, kterou nedávno dovezl jeden z autorů publikace z Íránu. Avizovaný hlavní hybatel díla, jinak íránský profesor na Univerzitě ve Frankfurtu n. Mohanem, nakonec nepřijel. Dílo, kterému vdechl život a na němž se podílelo větší množství spolupracovníků, však stojí za to i s jeho dnešní absencí. Však je taky podpořila celá řada grantů včetně toho z ministerstva kultury a proto si knihu můžeme koupit za pouhých 475, - Kč.

Můžeme si být jistí, že se tady u nás v Božicích občas v "ulici Maxe Mayera" objeví návštěvníci (a dost možná i zahraniční - kniha vyšla i v angličtině), kteří budou chtít vidět dvojdomek, v němž pan prelát žil, a budou chtít navštívit  jeho hrobku na božickém hřbitově.

Jednu prosbičku mám k božické radnici: V rámci každoroční opravy jedné božické památky bych se moc přimlouval za přednostní opravu sochy madony s dítětem před bývalým dvojdomkem ("prelátovou vilou"), která zde byla slavnostně odhalena v roce 1926, kde na podstavci najdeme i erb význačné osobnosti Božic kněze, cestovatele, mecenáše, sběratele, dramatika a velmi činorodého člověka, Maxe Mayera, rytíře z Ahrdorffu a Wallersteinu.

Dnes víme, že si tato osobnost zaslouží mnohem více pozornosti a úcty nejen nás občanů Božic, ale uvědomuje se to i Znojmo, Znojemsko i jižní Morava. Max Mayer nepochybně patří do řady jiných význačných osobností jižní Moravy, o nichž máme aspoň jakés takés povědomí. Určitě jste již někdy slyšeli jména jako Šebestian Freytag z Čepiroh (začal na Znojemsku s pěstováním okurek). Prokop Diviš (první bleskosvod na faře v Příměticích), Charles Sealsfield (spisovatel pocházející z Popic u Znojma) nebo ten nejslavnější Johann Gregor Mendel, který svými pokusy s hráškem položil základy vědě o dědičnosti.

No a úplně nakonec: Expozice ucelené sbírky orientálních, převážně asijských zbraní ve znojemském Jihomoravském muzeu patří k největším svého druhu v Česku a ve střední Evropě. A přitom ležela téměř sto let bez povšimnutí a většího zájmu jak laické, tak i odborné veřejnosti.... až se na podíval jeden vzdělaný Peršan!!! Nádherná publikace završuje první krok správným směrem, ten druhý je před námi. I u nás v Božicích!!! 
Budeme podrobně mapovat vše, co se k osobnosti Maxe Mayera za jeho pobytu v Božicích (i Českých Křídlovicích) v letech 1884 - 1928 váže. A zajímat nás bude i další osud jeho dvojdomku, jeho zahrady, jeho díla až do dnešních dnů... Tak to musí u každé významné osobnosti být, nic by nemělo zůstat zahaleno rouško tajemna a tmy, jak tomu zatím (bohužel) je.

PS. Třeba nám chybí více fotografií Maxe Mayera a třeba nám úplně chybí pohled na jeho božický domek zevnitř. Na jeho domácí kapli, na jeho cenné sbírky... Ani nevíme, jak vypadala jeho božická zahrada - arboretum - i se třemi altány. Tak kdo máte nějakou fotografii, nabídněte ji Jihomoravskému muzeu ve Znojmě. A kdo máte nějakou vzpomínku, klidně zajděte třeba za mnou. Budu se taky podílet na bádání po stopách Maxe Mayera.
                                              (lan)





















       

Žádné komentáře:

Okomentovat