čtvrtek 13. prosince 2018

Zastupitelstvo: Na vlnách podivna

Víc než dvě hodiny jsme dneska v podvečer strávili v obecní jídelně. Servíroval se filmový steak, božický smažák s křenem a pořádná porce bramboračky. Však taky zněla éterem obava, co prý se zase bude psát na sociálních sítích. To já teda nevím, protože psát není skoro o čem.


Více než hodinový ping-pong mezi dvojicí zastupitelů se "zbytkem světa" jsme všichni sledovali se zaujetím a čekali jsme, až "se to vokotí"! A ono se to neokotilo! Jenom jsme si po skončení říkali, že právě toto mělo být projednáváno v radě a na výborech - nebo aspoň předjednáno - protože všem bylo jasné, jak to dopadne. A taky to tak dopadlo. Nic z předložených návrhů - a že byly i věcné a zajímavé, vůbec nezpochybňuji - nebylo přijato.
Nejvíc se debatovalo kolem dalšího osudu Kina Marta. Všichni kino (slovně) chtějí, ale nikdo neví, jak je provozovat! Jak by řekla Ester Kočičková: Tak se kluci a holky domluvte a nějak to spusťte. Nebo nechte ležet. A to se asi k radním či zastupitelům nedonesly hlasy, které připomněly velkolepé plány na promítání v málo využívaném sále kulturního domu. Jo, vážení, to by ale nebylo retro!!! Přidělená dotace na opravu současné budovy kina byla o polovinu nižší (místo 200 000 Kč jenom 100 000 Kč), tak ji obec odmítla. Zbytek informací o dalším osudu Kina Marta hledejte na facebooku obce Božice a facebooku Kina Marta. Dva opoziční zastupitelé nepochodili ani se svým návrhem na zřízení komise pro urbanismus a životní prostředí, i když u kolegů nacházeli pochopení, co tím sledují.
Budovat se bude bezbariérový zastřešený vstup do školy, spojovací krček u I. MŠ, možná i nová mateřská škola. To podle toho, kolik se u nás narodí dětí, kolik mladých rodin s dětmi se přistěhuje (jako kdysi my) a kolik dětí z okolí by k nám chodilo. Masivně se bude muset investovat do bazénu, který prý "hapruje". Tak pěkně prosím opravit! Naše vnučky tam o prázdninách tak rády chodily! Z dotace MAS Hrušovansko se bude pokračovat v budování chodníku na nádraží a přesunuto bude Infocentrum a obecní knihovna do bývalé plánované cukrárny-kavárny u hřiště. Dělat to bude ale renomovaná firma. Vedoucí knihovny bude poslána do kurzu a bude dělat navíc novou kronikářku obce. Prý nemohli nikoho sehnat. Rekonstrukce čeká veřejné osvětlení, kde "žravé rakvičky" (120 W) nahradí LED žárovky 40 W. Programové prohlášení "obecní vlády" přislíbil pan starosta na příští zastupitelstvo. To bude v únoru. Na stolech jsme si mohli prohlédnout studii na výše zmíněné zastřešení vstupu do školy a celkovou úpravu prostranství. Jj, teď by se hodila ta urbanistická komise, není-liž pravda? Čeština je holt krásná a květnatá řeč, která vydrží všechno!
       (lan)

P.S. Fotky stavební studie se mi moc nepovedly, snad budou někde na webových stránkách obce.



2 komentáře:

  1. Nebudou. Je to jediny a tudiz nejlepsi a vitezny navrh. Marek Klic

    OdpovědětVymazat
  2. Spojovací krček u 1. MŠ k čemu??? Bojdová.

    OdpovědětVymazat