sobota 8. prosince 2018

Známý snímek, ale málo pamětníků

Měli jsme v Božicích v době příchodu našich předků v roce 1945 řadu krásných míst a architektonicky cenných staveb. Měli jsme i aleje, sady a malé vinohrady. Taky jsme měli nádhernou téměř novou českou Kolonii.


Byla to jiná doba, která měla jiné priority a jiný úhel pohledu na věci kolem nás. Někdy však byly zásahy doby až nepochopitelné. Tak třeba aktivistický učitel Alois Vybíral, který do Božic přišel z Plenkovic již koncem května roku 1945, okamžitě vyměnil v čele obce jako správní komisař starousedlíka z Kolonie Ladislava Smrčka (od 24.5.1945) a již 28.5.1945 zahájil vyučování v bývalé německé obecné škole (dnešní I. MŠ). No a tento přemotivovaný nadšenec neměl nic jiného na práci, než nechat pokácet stromy před školní budovou!!!! Kaplička nějaký čas odolala, ale nevím, nevím, kolik žijících pamětníků si ji zde ještě dokáže vybavit.
O krásných stavebních prvcích na budově, která byla postavená v letech 1890 - 1893, si taky již dávno můžeme nechat zdát. Když jsem v roce 1981 přišel do Božic, nebyla po nich ani památka. Ne že by současná podoba po zateplení byla nevkusná, to netvrdím. Jenom připomínám zmizelou původní podobu, s níž se ta současná - bohužel - měřit nemůže.

                                 (lan)



3 komentáře:

  1. https://zpravy.aktualne.cz/domaci/za-protikomunistickou-svetlanu-rozdali-komuniste-tresty-smrt/r~0253b980f92311e884f6ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne

    OdpovědětVymazat
  2. Myslim ze to byla krasnejsi budova nez Penzionat Maria Hilf.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, v první chvíli jsem ani nechtěl věřit, že je to fotka z Božic.

      Vymazat