sobota 5. ledna 2019

Božické spolky k větší vzájemné podpoře a spolupráci

Na sobotní valné hromadě hasičů jsem se přihlásil do diskuze. Téma, o němž už delší dobu přemýšlím a kudy chodím tudy ho sdílím, je jedno: Aktivní božické spolky by měly více a hlouběji spolupracovat a vzájemně se podporovat.


Čekat nemusí na nějaké pokyny shůry, oni sami nejlépe vědí, kde, kdy a jak co potřebují. Taky každý, kdo je do činnosti těchto spolku a neformálních sdružení vtažen, ví, co je pro něho nejvíc přínosné a nejvíc potřebné.
Jediné, bez čeho by vše bylo těžší a někdy prakticky nemožné, je podpora obce. Ta tady u nás v Božicích je. Kdo má nějaký nápad a chce něco zorganizovat a připravit, podporu od obce vždycky dostane. Naopak už to tak moc nefunguje, ale to je o něčem jiném a o tom tentokrát řeč není.

Takže zpět k mému diskuznímu příspěvku. Na příkladu loňských premiérových 1. Svatomartinských chlapských hodů jsem uváděl ta pozitiva, která na této nové akci, která se doufám stane tradicí, vidím. Za prvé je to ten nápad něco takového uspořádat, za druhé je to ta vzájemnost božických chlapů a podpora dobré věci. Tam totiž nešlo o to, kdo to pořádá, ale tam šlo o to, aby se taková akce uskutečnila a podařila. Píšeme chlapské hody, ale děvčat se kolem pohybovala taky celá řada a prostě pomohla tam, kde bylo potřeba. Začalo to třeba nácvikem tanců, přes ranní občerstvení u stárka a skončilo třeba perfektními momentkami a videi z průběhu akce, které mi poskytla jedna z doprovázejících dívek...

A takhle bych si představoval všechny obecní akce, jejichž vrcholem by mělo být slavnostní rozsvícení vánočního stromu v obci. Už letos se blýsklo na lepší časy a pevně věřím, že to v prosinci 2019 bude ještě lepší. Jen to chce dát jasné a včasné zadání (Obec Božice), určit datum a místo konání, zajistit program a zajistit všechny doprovodné akce. Prodejní stánky s adventní a vánoční tématikou, ale taky stánky s občerstvením, které ať tam má každý, kdo má chuť něco nabídnout. Taky jasně dopředu stanovit, kam půjde výtěžek. Rozsvěcování vánočních stromů má jednoznačný charitativní náboj (výtěžek na pomoc potřebným) a my v Božicích už dneska víme, že k této krásné tradici máme trošku bližší vztah než jinde.

P.S. Já si příště klidně dám speciální vánoční punč od hasičů i od rybářů! :-)

               (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat