středa 23. ledna 2019

Obnoven státní program obnovy kapliček. Dá na ně 30 milionů Kč

Madona s Ježíšem před prelátovým
dvojdomkem v Božicích
Pro nás v Božicích bude určitě velmi zajímavý dotační program na údržbu kulturních a venkovských prvků v krajině. Je v něm sice méně peněz než za ministra Mariana Jurečky, ale peníze to jistě zajímavé budou.


Ministerstvo zemědělství obnovilo dotační program na údržbu kulturních a venkovských prvků v krajině. Žádosti se budou moci posílat od 4. do 22. února 2019.


Ministerstvo zemědělství obnovilo dotační program na údržbu kulturních a venkovských prvků v krajině, chce v něm v roce 2019 přerozdělit 30 milionů korun. Program předtím zrušil bývalý ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO), sdělil ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Za ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který program spouštěl, v něm byly ročně stovky milionů korun.
"Množství peněz je navržené na základě předpokládaného počtu přijatých žádostí a s ohledem na finanční možnosti státního rozpočtu. Vycházeli jsme také z možné finanční účasti jednotlivých žadatelů a peněz, které bude možno prostřednictvím tohoto programu administrovat," uvedl současný ministr Miroslav Toman (za ČSSD).
Žadatelé budou moci dostat 15.000 až 200.000 korun, stát uhradí maximálně 70 procent projektu. Žádosti se budou moci posílat od 4. do 22. února 2019, pokud si lidé požádají o více než vyčleněných 30 milionů korun, pozastaví se příjem žádostí. V minulosti se mohlo žádat až o 700.000 korun na projekt.
Peníze se budou moci čerpat na obnovu kapliček, křížových cest, zvoniček, božích muk, smírčích a jiných křížů, exteriérových soch a sousoší, hřbitovů a hřbitovních zdí. "Tyto stavby musí být zpřístupněny veřejnosti a nesmí sloužit k podnikatelské činnosti. Součástí projektu mohou být i terénní úpravy v bezprostředním okolí obnovovaného nebo upravovaného objektu," dodal Bílý.

V Božicích by snad konečně mohlo dojít na opravu umělecky i historicky vzácné sochy Madony s Ježíšem před bývalým dvojdomkem preláta Maxe Mayera.

     (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat