pátek 4. ledna 2019

České ležáky. Nemáme taky nějaký v Božicích?

Vstupní portál božického kulturního
domu. Bariérové schodiště do budovy,
bariérová schodiště do kanceláří OÚ
i obecní knihovny
Sliby - chyby, slibem nezarmoutíš, papír snese všechno, to všechno jsou synonyma k situaci, kdy se nedaří vyřešit, splnit nebo dokončit konkrétní problém. Takovým viditelným "českým ležákem" je třeba dálnice D 52, která by měla spojit Prahu a Brno s Vídní. Jedná se konkrétně o 23 km z Pohořelic do Mikulova.


Problém jsem si silněji uvědomil v těchto dnech, kdy při přebíhání končící dálnice v křižovatce u Velkého Dvora srazil  30.12.2018 kolem 21 hodiny polský kamion 23ti letého kluka, který vystoupil z autobusu. Ten leží nyní s těžkým poraněním hlavy v Bohunicích. Tou křižovatkou denně jezdím a vím, jak je nebezpečná. Běžte to ale vysvětlovat "zeleným" aktivistům z hnutí Děti Země a jiným podobným "zeleným" tzv. ochráncům přírody! Už více než 25 let s nimi stát neúspěšně bojuje, zuby si na nich vylámal bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ano, to je ten, co společně s prezidentem Zemanem chystal před 5 lety tzv. lánský puč v sociální demokracii) a do zdi v tomto případě narazil i současný premiér Andrej Babiš. Na takové překážky není zvyklý! Prý jsme nyní D52 připraveni vysoudit!
Česko a Rakousko loni oslavily sto let od svého rozchodu. A i když obě země pojí stále mnohé, dálnice to není. Žádná. Čeká se totiž i na jihočeskou D3, která spojí České Budějovice s Lincem. Tam se aspoň začalo stavět. Koněspřežka postavená v letech 1825 - 1832 to zvládla podstatně rychleji a byla v provozu 40 let, než ji nahradila pára. Víme to všichni. Největší paseku ve spojení českých a rakouských zemí napáchala železná opona po roce 1948. Zničeny byly silnice, mosty i železnice. Na Mikulovsku, Znojemsku a Slavonicku to vidíme dodnes v tvrdé realitě. Za dráty jsme se ocitli my.... a je otázkou, jestli tam ještě pořád nejsme!

Taky v Božicích máme několik "českých ležáků". Tím nejviditelnějším je podle mého názoru "bezbariérový vstup do kulturního domu". Zatímco dálnice Pohořelice - Mikulov se buduje-nebuduje víc než 25 let, bezbariérový vstup do naše kulturáku a taky sídla obecního úřadu, obecní jídelny a zatím ještě pořád i obecní knihovny se nebuduje už téměř 39 let! A jak se zdá, nikomu z nás to nevadí.

                                    (lan)

30.12.2018 v 21 h na křižovatce Pohořelice - Mikulov u
Velkého Dvora

Žádné komentáře:

Okomentovat