sobota 26. ledna 2019

Božičtí rybáři sněmovali. Opět se těšíme na květnové rybářské závody

Šestnáctá výroční schůze Rybářského sdružení Božice se nesla v duchu hodnocení sezóny 2018 a plány na rok letošní. Na programu bylo i přijetí nových členů a informace o loňských úlovcích členů. Schváleny byly též nové ceny povolenek a bouřlivě se diskutovalo o možnosti výlovu Božického rybníka.


Přednesená zpráva o hospodaření za rok 2018 mohla konstatovat, že naše Rybářské sdružení si v loňském roce vedlo velmi úspěšně. Jako velmi vítaná a pozitivně hodnocená akce jsou veřejností vnímány především tradiční rybářské závody o prvním květnovém víkendu. Ani tady nechtějí rybáři zůstat jen u zavedených a osvědčených prvků, ale přemýšlejí, jak tyto závody doplnit a zatraktivnit. Jak udržet výbornou úroveň, výborné občerstvení, jak vylepšit zázemí. Určitě zůstanou zachovány jako dvoudenní - v letošním roce to bude v sobotu 4.5.2019, kdy proběhne hlavní závod za předpokládané účasti cca 80 - 90 závodníků v kategoriích děti a dospělí, a v neděli 5.5.2019, kdy se bude konat oblíbené volné chytání i s občerstvením pro návštěvníky, tzv. dochytaná". A taky se musí celý areál uvést do původního stavu.
Schváleny byly nové ceny povolenek: denní (6 - 22 h) - 350,- Kč + 50,- Kč (noční chytání k tomu)
víkendová povolenka (od pátku do neděle) bude za 800,- Kč. Povolenky prodává Jaroslav Škrabal.
Sumář úlovků za rok 2018 uvádí následující počty slovených ryb: 51 kaprů, 6 sumců, 1 amur, 1 lín a 1 candát. Malou raritou byl sumec albín.
Bouřlivá diskuze se strhla kolem navrhovaného plánu na výlov Božického rybníka. Tato akce má své nesporné plusy (hlavně zbavení se škodných "bílých ryb" jako jsou cejni nebo třeba jelci (tzv. brakování bílé ryby), oprava stavidla, pokácení a odstranění nebezpečných stromů na březích a vyčištění rybníka), tak i řadu mínusů. A podle toho se taky rozvinula naprosto otevřená diskuze. Nakonec bylo schváleno, aby byly práce na případném výlovu zahájeny.
Rybářské sdružení Božice se zařadilo mezi aktivní spolky v obci, s nimiž se počítá i v osvětové činnosti. Je zároveň otevřeným spolkem, který ve svých řadách rád přivítá nové tváře a spolupracovníky jako jsem třeba já. Na sobotní schůzi byli přijati tři noví členové (Pepa, Ruda a mladý Vojta) a vítáni jsou další noví rybáři. Bližší informace vám rádi podají členové výboru Ing. Bořivoj Čada (předseda), Jaroslav Škrabal či Jiří Škrabal ml.

                                (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat