pátek 29. března 2019

O lidech a domech na okraji. Kde bydleli znojemští kati?

Často kolem těchto domů chodíme a vůbec netušíme, kdo v nich kdy taky bydlel. Kolem řady z nich jsme kdysi chodili, aby časem uvolnily místo moderní zástavbě. Znojemský patriot a soukromý badatel Otto Bouda se právě takovým domům v posledním desetiletí intenzivně věnuje. S prvními výsledky svého bádání seznámil beznadějně zaplněný spodní sál Znojemské Besedy ve čtvrtek 28.3.2019 večer.


Historii od dětství vnímáme prostřednictvím výrazných osobností. Králové, vojevůdci, kardinál Richelieu nebo Karel Havlíček Borovský. Co ale vydat se po stopách lidí, o nichž se běžně tolik nepíše? A když tak jenom označením jejich povolání. Mistr kat, popravčí, taky ras, pohodný, antoušek.... Ano, ano, právo hrdelní muselo mít svého vykonavatele a ten musel někde bydlet. Znojmo takové mistry popravčí od 14. století mělo a Otto Bouda se ponořil do matrik a jiných listin, aby se vydal po jejich stopách.
Ten jeho čtvrteční průřez jeho dosavadními zjištěními posluchače zaujal a dotazy po skončení přednášky nebraly konce. Můžeme se proto těšit, že se současný předseda Okrašlovacího spolku ve Znojmě k tématu v některém z dalších ročníků Zimního přednáškového cyklu Jihomoravského muzea vrátí.
Padlo tam večer mnoho nám dosud neznámých jmen. Přesto jsme si určitě každý aspoň jedno jméno některého znojemského kata zapamatovali. A domů a ulic, kde kati během svého aktivního života nebo poté, co pověsili popravčí řemeslo na hřebík, bydleli, ještě víc.

                       (lan)



















Žádné komentáře:

Okomentovat