sobota 8. února 2020

Božicemi křížem krážem

Tak jsme dneska vyšli do Mokřadu II (za bývalou prelátovou zahradou) a po cestě jsem s překvapením zaznamenal několik změn, které možná nejsou nejnovější, ale já si jich všiml až dnes.


Tak třeba za mlíkárkou zmizelo malé improvizované domácí hospodářství a na střeše jednoho rodinného domu jsem zaznamenal solární panely.
Samotný Mokřad II je dobře udržovaný a tak jsem ho vlastně poprvé za celou jeho existenci obešel dokola. Na dopolední procházku s vnoučaty trasa jako dělaná. I dneska jsme se ještě potkávali s ledem, jak na vodní ploše mokřadu, tak na kalužinách po cestě. Domů jsme se vrátili patřičně zmáčení a "čistí"! To bylo radosti "Na starém bělidle", ať jsme styloví, když už má naše velká spisovatelka to ne úplně jasné výročí narození!
V jiné části Božic (v Českých Křídlovicích) pokračují terénní práce nového dálkového vodovodu. Momentálně se pracuje kolem hřbitova. No a na staré poště jsou nová plastová okna a nové plastové dveře. A taky je nedaleko zachovalá historická stodola. Když už se teda v Božicích občas diskutuje nad možnostmi jejich historické hodnoty.... A v klášteře - domově pro seniory - platí od 4. února zákaz návštěv.
Jak vypadá vnitřní úprava nového infocentra a knihovny  v bloku staveb u hřiště, nevím. Kolem jsem nešel. Nějaké video ze školního plesu jsem taky nikde nezahlédl a naši fotbalisti hrají v neděli dopoledne v Tasovicích proti FK Znojmo.
Ve čtvrtek 13. února by se v 18 h mělo konat zasedání obecního zastupitelstva, pozvánku jsem však nikde na úřední desce neviděl. A v 19 h téhož dne vystoupí se svou přednáškou o osudu Moravských Chorvatů Eliška Leisserová ve Znojemské besedě. Nějak to budu muset stihnout obojí ...
V Hostinci u Kudličků mají stále upravenou pracovní dobu. Otevřeno denně od 14 hodin.
Nakonec ještě dobrý dotaz: Kolikrát se hraje v božickém kině? Odpověď: Jednou za rok. A nebýt divadelního představení jevišovických ochotníků, tak tam není zhola nic. Po přednáškách a besedách, které se tam v minulých letech pořádaly, dneska neštěkne ani pes. Nemá je kdo pořádat a před časem velmi aktivní kulturní komise spí spánkem spravedlivých.

                                                  (lan)















2 komentáře:

  1. Jak se dočítám v dnešním Znojemsku, spadl nám počátkem minulého týdne v Božicích strom na vozovku. Kde? Netuším.... Ale vůbec bych se nedivil, kdyby to opět bylo podél silnice z Božic na Borotice. Jenže silničáři jsou zatvrzelí, melou si pořád svou a žádný strom, ani nebezpečně nakloněný nad silnici, nechtějí podříznout... tak asi bude lepší, aby na někoho spadl. Když ne dnes, tak třeba zítra nad ránem, kdy má opět silně foukat!!!! (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano bylo to za Božicemi u křižovatky na Zamlyni. Jsou tam dva staré sklepy, tak u nich. Teď je tam uz jen viditelná hromádka drtě z větví. Pk

    OdpovědětVymazat