sobota 1. února 2020

Mí Češi mi nerozumějí

"Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil," Jistě si vybavujete památnou hlášku popleteného pana krále v podání Stanislava Neumanna v pohádce Pyšná princezna. A přesně tak už delší dobu vykovává svoji funkci český premiér Andrej Babiš.


Co ráno slíbí, to v poledne zopakuje, odpoledne zapomene a večer to celé obrátí vzhůru nohama, takže vlastně nikdo neví, co platí. Jeho voliči mu to zatím "zobou z ruky", protože říkají: Nám to nevadí, hlavně že se máme dobře! Takového vládce jsme tu už v dějinách taky měli a většina z vás si asi ani nevzpomene na jeho jméno. Taky nepocházel z Čech, Moravy nebo Slezska, ale byl z polsko-litevského rodu Jagellonců a u nás se říkalo "král Dobře". I náš pan premiér má tým rádců, který sleduje, co na moudrá rozhodnutí svého pána říká prostý lid a podle toho okamžitě reaguje. "Za co, pane bože, za co, trestáš tento prostý lid?" Jak dlouho si to nechá prostý lid líbit, je otázkou. Odpověď, na to, kdo byl českým premiérem, který dokázal svůj názor během jednoho dne bez mrknutí oka otočit o 180° si časem možná taky nevybavíme. V dějinách zůstane zapsaný jako pan NIKDY. To podle jeho nesmrtelné hlášky: Nikdy neodstúpim, nikdy. Nech si to všetci zapamätajú. Nikdy.“

P.S. Poslední změna názoru trvala Andreji Babišovi přesně 10 hodin. Lekl se ostudy - viz https://www.forum24.cz/posledni-zmena-nazoru-trvala-babisovi-presne-10-hodin-lekl-se-ostudy/
                 
                                                                            (lan)

Malá nápověda, kdo byl oním českým králem "bez pevného názoru"je následující:


Tradičně bývá hodnocen jako jeden z nejslabších českých panovníků, neboť jeho vláda vedla k velkému úpadku královské moci. Povahou flegmatický panovník nevěnoval domácím záležitostem mnoho pozornosti a mezi panstvem se vžila přezdívka "král Bene".
Jeho matkou byla Alžběta Habsburská, sestra českého krále Ladislava Pohrobka.  Přezdívku „král Bene“ si údajně vysloužil za to, že šlechtě na žádosti odpovídal pouze „bene“ (tj. „dobře“). Spory obvykle rozhodoval ve prospěch toho, koho slyšel mluvit posledního. Snažil se dávat přednost kompromisům a neztížit si svoji pozici zbytečnými spory se šlechtou. Tou byl tím pádem velmi snadno ovladatelný.
                                                          (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat