pátek 14. února 2020

Studie na výstavbu rodinných domů v lokalitě za DPS

Jedním z bodů, které vzbudily na čtvrtečním zasedání božického zastupitelstva značnou pozornost, byla na stolech vystavená Územní studie na výstavbu 39 rodinných domů v lokalitě za DPS, označovaná pro přehlednost jako "DPS II".


Jelikož tento bod nebyl uveden v pozvánce na toto zasedání zastupitelstva, diskutovalo se o něm šířeji a živěji. Diskutující zastupitelé navrhli, aby byl na příští zasedání zastupitelstva pozván Ing. arch. Poláček a tuto Územní studii hlouběji a podrobněji vysvětlil. K tomu, aby se obec pustila do zadání vypracování projektové dokumentace, musí být zastupitelstvem schválena nejdříve právě tato studie.

V obecné rovině lze říct, že proti výstavbě dalších rodinných domů v této lokalitě nebude asi nikdo. Samozřejmě, že nová zástavba ovlivní životy těch, kteří budou s novými nemovitostmi sousedit. To se týká jak novostaveb za DPS, které již stojí, tak taky řadových domů, které se v obci stavěly průběžně od počátku 80. let (od Dvořákových po Fučíkovo a Hudcovo).

Otázkou taky bude cena, za kterou budou nové stavební parcely prodávané. Jak uvedl starosta Karel Hala, hodnota jednoho stavebního místa o rozloze 800 - 1000 m2 bude vycházet asi tak na 800 Kč/m2. Obec však uvažuje, že by každé stavební místo zadotovala a tudíž by se parcely prodávaly za nižší cenu. Výše obecní dotace podobně jako podmínky pro výstavbu budou teprve stanoveny. Na včerejším zasedání byly některé z nich uvedeny. Příkladů, jak postupovat, lze v okolí najít dost a bude jen a jen na zastupitelstvu k čemu se přikloní a co odsouhlasí. Taky samozřejmě nejde o akci, která se začne realizovat hned zítra. Je to výhled na následující roky, který však je nesmírně důležitý pro další perspektivy budoucího rozvoje obce.

                                             (lan)








10 komentářů:

  1. V pozvánce to bylo. https://www.bozice.cz/deska/dokumenty/104-.pdf

    OdpovědětVymazat
  2. A je po klidu. Navíc zase orná půda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, "zase orná", ale máte jiný nápad/místo? Bohužel jiné místa než na orné půdě v Božicích nejsou,tak nebudeme stavět? Vždy to byla orná i v dávné minulosti a třeba i váš dům stojí na orné a možná tam byl klid,to už vám nevadí?

      Vymazat
    2. Představte si že nebyla. Navíc výstavbu satelitního typu neschvaluje. Venkov má být venkov a né příměstská část.

      Vymazat
  3. Hlavně to je nesmysl,já osobně bych si nekoupila pozemek u prostřed ulice, vedle soused,zamnou soused a přes cestu další soused žádný soukromí.

    OdpovědětVymazat
  4. Tady se min. ještě 20 let stavět nebude! V intravilánu obce je tolik stavebních míst, že k tomu dříve nedojde.
    Jistý pan K.H. toho času starosta obce a jeho výrok z roku 2011...

    OdpovědětVymazat
  5. Také nesouhlasím s další satelitní čtvrtí, ať vesnice zůstane vesnicí a není obklopena řadami pestrých domků obehnanými betonovými ploty. Otázkou je, proč stavět na orné půdě a to ještě v obci, kde dosti věcí, např. služby, pokulhává. Stačí se podívat do podobně velkých obcí v okolí a uvidíte jaké služby tam mají. PePř

    OdpovědětVymazat
  6. ČOV (čistírna odpadních vod) v Božicích již nyní jede některé dny na svoje maximum. Další větší výstavbě by měla předcházet modernizace a rozšíření kapacity této ČOV. Důležité je také důsledné oddělení vody splaškové a dešťové. Vinou toho, že je v některých částech do splaškové kanalizace napojena voda dešťová (bož. Jednota) a díky některým stavebníkům nových domků,kteří svody se střech přes zákaz napojili do kanalizace splaškové ,dochází při prudších deštích k enormnímu nátoku do ČOV a to působí potíže při čištění. Bylo naměřeno i přes 1000m3, když normální průtok bývá do 180m3. Ale ještě dodávám, že i v části V.Karlova není dešťovka důsledně oddělena. Pro vysvětlení neznalým, obec V.Karlov je napojena na naši ČOV. -hic-

    OdpovědětVymazat
  7. https://www.info.cz/cesko/blizi-se-revoluce-v-bydleni-rodinny-domek-se-zahradkou-je-prezitek-rikaji-urbaniste-44390.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

    OdpovědětVymazat